Rewolucja w klasyfikacji Grands Crus z Saint Emilion

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Dwa regiony winiarskie Bordeaux szczycą się winami najwyższej klasy – Grands Crus. Warto jednak wiedzieć, że ta klasyfikacja jest aktualizowana i nierzadko budzi to kontrowersje.

Dwa regiony winiarskie Bordeaux szczycą się winami najwyższej klasy – Grands Crus. Jednym z nich jest Médoc, położony na lewym brzegu rzeki Garonny. Drugim – mniejszym – jest Saint-Emilion, na brzegu prawym. Z kupażu odmian Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot powstają tutaj wspaniałe – czerwone – wina które zdobyły sławę i prestiż na całym świecie. Wina z Médoc zostały sklasyfikowane w 1855 roku. Odtąd wina z 61 châteaux – uszeregowane w pięciu klasach – noszą nazwę Grands Crus Classés. Od tego czasu klasyfikacja jest niezmienna.

Klasyfikacja win AOC Saint-Emilion

Klasyfikacja win z regionu winiarskiego AOC Saint Emilion weszła w życie w 1955 roku. Wyróżniono trzy klasy Wielkich Win:

  • Grand Cru Classé A,
  • Grand Cru Classé B,
  • Grand Cru.
Miasteczko Saint Emilion – na liście światowego dziedzictwa UNESCO – otoczone winnicami.

Klasyfikacja z Saint Emilion zmienia się co 10 lat. Klasy wina pozostają takie same, lecz do klasyfikacji wchodzą nowe châteaux a inne ją opuszczają. Decyduje o tym INAO – Narodowy Instytut Oznaczeń Pochodzenia – według ustalonych kryteriów. Kryteria ulegają zmianie. Stałą pozycją jest jakość wina oceniana poprze degustacje próbek, prestiż oraz charakterystyka uprawy winnicy. W 2018 roku wprowadzono kryterium obowiązkowej certyfikacji środowiskowej – tzw. zrównoważonego rozwoju, jaką trzeba osiągnąć do 2032 roku.

Jednak kryteria klasyfikacji są nieustannie kontestowane. Klasyfikacja z 2012 roku była podważana w sądach prze châteaux, które nie znalazły się na liście – m.in. – z racji niesprawiedliwych kryteriów drugorzędnych. Takich, jak choćby:

  • posiadanie personelu władającego obcymi językami kosztem kryterium jakości wina.

Krytykowano także skład jury. Dlatego INAO dokonało korekty wymogów dla klasyfikacji 2022 roku tak, że degustacja – czyli jakość wina – stanowi 50% oceny ostatecznej (zamiast 30% w 2012 roku). Natomiast jury będzie składać się z osób zewnętrznych w stosunku do winiarstwa bordoskiego. W roku 2012 do klasy najwyższej dołączyły Château Pavie oraz Château Angélus. Obecnie do Grand Cru Classé A należą

  • Château Cheval Blanc,
  • Château Ausone,
  • Château Pavie,
  • Château Angélus.

Dwa najwyższej klasy Premiers Grands Crus Classés A – Château Cheval Blanc et Château Ausone opuszczają klasyfikację win Saint-Emilion

W 2022 roku będzie kolejna zmiana w klasyfikacji. Châteaux i ich wino mogą ubiegać się o zaklasyfikowanie do jednej z trzech klas  Grands Crus – Wielkich Win. Czas składania wniosków do najbliższej klasyfikacji upłynął 30 czerwca 2021 roku. Zaskoczeniem jest brak zgłoszenia ze strony Château Cheval Blanc i Château Ausone – Grands Crus A od  początku klasyfikacji. Ich brak w klasyfikacji win Saint Emilion oznacza poważne osłabienie jej prestiżu.

Kiedy w 1955 roku rozpoczęto klasyfikację win z regionu AOC Saint-Emilion, najwyższe miejsce Grand Cru Classé A zajęły Château Cheval Blanc i Château Ausone. Po 67 latach pozostawania liderami obydwa châteaux zdecydowały opuścić klasyfikację. Zgodnie z wyjaśnieniami właścicieli ich decyzje związane są ze zmianami kryteriów klasyfikacji, gdzie stosunkowo większą wagę przyznano popularności wina w mediach społecznościowych – co umniejsza znaczenie takich podstawowych elementów jak terroir i jakość wina.

Château Cheval Blanc otoczony winnicami.
Etykieta na butelce wina Château Cheval Blanc.

 …jest to dla nas trudna decyzja, lecz po prostu nie odnajdujemy się w kryteriach klasyfikacji. Rozważaliśmy złożenie wniosku, lecz kryteria ocen są zbyt odległe od tego, co uważamy za zasadnicze – terroir, wino i historia. Kryteria drugorzędne maja zbyt dużą wagę w ostatecznej ocenie.

mówią dyrektorzy Cheval Blanc: Pierre Lurton i Pierre Olivier.
Château Ausone – siedziba i winnice.
Etykieta wina Château Ausone.

 …od dawna mieliśmy uwagi do klasyfikacji, a ci, którzy znają mojego ojca (Alana Vauthier właściciela) nie będą zaskoczeni tą decyzją (wycofania się z klasyfikacji), która w rodzinie długo dojrzewała. Wprawdzie przygotowywaliśmy wniosek do klasyfikacji, lecz w trakcie prac stwierdziliśmy, że nie ma to sensu. Część wniosku dotycząca terroir i degustacji (jakości wina), jakie dla Ausone są fundamentalne, jest znacznie mniejsza w stosunku odbioru wina w sieciach społecznych. Ponadto klasyfikacja uznaje, że wina należy oceniać w perspektywie ostatnich 15 lat, lecz ocena wielkich win wymaga znacznie więcej lat.

podobnie wypowiada się Pauline Vauthier, zarządzająca Château Ausone.

Niektórzy podejrzewają, że decyzja Cheval Blanc i Ausone ma związek z możliwością powiększenia w 2022 roku najwyższej klasy o nowe châteaux (Pavie i Angélus dołączyły do klasy A w 2012 roku).

 …to nie z tej racji wycofaliśmy się z klasyfikacji, czy dlatego, że jest na niepotrzebna. Wycofaliśmy się gdyż nie uznajemy już jej kryteriów.

Pauline Vauthier wyjaśnia.

Właściciele Ausone wycofali także z klasyfikacji należący do nich château La Clotte – podobnie ja Cheval Blanc – wycofał dodatkowo château Quinault L’ Enclos. Pomimo sytuacji wycofania się obydwu czołowych châteaux – do klasyfikacji aplikuje wielu producentów. Wino z oznaczeniem Saint Emilion Grand Cru to prestiż i korzyści ekonomiczne wyższej ceny wina na międzynarodowych rynkach.

prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partner

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Lawson’s Dry Hills White Label

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie VININOVA.PL.

Castello di Vopaia Chianti

Wino powstało jako kupaż z winogron Sangiovese z najlepszych winnic i działek w uprawie biologicznej z Volpaia.

Le Bon Vivant 2019

Wino świeże, delikatne o umiarkowanej kwasowości.

Le Fornaci Lugana

Dojrzewanie wina na osadzie z drożdży pozostawia w nim bardzo delikatne bąbelki.

Ontañón Clarete

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie WINNICA.PL.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.