Jakie wino z bąbelkami na Sylwestra?

Wznosząc noworoczny toast napełniamy kieliszki winem z bąbelkami – szampanem lub winem musującym. Jakie wino z bąbelkami na Sylwestra?

Wznosząc noworoczny toast napełniamy kieliszki winem z bąbelkami – szampanem lub winem musującym. Oryginalne szampany powstają jedynie we francuskim regionie winiarskim Szampanii. Inne wina musujące wysokiej jakości to przede wszystkim francuskie Crémant, hiszpańskie Cava oraz włoskie Prosecco. Jakie wino z bąbelkami na Sylwestra?

Nowy Rok 2023 witamy wiem z bąbelkami

Jakie wino z bąbelkami na Sylwestra? Szampan!

Szampan (fr. champagne) pochodzi z wyznaczonego regionu winiarskiego francuskiej Szampanii i powstaje w procesie podwójnej fermentacji, przy czym druga fermentacja odbywa się w butelce. Podobno metodę tę, zwaną szampańską lub tradycyjną, wynalazł mnich Dom Pérignon, który w XVII wieku sprawował nadzór nad winnicą klasztoru Hautvillers.

Ponad 75% szampana powstaje z odmian czerwonych: Pinot Noir i Pinot Meunier. Pozostałe 25% na bazie białego Chardonnay.

Jakie wino z bąbelkami na Sylwestra? Szampan!
Szampan leżakuje wiele miesięcy na specjalnych stojakach, fot: tecnovino.

Na etykiecie butelki szampana znajdziemy określenia:

  • Extra Brut – bardzo wytrawny;
  • Brut – wytrawny, stanowi około 90% produkcji;
  • Sec – wytrawny z lekkim posmakiem słodyczy;  
  • Demi-Sec – półwytrawny, właściwie półsłodki;  
  • Doux – słodki;
  • Blanc de Blancs – z białych winogron Chardonnay;
  • Blanc de Noirs – z winogron czerwonych Pinot Noir, Pinot Meunier;
  • Vintage – szampan rocznikowy pochodzący z danego roku i sprzedawany dopiero po trzech i więcej latach;
  • Non – Vintage NV – szampan nierocznikowy, kupaż win z wielu lat, którego jest więcej, sprzedawany po 15 miesiącach.

Większość szampanów to wino NV. Powstaje z połączenia różnych win, pochodzących z rożnych odmian winogron lub/i z różnych winnic. Kupażowanie jest domeną szefa winiarni. Łączone są także wina z różnych roczników. Do kompozycji wykorzystuje się rezerwy dawnego białego wina, zmagazynowane w zbiornikach lub dojrzewające dłużej w beczkach.

Od roku 1994 szampan jest nazwą chronioną prawem europejskim i dotyczy wyłącznie win musujących z regionu winiarskiego Szampanii. Inne wina musujące wytwarzane metodą  szampańską mogą używać określenia “Méthode traditionnelle” – Metoda Tradycyjna.

Ceny szampana:

Najczęściej przekraczają 100 PLN za butelkę, a te od renomowanych producentów – np. Veuve Clicquot, Mumm, Moet – Chandon, Lanson – kosztują 200 i więcej złotych. Najdroższy jest szampan rocznikowy Vintage. Za butelkę Dom Pérignon zapłacimy średnio ponad 800 PLN.

Na szczęście nie jesteśmy skazani tylko na szampana, choć z racji wyjątkowych okazji warto odchudzić nieco nasze portfele i spróbować wina z bąbelkami z górnej półki. Zamiast oryginalnego szampana możemy sięgnąć po wino musujące, najlepiej wytwarzane podobnie jak szampan.

Jakie wino z bąbelkami na Sylwestra? Dobre wina musujące

Spośród wielu win musujących wytwarzanych praktycznie wszędzie tam, gdzie produkuje się wino – warto zwrócić uwagę na francuskie Crémant, włoskie Prosecco i hiszpańskie Cava. Wina te odznaczają się nie tylko dobrą jakością, lecz także korzystną ceną.

Jakie wino z bąbelkami na Sylwestra? Crémant!

We Francji, poza Szampanią, wina musujące produkuje się w 20 różnych regionach. Ponieważ nie mogą nazywać się szampanem, noszą nazwę Crémant. Wiele z nich to dobre wina musujące i znacznie tańsze od szampana.

