Jakie wino do grzybów?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Sezon na grzyby trwa aż do końca listopada. Pogoda sprzyja, więc na straganach znajdziemy wiele rodzajów. Jakie wino do grzybów?

Sezon na grzyby trwa aż do końca listopada. Pogoda sprzyja w lasach, więc na straganach i w sklepach znajdziemy kurki, borowiki, maślaki, podgrzybki i wiele innych jadalnych grzybów. Lubimy grzyby z patelni – są świetne jako smakowy dodatek do risotto, makaronów, do tarty lub pizzy i oczywiście dań mięsnych. Istnieje też wielu amatorów i amatorek zupy grzybowej. Więc, jakie wino do grzybów?

Jakie wino do grzybów?
Koszyk z grzybami | Wikipedia.

Jakie wino do grzybów? Kilka wskazówek!

Grzyby w tym roku obrodziły, a domowi i profesjonalni kucharze przygotowują z nich smakowite dania. Nie tylko z samych grzybów, lecz jako dodatek do mięs, ryb i główny składnik sosów. Smak grzybów urozmaica dania i nadaje im oryginalny charakter, co obliguje do doboru odpowiedniego do nich wina.

W zależności od rodzaju, grzyby mają różne – charakterystyczne – smaki i aromaty. Dlatego dobór wina do dań z grzybami powinien to uwzględniać. Inne wino będzie najlepsze do borowików, a inne do kurków…

Jakie wino do grzybów? Kurki…

Kurka to grzyb delikatny, który pozostaje chrupki – nawet po ugotowaniu. Jego zapachy są delikatne, charakterystyczne i dobrze rozpoznawalne:

  • orzechów laskowych,
  • owoców przypominających morelę i mirabelkę,
  • w smaku łagodny, kwaskowaty, lekko ostry.

Dlatego należy dobrać wino o podobnym charakterze i stylu – o łagodnych taninach, niezbyt silnej budowie. Tak, aby nie przytłumić smaków dania.

Jakie wino do grzybów - kurek.
Kurki | Wikipedia.

Dobrym wyborem do dań z kurkami będą:

  • Pinot Noir z Burgundii, Alzacji, Navarry lub Nowej Zelandii.
  • Fleurie lub Saint Amour – łagodne Crus de Beaujolais.

W zależności od dania – można również sięgnąć po wino białe, głównie owocowe Chardonnay czy Verdejo (najlepiej dojrzewające w beczce) z regionu Rueda z dobrej bodegi, na przykład Bodegas Beronia.

Jakie wino do grzybów? Borowiki

Borowik jest grzybem łagodnym w smaku, o zapachu orzechów laskowych i wilgotnej ziemi. Dlatego dobrym winem towarzyszącym daniom z borowikami są wina czerwone o niezbyt silnej strukturze tanin. Takie, które będą przeciwwagą dla maślanego smaku i nut zapachów.

Jakie wino do grzybów - borowików.
Borowiki | Wikipedia.

Do dań z borowikami z pewnością świetne będą:

  • Bordeaux Supérieur – 3-4 letnie wino z Médoc.
  • Brouilly, Morgon lub Juliénas – wyraźne Cru de Beaujolais.
  • Valpolicella Superiore z Veneto.
  • Rioja – młode (joven)  z odmiany Tempranillo.
prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partner

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Barbera di Alba „Pre- Philloxera"

Wino z bardzo starych winorośli, utrzymujących oryginale cechy odmiany Barbera sprzed zarazy filoksery.

Inspire Devotage

Aromat bogaty, owocowy, czerwone owoce, dominacja wiśni z nutami jeżyny.

Castello di Vopaia Chianti

Wino powstało jako kupaż z winogron Sangiovese z najlepszych winnic i działek w uprawie biologicznej z Volpaia.

Tamada Qvevri Red

Piękny, głęboki kolor ciemnej czerwieni z purpurowymi odblaskami.

Le Fornaci Lugana

Dojrzewanie wina na osadzie z drożdży pozostawia w nim bardzo delikatne bąbelki.

Ontañón Clarete

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie WINNICA.PL.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.