Barbera z Piemontu

Powstaje z bardzo starych, mających ponad 100 lat, winorośli utrzymujących oryginalne cechy odmiany Barbera sprzed zarazy filoksery.

Włochy to największy na świecie producent wina. Na obszarze ponad 700 000 hektarów winnic, w 20 regionach winiarskich wytwarza się rocznie około 50 milionów hektolitrów wina czerwonego, białego i musującego. 40% produkcji trafia na eksport do wielu krajów, w tym do Polski. Nawet u nas wybór włoskich win – praktycznie ze wszystkich regionów – jest bogaty.

Do najbardziej znanych win włoskich należą:

  • czerwone: Barolo, Barbaresco, Barbera, Chianti, Brunello, Valpolicella, Nero d’ Avola, Primitivo.
  • białe: Soave, Pinot Grigio, Moscato.
  • musujące: Prosecco, Asti Spumante.

We Włoszech nazwy win nawiązują często do nazw miasteczek. Miasteczek, wokół których położone są winnice i gdzie mali i więksi producenci mają swoje winiarnie lub do nazw odmiany winogron jaka dominuje w danym regionie. I tak wina czerwone z Piemontu noszą nazwy miasteczek: Barolo, Barbaresco, Asti oraz Alba dla wina Barbera, podobnie jak wina z Toskanii: Brunello di Montalcino oraz Vino Nobile di Montepulciano. Popularne wino białe z Veneto nawiązuje nazwą do miasteczka Soave. Z kolei do odmiany winogron odnoszą się nazwy win Nero d ’Avola z Sycylii, czy Pinot Grigio z regionu Friuli, a Primitivo di Manduria to nazwa odmiany i miejscowości z Apulii/ Puglii.

Piemont

Region Piemontu, położony w północno-zachodniej części Włoch, w dolinie Padu pomiędzy Alpami i Apeninami, zamieszkuje 1/3 mieszkańców Włoch. Turyn – stolica regionu – to potężne centrum przemysłu, kultury i nauki.

Winnice zajmują ponad 46 000 hektarów, w tym obszary Langhe – Roero i Monferrato, które w 2014 roku  zostały wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego i Przyrodniczego UNESCO.

Piemont – region winiarski.

W Piemoncie produkuje się wiele różnych win – głównie czerwonych, z miejscowych odmian Nebbiolo i Barbera. Najsłynniejsze z nich to Barolo i Barbaresco, choć ich udział w całej produkcji wina w regionie nie przekracza 3%.

Barbera z Piemontu.
Winnice Piemontu, wikimedia

Nebbiolo, Barbera, Moscato Bianco

Głównymi, miejscowymi odmianami winogron w Piemoncie – z których powstają doskonale wina czerwone – są Nebbiolo oraz Barbera. Natomiast z odmiany Moscato Bianco wytwarza się wino musujące Asti Spumante.

Czerwona odmiana Nebbiolo jest podstawą słynnych win Barolo i Barbaresco. Nazwa Nebbiolo nawiązuje do włoskiego słowa nebbia, czyli mgła. Winnice rozlokowane na licznych, łagodnych wzgórzach oraz w dolinach znajdują się pod wpływem chłodnego klimatu Alp i ciepłego – śródziemnomorskiego. Duże różnice temperatur między dniem i nocą są przyczyną powstawania porannych mgieł, z wolna rozpraszających się w ciągu dnia. Powstają tam wina o smakach czerwonych owoców, wiśni, truskawek oraz kwiatu róży – o zdecydowanych i silnych taninach i sporej kwasowości.

Najbardziej popularną odmianą w Piemoncie jest Barbera

Uprawiana jest głównie w winnicach regionów Asti i Monferrato. Barbera  to najszerzej konsumowane wino w Piemoncie. Barbera z oznaczeniem Superiore dojrzewa dłużej i zawiera nieco wyższy poziom alkoholu.

Wina Barbera oznaczone najwyższą klasą DOC – Denominazione di Origine Controllata:

  • Barbera d’ Asti,
  • Berbera d ’Alba,
  • Berbera Monferrato.

