Zbliża się Nowy Rok, a wraz z nim odwieczna tradycja wznoszenia toastu winem z bąbelkami. Kieliszki unoszone o północy w blasku fajerwerków zwykle skrywają trunek, który wielu nazywa jednym słowem – szampan. To jednak spore uproszczenie, bo prawdziwy szampan pochodzi wyłącznie z regionu Szampanii we Francji i jest objęty ścisłymi regulacjami dotyczącymi produkcji.
W rzeczywistości większość z nas świętuje Nowy Rok z kieliszkiem wypełnionym włoskim Prosecco, hiszpańską Cavą, niemieckim Sektem czy innymi winami musującymi, które mogą pochodzić nawet z polskich winnic. Każde z nich ma swój unikatowy charakter, metodę produkcji i historię, ale z oryginalnym szampanem łączy je głównie jedna cecha – czyli radosne bąbelki. To czym jest szampan?
Czym jest szampan i dlaczego tylko niektórzy powitają nowy rok szampanem, winem musującym z francuskiego regionu Szampanii?
Są przynajmniej dwie tego przyczyny – jedna natury ekonomicznej, druga poznawczej. Szampan jest drogi – za cenę jednej butelki słynnego szampana Veuve Cliquot można kupić 3 butelki najlepszego Prosecco Superiore Cogneliano Valdobbiadene czy Cava Gran Reserva. Równocześnie nieliczni mają wiedzę o tym, jak złożony i długotrwały jest proces wytwarzania szampana.
Jak wyjątkowe warunki klimatyczne i skład gleby, na której dojrzewają winogrona Pinot Meunier, Pinot Noir i Chardonnay, odciskają swoje piętno na kolorze, zapachach i smakach szampana. Jednak szampan to nie tylko rezultat natury, ale także wielowiekowa tradycja i symbol luksusu, którym cieszy się na całym świecie. Historia tego trunku sięga XVII wieku, kiedy mnisi benedyktyńscy, z Domem Pérignonem na czele, doskonalili metodę wtórnej fermentacji w butelkach. Od tamtej pory szampan stał się nieodłącznym elementem uroczystości, symbolizując chwilę triumfu, sukcesu i wyjątkowości. Każdy łyk szampana to podróż przez historię, tradycję i mistrzowskie rzemiosło.
Winnice w Hautvillers w Szampanii, w tle klasztor, gdzie benedyktyński mnich Dom Perignon wynalazł szampana.
Zanim wybierzemy się do sklepu po wino z bąbelkami na Nowy Rok – warto zajrzeć do Winnicy Profesora i dowiedzieć się, czym różni się szampan od innych win musujących, a także poznać tajemnice jego produkcji. Które, zostały odkryte przez benedyktyńskiego mnicha Dom Pérignion z klasztoru w Hautvillers w Szampanii.