Okienka wina – Buchette del Vino – otwarte po 400 latach

Pandemia szczególnie ciężko dotknęła Włochy. We Florencji reaktywowano okienka wina do sprzedaży... przenosząc nas do średniowiecza.

Pandemia koronawirusa szczególnie ciężko dotknęła Włochy. Zamykano bary i restauracje, które dla Włochów są ulubionym miejscem spotkań. Właściciele  lodziarni i kawiarni na Via dell’ Osola delle Stinache we Florencji reaktywowali okienka dla sprzedaży lodów, kawy i napojów, przenosząc nas do średniowiecza, kiedy w czasach Czarnej Śmierci z okienek sprzedawano wino. Co wiemy o terminie “okienka wina”?

Okienka wina – sposób na zarazę

W średniowiecznej Europie – obok licznych, trwających dziesiątki lat wojen (wojna 100 letnia, wojna 30 letnia) – ludność wielu krajów uśmiercała straszliwa Czarna Śmierć czyli dżuma. Szacuje się, że w skali świata z powodu dżumy zmarło ponad 100 milionów osób. Śmierć nie wybierała, dotykała wszystkie klasy społeczne. Miasta otaczano murami i zamykano. Wino – obok chleba – było wówczas podstawowym produktem spożywczym. Po to, aby w czasie zarazy było dostępne – we Florencji otwierano specjalne okienka, w których sprzedawano wino.

Okienka wina - przykład.
Średniowieczne “okienko”.
Okienka wina - przykłady.
Przykłady okien z czasów zarazy.

Okienka wina ograniczały kontakt

Już w tamtych czasach wiedziano, że zaraza przenosi się podczas spotykania się ludzi. Dlatego wydając wino przez okienko i otrzymując pieniądze położone na długiej tacy – unikano bezpośredniego kontaktu sprzedawcy z kupującym. Niewiele to jednak pomagało. Stan higieny był opłakany, a ciała zmarłych i tak trafiały do wspólnych rowów – gdzie były spalane.

Diletta Corsini (Antigerm Wine Windows – Yesterday and Today) odnalazła dawny opis okienek wina we Florencji zawarty w książce  florentyńskiego nauczyciela Francisco Rondilelli pt. “Relazione del Contagio Stato in Firenze l’ anno 1630 e 1633”  z 1634 roku.  Autor opisuje jak winiarze – świadomi roznoszenia zarazy przez  bezpośrednie kontakty ludzi – sprzedawali wino z okienek. Sprzedawca podawał wino przez okienko, a zapłatę kupujący kładł na wysuwaną tacę. Sprzedawca – zanim dotknął monety – dezynfekował je octem. Podobnie działali dostawcy wina. W ten sposób kupujący dostawał wino już nalane do butelki. Klient mógł także nalać wina do własnego pojemnika przy pomocy wystawionej przez okienko rury, połączonej z pojemnikiem u sprzedawcy. W publikacji z 1634, autor nie używał określenia “okienka” – buchette lub finestrini – lecz sportello. Co oznacza nie mniej nie więcej niż… otwór.

Stowarzyszenie Buchette del Vino – rejestracja lokalizacji każdego okienka wina

W celu ochrony i propagowania tego unikalnego dziedzictwa kultury i tradycji toskańskiej – powstało stowarzyszenie okienek wina. Mowa o organizacji – Buchette del Vino. Stowarzyszenie rejestruje lokalizację okienek umieszczonych w ścianach florentyńskich murów oraz w całej Toskanii. Na tę chwilę, w sumie jest ich 150.

Okienka wina - spis.
Okienka wina we Florencji oraz w regionie Toskanii – Buchette del Vino.

Więcej o historii wina w średniowieczu dowiesz się z mojej książki – “Przewodnik po Świecie Wina”.

Zamów na blogu – otrzymasz książkę z wpisem autora i 10% rabatu.
prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY