Nowy Rok witamy szampanem – tylko czym jest szampan?

Nowy Rok witamy szampanem, tylko... czym jest szampan? Czy jest nim każde wino musujące, jak się powszechnie uważa?

Zbliża się Nowy Rok, a wraz z nim odwieczna tradycja wznoszenia toastu winem z bąbelkami. Kieliszki unoszone o północy w blasku fajerwerków zwykle skrywają trunek, który wielu nazywa jednym słowem – szampan. To jednak spore uproszczenie, bo prawdziwy szampan pochodzi wyłącznie z regionu Szampanii we Francji i jest objęty ścisłymi regulacjami dotyczącymi produkcji.

W rzeczywistości większość z nas świętuje Nowy Rok z kieliszkiem wypełnionym włoskim Prosecco, hiszpańską Cavą, niemieckim Sektem czy innymi winami musującymi, które mogą pochodzić nawet z polskich winnic. Każde z nich ma swój unikatowy charakter, metodę produkcji i historię, ale z oryginalnym szampanem łączy je głównie jedna cecha – czyli radosne bąbelki. To czym jest szampan?

Czym jest szampan i dlaczego tylko niektórzy powitają nowy rok szampanem, winem musującym z francuskiego regionu Szampanii?

Czym jest szampan?

Są przynajmniej dwie tego przyczyny – jedna natury ekonomicznej, druga poznawczej. Szampan jest drogi – za cenę jednej butelki słynnego szampana Veuve Cliquot można kupić 3 butelki najlepszego Prosecco Superiore Cogneliano Valdobbiadene czy Cava Gran Reserva. Równocześnie nieliczni mają wiedzę o tym, jak złożony i długotrwały jest proces wytwarzania szampana.

Jak wyjątkowe warunki klimatyczne i skład gleby, na której dojrzewają winogrona Pinot Meunier, Pinot Noir i Chardonnay, odciskają swoje piętno na kolorze, zapachach i smakach szampana. Jednak szampan to nie tylko rezultat natury, ale także wielowiekowa tradycja i symbol luksusu, którym cieszy się na całym świecie. Historia tego trunku sięga XVII wieku, kiedy mnisi benedyktyńscy, z Domem Pérignonem na czele, doskonalili metodę wtórnej fermentacji w butelkach. Od tamtej pory szampan stał się nieodłącznym elementem uroczystości, symbolizując chwilę triumfu, sukcesu i wyjątkowości. Każdy łyk szampana to podróż przez historię, tradycję i mistrzowskie rzemiosło.

Winnice w Hautvillers w Szampanii, w tle klasztor, gdzie benedyktyński mnich Dom Perignon wynalazł szampana.

Zanim wybierzemy się do sklepu po wino z bąbelkami na Nowy Rok – warto zajrzeć do Winnicy Profesora i dowiedzieć się, czym różni się szampan od innych win musujących, a także poznać tajemnice jego produkcji. Które, zostały odkryte przez benedyktyńskiego mnicha Dom Pérignion z klasztoru w Hautvillers w Szampanii.

O tym wszystkim przeczytacie we wpisie: Jakie wino z bąbelkami na Sylwestra?

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

Wesprzyj moją pracę!

Zapisz się do newslettera!

Partnerzy bloga

Kim jest autor bloga?

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

Książka dla miłośników wina!

Winnica Profesora - książka.

Wina dla konesera...

Szukasz czegoś?