Wino BIO – biologiczne w natarciu!

Konsumpcję wina na świecie generalnie charakteryzuje trend spadkowy. Wyjątkiem jest wino BIO, o którym warto wiedzieć więcej.

Spis Treści:

Konsumpcję wina na świecie generalnie charakteryzuje trend spadkowy. Wyjątkiem jest wino BIO, czyli wina biologiczne – określane także jako organiczne. Przewiduje się, że do roku 2030 rynek wina BIO wzrośnie trzykrotnie. Głównie dzięki młodym konsumentom – “millenialsom”, którzy zwracają uwagę na kwestie zrównoważonego rozwoju, a wino biologiczne kojarzą z wyższą jakością.

Od dekady światowy rynek win biologicznych nieustannie wzrasta. Szacuje się, że globalna sprzedaż wina BIO w roku 2021 wynosiła prawie 9 mld USD, aby w roku 2030 ma przekroczyć 25 mld USD. To oznacza roczny wzrost o ponad 11%.

Na świecie tylko 2% powierzchni rolnej uprawiane jest metodami biologicznymi. Z kolei winnice o uprawie biologicznej zajmują ponad 560 000 hektarów, co stanowi 8,3% powierzchni globalnej. Z tego 87% znajduje się w Europie – głownie we Francji, Włoszech i Hiszpanii.

Boom na wino BIO – siłą napędową są millenialsi

Głównymi konsumentami win BIO są osoby relatywnie młode. Przede wszystkim millenialsi (w uproszczeniu to osoby urodzone między 1980 a 1994 rokiem), którzy utożsamiają wina biologiczne z wyższą jakością oraz z wyznawanymi wartościami – takimi jak zrównoważony rozwój czy ochrona środowiska, które leżą u podstaw biologicznej uprawy winnic i produkcji wina.

Jest to szczególnie widoczne wśród młodych konsumentów wina w USA, Wielkiej Brytanii i Australii. W USA ponad 30% millenialsów wiąże wina organiczne z wysoką jakością, podobnie jak w innych najważniejszych krajach winiarskich.

Wino biologiczne, organiczne i biodynamiczne

Uprawa biologiczna polega także na tym, że pomiędzy rzędami winorośli pozostawia się trawę lub sadzi inne rośliny lub drzewa. Na przykład w Kalifornii sadzi się śliwy, które przyciągają osy zjadające owady (skoczki) szkodliwe dla liści winorośli. Z kolei do zwalczania pleśni wykorzystuje się sole – takie jak siarczan miedzi – lub naturalną siarkę. W winnicy nie można używać nawozów sztucznych oraz takich środków ochrony roślin, jak pestycydy i herbicydy.

Winnica uprawy biologicznej.

W procesie produkcji wina biologicznego nie używa się wielu sztucznych dodatków, a wino poddaje się ograniczonemu siarkowaniu. Wprawdzie na etykiecie wina biologicznego spotkamy informację, że zawiera siarczyny – to jednak jest ich zdecydowanie mniej, aniżeli w innych winach. Ilości siarki SO2 w winie biologicznym nie przekraczają maksymalnego poziomu 40 mg/l w winie białym i 30 mg/l w czerwonym.

Producenci wina BIO podlegają całorocznej, skrupulatnej kontroli dokonywanej przez różne krajowe organizacje – takie jak np. Ecocert we Francji, CCOF w Kalifornii czy MIPAAF we Włoszech.

Domaine Chandon de Briailles – wino BIO

Jedną za znanych winnic – gdzie powstają wina biologiczne – jest Domaine Chandon de Briailles. Winnica położona w burgundzkim regionie Côte de Beaune. 

Tutaj produkuje się wino BIO.

Siedziba Domaine Chandon de Briailles w Savigny Les Beaune, fot. Bien Public.

Winnica BIO – co warto wiedzieć?

Winnice posiadłości – położone w gminach Savigny-Lès-Beaune, Pernand-Vergelesses i Aloxe-Corton – liczą obecnie 14 hektarów. Już w 2005 roku rozpoczęto uprawę biodynamiczną, choć certyfikat uzyskano dopiero w 2011 roku.

Winnice Domaine Chandon de Briailles

W winnicach obrabianych przy pomocy czterech koni nie używa się siarki, a jedynie niewielkich ilości miedzi – średnio 1-2 kg/ha rocznie. Jako dodatek wykorzystuje się składniki pochodzenia roślinnego. Dla ochrony przed chorobami winorośle spryskuje się rozpuszczonym w wodzie tłustym mlekiem. Jest to jednak pracochłonne, bowiem opryski trzeba robić po każdym opadzie deszczu.

Naturalna winifikacja – jak to działa?

Wprawdzie w procesie winifikacji używa się siarki – SO2 – lecz w minimalnych ilościach, między 15-40 mg na litr. Niekiedy, w najlepszych latach, udaje się winifikacja bez udziału siarki. Zebrane dokładnie winogrona umieszcza się w otwartych zbiornikach. Stosuje się winifikację grawitacyjną lub bezwładnościowo poprzez ciśnienia gazu. W fermentacji uczestniczą tylko naturalne drożdże miejscowe.

W tych beczkach jest wino BIO.

Wino Domaine Chandon de Briailles dojrzewające w cysterskich piwnicach z XIII wieku.

Wina dojrzewają 14-18 miesięcy w beczkach w podziemnych piwnicach pochodzących z XIII wieku. Podczas dojrzewania rzadko odciąga się i próbuje wino z beczki – przede wszystkim chroniąc je przed tlenem. Wina są butelkowane bez filtracji.

Inny przykład winnicy i wina BIO (właściwie biodynamicznej) przedstawia film nagrany w burgundzkiej winnicy Cellier au Moines. Znający język francuski mogą obejrzeć film bez tłumacza, inni mają do dyspozycji napisy w języku angielskim

  • autor.

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

Wesprzyj moją pracę!

Zapisz się do newslettera!

Partnerzy bloga

Kim jest autor bloga?

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

Książka dla miłośników wina!

Winnica Profesora - książka.

Wina dla konesera...

Szukasz czegoś?