Wino z Burgundii będzie coraz droższe

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Tegoroczne zbiory winogron w Burgundii rozpoczęły się pod koniec września i... zapowiadają się fatalnie. Wino z Burgundii będzie droższe?

Tegoroczne zbiory winogron w Burgundii rozpoczęły się pod koniec września i… zapowiadają się fatalnie. Winiarze nie spodziewają się dobrych zbiorów. Jest to skutek zmian klimatu i coraz gwałtowniejszych – często kompletnie nieprzewidywalnych – zjawisk pogodowych (przymrozki, gradobicia, ulewne deszcze), które poważnie zakłócają rozwój winorośli, dojrzewanie winogron, wielkość produkcji i jakość wina. Między innymi dlatego wino z Burgundii będzie coraz droższe.

Tegoroczne zbiory zapowiadają się źle.
Zbiory Pinot Noir w burgundzkich winnicach.

Producenci wina we Francji przewidują, że w tym roku produkcja wina będzie o około 30% niższa w porównaniu do roku 2020 – poziom niespotykany od dawna. W Szampanii spadki produkcji mogą przekraczać średnio 36%, w Burgundii aż 47%, w Bordeaux 25%.

Początek wiosny nie zapowiadał katastrofy

Początek wiosny był ciepły i zapowiadał pomyślny rozwój winorośli. Jednak pod koniec kwietnia nastąpiła katastrofa – temperatury spadły do minus 7oC uszkadzając pojawiające się pączki.

Najbardziej dotknięte były winnice Burgundii, gdzie wiele pączków całkowicie zamarzło. Szczególnie duże straty odnotowano w winnicach Chardonnay. Winiarze ogrzewali winorośle specjalnymi świecami – jest to kosztowne, a i tak ochrona winnic nie zdołała wszystkiego uratować.

Wino z Burgundii - tragiczne zbiory.
Burgundia – kwiecień 2021 – ogrzewanie winnicy Chateau de la Tour Clos de Vougeot.

Wprawdzie ciepły czerwiec stworzył dobre warunki dla kwitnienia i formowania się owoców, lecz pod koniec miesiąca wiele winnic nawiedziły gradobicia. Z kolei w lipcu i sierpniu ulewne deszcze zahamowały prace w winnicy i stworzyły sprzyjające warunki dla rozwoju pleśni. Dojrzewanie winogron opóźniło się.

(…) zbiory są historycznie niskie (…),  całkowite straty sięgają od 30% do 50% w zależności od obszaru, a nawet do 80% winogron białych w Côte de Beaune i 50% w Chablis i Mâconnais”.

Francois Labet, prezydent Biura Win Burgundii powiedział w wywiadzie dla Euronews.

 „Będziemy mieli najniższe zbiory, jakie kiedykolwiek znała Burgundia”.

Thiebault Huber, prezydent Konfederacji Winiarzy Burgundii, dodaje.

Według niektórych szacunków straty finansowe sektora winiarskiego we Francji przekroczą 2 miliardy EURO.

Czy wino z Burgundii stanie się ofiarą własnego sukcesu?

Rocznik 2021 potwierdza powtarzającą się historię w winnicach Côte de Beaune i Côte de Nuits. Zbiory ponownie zapowiadają się niewielkie, pogłębiając obawy winiarzy i handlowców o możliwości zakupów. Zjawisko antycypacji wzrostu cen wina sprawia, że ceny aktualnie sprzedawanych roczników są coraz wyższe.

Wino z Burgundii - ofiara sukcesu?
Burgundzkie wina | Winesearcher.

Szacuje się, że straty produkcji mogą wynosić aż do 80% wina białego oraz od 3%0 do 70% czerwonego – w zależności od obszaru. Nakładają się to na coraz bardziej napięte od miesięcy – a nawet lat – zapasy. Wszystko zwiastuje powstawanie nadwyżki popytu nad podażą, co nieuchronnie prowadzi do kolejnych wzrostów cen wina.

Pomimo tego burgundzkie wina są ciągle pożądane przez handlowców i konsumentów na całym świecie – narasta obawa, że staną się ofiarą własnego sukcesu, a spirala cenowa doprowadzi do kwestionowania relacji cen do jakości. Podobnie jak to miało miejsce z winami bordoskimi w latach 2000 – 2010.Ocenianie burgundów tylko z perspektywy rzadkości – a nie jakości – może stwarzać obraz winiarstwa spekulacyjnego. Cała nadzieja w tym, że następne lata pozwolą odbudować podaż, choć zmiany klimatu są nieuchronne i powrotu do dawnych, optymalnych dla burgundzkich winnic warunków pogodowych spodziewać się nie można.

prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partner

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Barbera di Alba „Pre- Philloxera"

Wino z bardzo starych winorośli, utrzymujących oryginale cechy odmiany Barbera sprzed zarazy filoksery.

Inspire Devotage

Aromat bogaty, owocowy, czerwone owoce, dominacja wiśni z nutami jeżyny.

Castello di Vopaia Chianti

Wino powstało jako kupaż z winogron Sangiovese z najlepszych winnic i działek w uprawie biologicznej z Volpaia.

Tamada Qvevri Red

Piękny, głęboki kolor ciemnej czerwieni z purpurowymi odblaskami.

Le Fornaci Lugana

Dojrzewanie wina na osadzie z drożdży pozostawia w nim bardzo delikatne bąbelki.

Ontañón Clarete

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie WINNICA.PL.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.