Jakie wino do grzybów?

Sezon na grzyby trwa aż do końca listopada. Pogoda sprzyja, więc na straganach znajdziemy wiele rodzajów. Jakie wino do grzybów?

Spis Treści:

Sezon na grzyby trwa aż do końca listopada. Pogoda sprzyja w lasach, więc na straganach i w sklepach znajdziemy kurki, borowiki, maślaki, podgrzybki i wiele innych jadalnych grzybów. Lubimy grzyby z patelni – są świetne jako smakowy dodatek do risotto, makaronów, do tarty lub pizzy i oczywiście dań mięsnych. Istnieje też wielu amatorów i amatorek zupy grzybowej. Więc, jakie wino do grzybów?

Jakie wino do grzybów?
Koszyk z grzybami | Wikipedia.

Jakie wino do grzybów? Kilka wskazówek!

Grzyby w tym roku obrodziły, a domowi i profesjonalni kucharze przygotowują z nich smakowite dania. Nie tylko z samych grzybów, lecz jako dodatek do mięs, ryb i główny składnik sosów. Smak grzybów urozmaica dania i nadaje im oryginalny charakter, co obliguje do doboru odpowiedniego do nich wina.

W zależności od rodzaju, grzyby mają różne – charakterystyczne – smaki i aromaty. Dlatego dobór wina do dań z grzybami powinien to uwzględniać. Inne wino będzie najlepsze do borowików, a inne do kurków…

Jakie wino do grzybów? Kurki…

Kurka to grzyb delikatny, który pozostaje chrupki – nawet po ugotowaniu. Jego zapachy są delikatne, charakterystyczne i dobrze rozpoznawalne:

  • orzechów laskowych,
  • owoców przypominających morelę i mirabelkę,
  • w smaku łagodny, kwaskowaty, lekko ostry.

Dlatego należy dobrać wino o podobnym charakterze i stylu – o łagodnych taninach, niezbyt silnej budowie. Tak, aby nie przytłumić smaków dania.

Jakie wino do grzybów - kurek.
Kurki | Wikipedia.

Dobrym wyborem do dań z kurkami będą:

  • Pinot Noir z Burgundii, Alzacji, Navarry lub Nowej Zelandii.
  • Fleurie lub Saint Amour – łagodne Crus de Beaujolais.

W zależności od dania – można również sięgnąć po wino białe, głównie owocowe Chardonnay czy Verdejo (najlepiej dojrzewające w beczce) z regionu Rueda z dobrej bodegi, na przykład Bodegas Beronia.

Jakie wino do grzybów? Borowiki

Borowik jest grzybem łagodnym w smaku, o zapachu orzechów laskowych i wilgotnej ziemi. Dlatego dobrym winem towarzyszącym daniom z borowikami są wina czerwone o niezbyt silnej strukturze tanin. Takie, które będą przeciwwagą dla maślanego smaku i nut zapachów.

Jakie wino do grzybów - borowików.
Borowiki | Wikipedia.

Do dań z borowikami z pewnością świetne będą:

  • Bordeaux Supérieur – 3-4 letnie wino z Médoc.
  • Brouilly, Morgon lub Juliénas – wyraźne Cru de Beaujolais.
  • Valpolicella Superiore z Veneto.
  • Rioja – młode (joven)  z odmiany Tempranillo.
Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

Wesprzyj moją pracę!

Zapisz się do newslettera!

Partnerzy bloga

Kim jest autor bloga?

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

Książka dla miłośników wina!

Winnica Profesora - książka.

Wina dla konesera...

Szukasz czegoś?