Rozpoczął się sezon na grzyby i potrwa do października. Po deszczowym początku sierpnia nadeszło ciepło, przez co w lasach grzyby wysypały się jak z worka: kurki, borowiki, maślaki, podgrzybki i wiele innych. Lubimy je zbierać i konsumować w różny sposób – grzyby z patelni, w śmietanie, są świetne jako smakowy dodatek do risotto, makaronów, do tarty lub pizzy i oczywiście dań mięsnych. Zastanawiamy się tylko, jakie wino będzie najlepsze do grzybowych dań. Właściwości smakowe grzybów sprawiają, że powinniśmy dobierać do nich wina łagodne, które mają niewiele tanin. Wino do grzybów!
Jakie wino do grzybów? Kurki
Grzyby kurki są jednymi z najbardziej cenionych i poszukiwanych grzybów jadalnych w Polsce, szczególnie popularne są w okresie letnim i wczesnej jesieni. Znajdują się głównie w lasach iglastych i mieszanych, często w pobliżu sosen i świerków. Ze względu na ich wyjątkowy smak i aromat, kurki są często używane w polskiej kuchni, zarówno w tradycyjnych potrawach, jak i w nowoczesnych przepisach.
Kurka to grzyb delikatny o charakterystycznych i dobrze rozpoznawalnych zapachach:
- orzechów laskowych,
- owoców przypominających morelę i mirabelkę,
- w smaku łagodny, kwaskowaty, lekko ostry.
Najlepszym do dań z kurkami będzie wino o łagodnych taninach, niezbyt silnej budowie. Takie, które nie przytłumi smaków dania.
Kurki, Poradnik Zdrowie.
Do dań z kurkami proponuję wina:
Wino czerwone:
- Pinot Noir z Burgundii, Alzacji, Navarry lub Nowej Zelandii.
- Fleurie lub Saint Amour – łagodne Crus de Beaujolais – Francja.
- Zweigelt z Austrii lub polskich winnic.
Wino białe, najlepiej dojrzewające w beczce:
- Chardonnay z regionu Chablis – Francja;
- Verdejo z regionu Rueda – Hiszpania.
Jakie wino do grzybów? Borowiki!
W Polsce borowiki cieszą się dużą popularnością jako grzyby jadalne i są często zbierane od końca lata do jesieni. Najczęściej można je spotkać w lasach liściastych i mieszanych, zwłaszcza w sąsiedztwie dębów i buków. Ich wyrazisty smak i aksamitna tekstura sprawiają, że są chętnie używane w różnorodnych potrawach, od tradycyjnych zup i duszonych mięs po eleganckie dania kuchni nowoczesnej.
Borowik ma łagodny smak, zapach orzechów laskowych i wilgotnej ziemi. Dlatego dobrym winem towarzyszącym daniom z borowikami są wina czerwone o niezbyt silnej strukturze tanin. Takie, które będą przeciwwagą dla maślanego smaku i nut zapachów.
Borowik, Wikipedia.
Do dań z borowikami proponuję wino czerwone:
- Bordeaux Supérieur – 3-4 letnie wino z Médoc – Francja;
- Brouilly, Morgon lub Juliénas – wyraźne Cru de Beaujolais – Francja;
- Valpolicella Superiore z Veneto – Włochy;
- Rioja – młode (joven) z odmiany Tempranillo – Hiszpania.