Do najbardziej znanych i dostępnych w Polsce należą:

  • Crémant de Bourgogne: wino wytwarzane jest metodą tradycyjną w Burgundii z  typowych dla tego regionu odmian – Chardonnay i Pinot Noir.
  • Crémant d’ Alsace: wytwarzany w Alzacji metodą szampańską z odmian Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay i Pinot Noir.
  • Crémant de Limoux:  jest produkowany w regionie Langwedocji z odmiany Chardonnay oraz miejscowej Mauzac.

Wina mają podobne oznaczenia jak szampan – tzn. Brut, Sec, Demi-Sec, Doux – choć z racji różnych regionów i różnych odmian winogron gdzie są wytwarzane, posiadają charakterystyczne aromaty i smaki.

Jakie wino z bąbelkami na Sylwestra? Prosecco!

Musujące wino Prosecco pochodzi z regionu Valdobbiadene, położonego na północ od Wenecji. Wino jest wytwarzane metodą drugiej fermentacji w zbiorniku ze stali nierdzewnej, co zmniejsza koszty produkcji. Prosecco powstaje z miejscowej odmiany Glera, która nadaje mu zapachy brzoskwini, cytryny i kremowej wanilii. Choć warto także pamiętać, że Prosecco znane jest z połączenia z innymi odmianami.

Jakie wino z bąbelkami na Sylwestra? Prosecco!
Najlepsze Prosecco pochodzi z regionu Valdobbiadene, Consortium Congeliano Valdobbiadene Prosecco DOCG.

Trzy klasy wina Prosecco:

  • Prosecco DOC – wino podstawowe, którego jest najwięcej;
  • Prosecco Superiore DOC – klasa wyższa;
  • Prosecco  DOCG – najwyższej jakości:
    • Valdobbiadene Superiore di Cartizze.
    • Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore;
    • Asolo Prosecco Superiore.

 Rodzaje Prosecco określające poziom słodyczy:

  • brut – wytrawne;
  • extra dry – wytrawne, łagodne z delikatnie wyczuwalnym cukrem;
  • dry – lekko słodkie.

Ceny Prosecco:

  •  od 30 PLN do na przykład 52 PLN za Prosecco Valdobbiadene Superiore.

Z Włoch pochodzi jeszcze wiele innych win wytwarzanych metoda szampańską. Wina te posiadają często oznaczenie Spumante oraz Metodo Classico na etykiecie. Najbardziej znane to Franciacorta pochodzące z Lombardii oraz wino musujące z Trento.

Jakie wino z bąbelkami na Sylwestra? CAVA – hiszpański “szampan”!

Większość wina musującego Cava powstaje w Katalonii oraz na Północy Hiszpanii, w regionie Rioja i Navarra. Do produkcji wina wykorzystuje się mieszankę odmian: Macabeo, Paralleda oraz Xarello, stosując tzw. szampańską metodę produkcji. Powstaje wino wytrawne o eleganckich owocowych nutach i oczywiście z bąbelkami. Do kupażu wykorzystuje się niekiedy Chardonnay, zwłaszcza do najlepszych win Cava. Do najbardziej znanych producentów i marek Cava należą Freixinet oraz Codorniu.

Jakie wino z bąbelkami na Sylwestra? Cava!
Oznaczenie Cava, fot. Wikimedia.

W zależności od czasu dojrzewania wino oznaczane jest jako:

  • Cava – wino dojrzewa przynajmniej 9 miesięcy;
  • Cava Reserva – wino dojrzewa minimum 15 miesięcy;
  • Cava Gran Reserva – przynajmniej 30 miesięcy;

Rodzaje Cava określające poziom słodyczy:

Brut – wytrawne;

Seco – półwytrawne/półsłodkie;

Dulce – słodkie.

Ceny wina Cava:

  • od 30 PLN do 60 PLN, zaś za Cava Gran Reserva od renomowanych producentów około 80 do 90 PLN.

Szczęśliwego Nowego Roku 2023 !

Życzenia!
Życzenia od Winnicy.

Happy New Year – Bonne Année – Prospero Año Nuevo – Gutes Neues Jahr. Życzy Winnica Profesora!

autor.
Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma 2 komentarzy

  1. Paweł

    Witam
    Sadzę, że na przedstawionych etykietach szampana zabrakło jednej kategorii – Brut nature o zawartości cukru poniżej 3 g/l. Jest najbardziej cenione przez znawców.

Dodaj komentarz

Wesprzyj moją pracę!

Zapisz się do newslettera!

Partnerzy bloga

Kim jest autor bloga?

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

Książka dla miłośników wina!

Winnica Profesora - książka.

Wina dla konesera...

Szukasz czegoś?