Do jakich dań wino różowe ?

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

fiagro

Fot.le figarovin

Panuje przekonanie, że wino różowe jest uniwersalne i pasuje do każdego dania. Jest w tym trochę prawdy, lecz mimo wszystko warto przestrzegać pewnych zasad w doborze wina do poszczególnych dań.

W winach różowych ważny jest styl, jaki nadaje mu winiarz. Różowe otrzymywane z tłoczenia bezpośredniego jest delikatne, o bladoróżowym kolorze. Natomiast wino otrzymywane z odciąganego po jednym dniu soku wina czerwonego ma kolor i smak bardziej wyrazisty.

Jeśli nie znamy metody produkcji wina można zaufać jego kolorowi. Najczęściej kolor blady wskazuje na wino lekkie a róż bardziej intensywny na mocniejsze.

Delikatne wina różowe są świetne jako aperitif towarzyszący krewetkom lub tostom z kozim serem.Wino można także wykorzystać do lekkich przystawek, takich jak sałata z pomidorów lub sałatka nicejska, a nawet do grillowanej ryby (lecz nie ryby o intensywnych smakach, takiej jak sardynka). Natomiast jeśli dalej kosztujemy dania mięsne lub z grilla, to jasne wino różowe jest nieodpowiednie, brakuje mu silniejszej struktury. Natomiast nadal będzie dobrze komponować się ze świeżymi serami kozimi i owczymi.

Wina różowe o ciemniejszym kolorze mają pełniejszą strukturę i moc. Dlatego mogą z powodzeniem towarzyszyć całemu, letniemu posiłkowi. Na przykład mięsu z grilla, grillowanym kiełbaskom, może z wyjątkiem wołowiny, dla której bardziej odpowiednie będzie lekkie wino czerwone, rybom z grilla lub z pieca, sałacie z bardziej ostrymi dodatkami (np. pierś z kurczaka w curry). Wina te będą dobrze odpowiadać kozim serom.

Szczególne cechy posiadają prowansalskie wina różowe z Bandol. Podstawową odmianą, z której są wytwarzane jest Mourvèdre, rzadko wykorzystywaną do produkcji wina różowego. Winogrona z tej odmiany nadają winu dodatkowe elementy struktury, co ma znaczenie dla doboru wina do dań. Ponadto wina różowe z Bandol osiągają najlepszą jakość po 3-4 latach. Wina różowe z Bandol o bardziej intensywnym kolorze są dobrym dodatkiem do większości mięs, z wyjątkiem wołowiny, także grillowanych oraz do dań kuskus.

Do sałatki nicejskiej wino różowe

Sałatka nicejska wywodzi się z południa Francji. Jej klasyczny skład to przede wszystkim: świeża sałata, ćwiartki pomidorów, świeża fasolka, zielona papryka pokrojona w paseczki, czarne oliwki, ogórek obrany ze skórki i pokrojony w cieniutkie talarki, bazylia, drobno pokrojone małe cebulki i karczochy, połówki gotowanego jajka, niekiedy (według gustu) także kawałki tuńczyka w oleju lub anchois.

Sałatka nicejska o smakach warzywnych podawana jest jako zimna przystawka, lecz dla osób dbających o linię może stanowić cały posiłek na lunch. Pomidory dają trochę kwasowości, oliwki nieco goryczki, a karczochy nutę słonego. Wszystko to wskazuje, że najlepiej dopasowanym będzie młode wino białe lub różowe, świeże w zapachach, pełne w swojej strukturze, bez dojrzewania w dębowej beczce.

O winie różowym i nie tylko przeczytasz w Przewodniku po świecie wina. Książkę  możesz nabyć w partnerskim sklepie online Lifetasty.eu, >>PRZEJDŹ DO SKLEPU<<

winnicaprofesora

winnicaprofesora

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Domaine Chandon de Briailles

Głębokie, złożone, finezyjne, czyste, urzekające.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.