Czy na Marsie jest wino?

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Okazuje się, że jest, przynajmniej w książce  „Kroniki marsjańskie” , wydanej po raz pierwszy w 1950 roku.

Kroniki marsjańskie

„Ich dom, wsparty na kryształowych filarach, stał na planecie Mars na skraju pustego morza i co ranka można było ujrzeć panią K, jak jadła złociste owoce wyrastające z krystalicznych ścian, albo też sprzątała dom za pomocą garstki magnetycznego pyłu, który unosząc za sobą cały brud ulatywał z gorącym wiatrem. Popołudniami, gdy skamieniałe morze było ciepłe i nieruchome, zaś drzewa winne tkwiły sztywno na dziedzińcu …..”,  a w innym miejscu

„ -Próbowałam sobie przypomnieć – rzekła w ciszy do siedzącego naprzeciwko chłodnego, sztywnego, złotookiego męża.

– Przypomnieć sobie? Co? – Pociągnął łyk wina”

(fragmenty pochodzą z książki:  Ray Bradbury, Kroniki Marsjańskie, Wydawnictwo Mediasat Poland, Kolekcja Gazety Wyborczej -XX wiek)

Tak więc na Marsie są winorośle, takie marsjańskie drzewa winne, i oczywiście jest wino, które popija Marsjanin Pan K. Tak właśnie opisywał życie na Czerwonej Planecie Ray Bradbury. Można przypuszczać, że Autor, który wiele lat mieszkał w Kalifornii (w Los Angeles), największym regionie winiarskim USA, był amatorem wina i nie wyobrażał sobie, aby na Marsie mogło go zabraknąć.

Wyprawy na Marsa i osiedlenie się tam mieszkańców Ziemi jest dzisiaj nie tylko przedmiotem zainteresowań literatury futurystycznej, lecz także poważnych przedsięwzięć naukowych.

Gruzińscy naukowcy z Tbilisi Business Technology University , z kraju gdzie tradycja winiarstwa ma kilka tysięcy lat, podjęli badania nad możliwością uprawy winorośli na Marsie. Projekt nosi nazwę IX Millenium i składa się z kilku etapów.

Naukowcy  planują odtworzyć warunki jakie panują na Marsie i sprawdzić jaki szczep winorośli najlepiej przystosuje się do nich. Czeka ich bardzo trudne zadanie znalezienia takiej odmiany winogron, która będzie odporna na gwałtowne promieniowanie, na marsjańskie warunki glebowe, ekstremalne i zmienne temperatury, duży udział dwutlenku węgla w atmosferze oraz bardzo niskie ciśnienie, jakie można spotkać na Czerwonej Planecie. Problemem będzie fermentacja w warunkach minimalnej grawitacji, choć naukowcy NASA twierdzą, że to możliwe.

Kroniki marsjańskie2

Atmosfera na Marsie składa się głównie z dwutlenku węgla (96%), argonu (1,93%) i azotu (1,89%), są tam ślady tlenu, wody i metanu. Podczas burz atmosferę pokrywają pokłady kurzu barwiące niebo na rdzawy kolor, a podczas spokoju na niebieski, fot Wikipedia

Eksperymenty w przestrzeni kosmicznej z produktami rolnymi były już przeprowadzane. Na międzynarodowej stacji kosmicznej podejmowano próby uprawy sałaty w warunkach nieważkości, natomiast Chińczycy badają jak można by uprawiać ziemniaki i kapustę na księżycu. Podobnie znana firma produkcji piwa Budweiser wysyłała w przestrzeń kosmiczną nasiona jęczmienia, aby sprawdzić możliwości produkcji piwa na Marsie. Partia szkockiej whiskey Armodore przebywała trzy lata na stacji kosmicznej. Stwierdzono, że stan nieważkości nie zaszkodził whiskey.

W książce Ray’a Bradbury Ziemianie lądują na Marsie w 1999 roku, choć faktycznie jeszcze tam nie dotarliśmy. Elon Musk zapowiada, że w 2024 roku wyśle rakietą Space X pierwszą załogę na Marsa, a NASA planuje taki lot na rok 2030.

Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Maison Foucher Les Vieilles Vignes Pouilly-Fume

Doskonałe do dań z białych ryb, drobiu, miękkich serów.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Pisano Tannat RPF

Świetne, oryginalne wino oddające cechy urugwajskiego terroir.

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY

Dziękuję za odwiedziny! Piszę o treściach, które są przeznaczone co do zasady tylko dla osób pełnoletnich.

Moje wpisy czasami mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku, ale nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o Wychowaniu w Trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356). Używam plików cookies w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu: czas trwania wizyty, źródło klikane linki, etc., za pomocą usługi Google Analytics lub Microsoft Clarity. Te dane są anonimowe, nie pozwalają na identyfikację użytkownika i wykorzystuję je wyłącznie w sposób ilościowy.