Odkrycia nie dokonano – jak moglibyśmy się spodziewać – we Francji czy Włoszech, lecz w Izraelu. Uprawa winorośli i wytwarzanie wina na terenach dzisiejszego Izraela ma historię sięgającą czasów biblijnych. Jak odkryto największą winiarnię z czasów starożytnych?
„Stojąc na progu Ziemi Obiecanej, Mojżesz wysłał zwiadowców, aby dowiedzieli się jak tam jest. Z rekonesansu wysłannicy przynieśli napotkane tam owoce – m.in. winogrona. Wino stało się symbolem religijnym”
Marek Rekowski, Przewodnik po Świecie Wina.
Największa winiarnia z czasów starożytnych
Dzisiaj winnice w Izraelu obejmują obszar około 5000 hektarów, z których powstaje ponad 50 milionów butelek wina rocznie, w tym duże ilości wina koszernego. Wino wytwarzane jest w pięciu regionach winiarskich. Najważniejszym – gdzie warunki klimatyczne i środowiskowe dla rozwoju winnic są najlepsze – jest Galilea. Uprawia się głownie klasyczne odmiany francuskie: białe Chardonnay i Sauvignon Blanc oraz czerwone Cabernet Sauvignon i Merlot.
Starożytna winiarnia w mieście Jawne
W mieście Jawne (ang. Yavne) – na południu kraju – niedaleko Gazy i Palestyny odkryto ogromną winiarnię sprzed 1500 lat, w której produkowano 2 miliony litrów białego wina rocznie. Większość wysyłano do Egiptu, Turcji, Grecji… a nawet Anglii.
Jawne było w tamtych czasach światową potęgą winiarstwa. Podczas prac wykopaliskowych archeolodzy odkryli tam dobrze zachowany poligon przemysłowy z epoki bizantyjskiej, w tym kompleks pięciu winiarni z kompletnymi instalacjami do wytwarzania wina. Prace archeologiczne prowadzone są przez agencję rządową. Winiarnia składa się z pięciu instalacji, pras do tłoczenia winogron, zbiorników do dojrzewania i starzenia wina, pieców do wypalania glinianych amfor i innych urządzeń.
Każda ma 225 metrów kwadratowych. W kamiennym pomieszczeniu rozgniatano winogrona, w innym dokonywano fermentacji wina, a obok mieściły się zbiorniki do magazynowania wina. Między winiarniami odkryto duże magazyny, gdzie dojrzewało wino w podłużnych amforach – wytwarzanych na miejscu.
„Zaskoczyło nas odkrycie tak wymyślnej fabryki do produkcji wina w handlowych ilościach. Ponadto, komory udekorowane w formie muszli otaczające winiarnie świadczą o bogactwie właścicieli. Obliczenia zdolności produkcyjnych wskazują, że rocznie sprzedawano miliony litrów win – należy pamiętać, że wszystko wykonywano wówczas ręcznie”
mówi Elie Haddad dyrektor prac wykopaliskowych.
Słynne wino z Ziemi Świętej czasów starożytnych
W starożytności wino było napojem popularnym zwłaszcza, że woda była często zanieczyszczona i niesmaczna. Wino z Gazy i Ashkelon cenione było za wysoką jakość, a jego reputacja rozciągała się na cały basen morza Śródziemnego.
„Wszyscy wiedzieli , że wino pochodzi z Ziemi Świętej i chcieli go coraz więcej. Wino zdobyło swoją nazwę z racji wysyłania go z portów Gazy i Ashkelon. Dotychczas znane były inne miejsca gdzie na południowym wybrzeżu produkowano wino, lecz obecnie odkryliśmy główne centrum produkcji tego prestiżowego wina. Stąd przewożono duże ilości wina do innych krajów baseny morza Śródziemnego”
dodają archeolodzy.
Okazuje się, że wykopaliska w Jawne/ Yavne odkryły rzadkie i bardzo stare winiarnie z okresu panowania persów. W Mishna, recytowanych wersetach Tory mówi się, że po zburzeniu Jerozolimy żydowscy przywódcy emigrowali do Yavne i mieszkali w winnicy, gdzie studiowali Torę.
Ten post ma jeden komentarz
Myślę ze odkryjemy starsze winnice i winiarnie szukając dalej na wschód od Izraela – pozdrawiam.