Wino Barbera

Z odmiany Berbera powstaje wiele różnych win, jednak wszystkie posiadają pewne cechy wspólne – głęboki, czerwony (rubinowy) kolor z różową obwódką, znaczną ilość tanin i wyrazistą kwasowość. W winie wyczuwalne są smaki wiśni, anyżu i suszonych ziół. Wino dojrzewające w dębowych beczkach nabiera gładkości i wzbogaca się o aromaty śliwki i nuty przypraw.

Miasteczko Alba otoczone winnicami, Italy Magazine.

Wino Barbera d’ Asti ma jaśniejszy kolor i jest łagodniejsze w smaku, natomiast Barbera d’ Alba ma kolor ciemniejszy i silniejsze smaki owocowe.

Elvio Cogno Azienda Agricola

Jednym z prestiżowych producentów wina Barolo, Barbaresco i Barbera z regionu Langhe jest Elvio Cogno. Winnica obejmuje obszar około 15 hektarów zlokalizowanych w mieście Novello, skąd wina są oznaczane najwyższą klasą DOCG. Krajobraz, historia, kultura i piękno wzgórz Langhe zostały umieszczone na liście Światowego Dziedzictwa UNESCO.

Tutaj powstaje Barbera.
Winnice Azienda Elvio Congo.

Dziełem Elvio Cogno, założyciela firmy winiarskiej, kierują dzisiaj Nadia Cogno i Walter Fissore. Cztery etykiety Barolo powstają na 11,5 hektara winnic w Ravera. Congo jest największym producentem wina w Mezione Geografica Aggiuntiva Ravera. Ravera jest najbardziej znanym wielkim winem z regionu winiarskiego Novello. Wina tutaj powstające mogą leżakować długi czas, zachowując aromaty i świeżość. Natomiast wyjątkowa Barbera d’ Alba powstaje na maleńkiej działce ze starych winorośli.

Wyjątkowa Barbera Pre-Philloxera z winiarni Elvio Cogno

Wyjątkowa Barbera powstaje z winogron zebranych w jednej z ostatnich starych winnic w regionie Langhe. Klony bardzo starych, pond 100 – letnich winorośli utrzymują oryginalne cechy odmiany Barbera sprzed zarazy filoksery, która w drugiej połowie XIX wieku zniszczyła ogromne obszary winnic w całej Europie.

Mała parcela – zaledwie 0,25 hektara piaszczysto kredowej gleby – położona jest w Berri niedaleko La Morra na wysokości 520 m.n.p.m. Winifikacja odbywa się w stalowych zbiornikach w kontrolowanej temperaturze. Wino dojrzewa 12 miesięcy w beczkach z dębu słoweńskiego, 60 dni na osadzie z drożdży i 6 miesięcy w butelkach.

Tutaj leżakuje Barbera.
Wino dojrzewające w beczkach w piwnicy Azienda Elvio Cogno.

Niewielka produkcja z hektara gwarantuje intensywną i bogatą koncentrację składników wina, wzbogacaną dojrzewaniem w dębowych beczkach. Rocznie wytwarza się zaledwie 2000 butelek wina. Dobre jako młode, choć Barbera ma zdolność długiego dojrzewania w butelce. 

Barbera d ’Alba Pre-fhilloxera, Cogno, 2019 

Kraj i region: Włochy, Piemont – Langhe.

Producent: Elvio Cogno Societa Agricola.

Rodzaj i odmiana: czerwone, wytrawne, 100% winogrona Berbera.

Ocena 4,5/5.

Barbera wysoko ocenione.

Kolor głębokiej, ciemnej czerwieni z jaśniejszym odcieniem na dysku – wyraźny bukiet zapachowy z dominacją czerwonych owoców – czerwonej porzeczki, wiśni, z nutami przypraw. W smaku świeże, dobrze zrównoważone taniny, nieznacznie przebijająca się kwasowość, charakterystyczna dla wina z odmiany Barbera. Wino z rocznika 2019 jest jeszcze młode i będzie nabierać jakości leżakując w butelce przez kilka lat.

Wysoka ocena Winnicy Profesora 4,5/5.

Wino dostępne w sklepach Vininova

prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Domaine Chandon de Briailles

Głębokie, złożone, finezyjne, czyste, urzekające.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.