Wino z Burgundii będzie coraz droższe

Tegoroczne zbiory winogron w Burgundii rozpoczęły się pod koniec września i... zapowiadają się fatalnie. Wino z Burgundii będzie droższe?

Tegoroczne zbiory winogron w Burgundii rozpoczęły się pod koniec września i… zapowiadają się fatalnie. Winiarze nie spodziewają się dobrych zbiorów. Jest to skutek zmian klimatu i coraz gwałtowniejszych – często kompletnie nieprzewidywalnych – zjawisk pogodowych (przymrozki, gradobicia, ulewne deszcze), które poważnie zakłócają rozwój winorośli, dojrzewanie winogron, wielkość produkcji i jakość wina. Między innymi dlatego wino z Burgundii będzie coraz droższe.

Tegoroczne zbiory zapowiadają się źle.
Zbiory Pinot Noir w burgundzkich winnicach.

Producenci wina we Francji przewidują, że w tym roku produkcja wina będzie o około 30% niższa w porównaniu do roku 2020 – poziom niespotykany od dawna. W Szampanii spadki produkcji mogą przekraczać średnio 36%, w Burgundii aż 47%, w Bordeaux 25%.

Początek wiosny nie zapowiadał katastrofy

Początek wiosny był ciepły i zapowiadał pomyślny rozwój winorośli. Jednak pod koniec kwietnia nastąpiła katastrofa – temperatury spadły do minus 7oC uszkadzając pojawiające się pączki.

Najbardziej dotknięte były winnice Burgundii, gdzie wiele pączków całkowicie zamarzło. Szczególnie duże straty odnotowano w winnicach Chardonnay. Winiarze ogrzewali winorośle specjalnymi świecami – jest to kosztowne, a i tak ochrona winnic nie zdołała wszystkiego uratować.

Wino z Burgundii - tragiczne zbiory.
Burgundia – kwiecień 2021 – ogrzewanie winnicy Chateau de la Tour Clos de Vougeot.

Wprawdzie ciepły czerwiec stworzył dobre warunki dla kwitnienia i formowania się owoców, lecz pod koniec miesiąca wiele winnic nawiedziły gradobicia. Z kolei w lipcu i sierpniu ulewne deszcze zahamowały prace w winnicy i stworzyły sprzyjające warunki dla rozwoju pleśni. Dojrzewanie winogron opóźniło się.

(…) zbiory są historycznie niskie (…),  całkowite straty sięgają od 30% do 50% w zależności od obszaru, a nawet do 80% winogron białych w Côte de Beaune i 50% w Chablis i Mâconnais”.

Francois Labet, prezydent Biura Win Burgundii powiedział w wywiadzie dla Euronews.

 „Będziemy mieli najniższe zbiory, jakie kiedykolwiek znała Burgundia”.

Thiebault Huber, prezydent Konfederacji Winiarzy Burgundii, dodaje.

Według niektórych szacunków straty finansowe sektora winiarskiego we Francji przekroczą 2 miliardy EURO.

Czy wino z Burgundii stanie się ofiarą własnego sukcesu?

Rocznik 2021 potwierdza powtarzającą się historię w winnicach Côte de Beaune i Côte de Nuits. Zbiory ponownie zapowiadają się niewielkie, pogłębiając obawy winiarzy i handlowców o możliwości zakupów. Zjawisko antycypacji wzrostu cen wina sprawia, że ceny aktualnie sprzedawanych roczników są coraz wyższe.

Wino z Burgundii - ofiara sukcesu?
Burgundzkie wina | Winesearcher.

Szacuje się, że straty produkcji mogą wynosić aż do 80% wina białego oraz od 3%0 do 70% czerwonego – w zależności od obszaru. Nakładają się to na coraz bardziej napięte od miesięcy – a nawet lat – zapasy. Wszystko zwiastuje powstawanie nadwyżki popytu nad podażą, co nieuchronnie prowadzi do kolejnych wzrostów cen wina.

Pomimo tego burgundzkie wina są ciągle pożądane przez handlowców i konsumentów na całym świecie – narasta obawa, że staną się ofiarą własnego sukcesu, a spirala cenowa doprowadzi do kwestionowania relacji cen do jakości. Podobnie jak to miało miejsce z winami bordoskimi w latach 2000 – 2010.Ocenianie burgundów tylko z perspektywy rzadkości – a nie jakości – może stwarzać obraz winiarstwa spekulacyjnego. Cała nadzieja w tym, że następne lata pozwolą odbudować podaż, choć zmiany klimatu są nieuchronne i powrotu do dawnych, optymalnych dla burgundzkich winnic warunków pogodowych spodziewać się nie można.

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY