Wznosząc noworoczny toast napełniamy kieliszki winem z bąbelkami – szampanem lub winem musującym. Oryginalne szampany powstają jedynie we francuskim regionie winiarskim Szampanii. Inne wina musujące wysokiej jakości to przede wszystkim francuskie Crémant, hiszpańskie Cava oraz włoskie Prosecco. Jakie wino z bąbelkami na Sylwestra?
Jakie wino z bąbelkami na Sylwestra? Szampan!
Szampan (fr. champagne) pochodzi z wyznaczonego regionu winiarskiego francuskiej Szampanii i powstaje w procesie podwójnej fermentacji, przy czym druga fermentacja odbywa się w butelce. Podobno metodę tę, zwaną szampańską lub tradycyjną, wynalazł mnich Dom Pérignon, który w XVII wieku sprawował nadzór nad winnicą klasztoru Hautvillers.
Ponad 75% szampana powstaje z odmian czerwonych: Pinot Noir i Pinot Meunier. Pozostałe 25% na bazie białego Chardonnay.
Na etykiecie butelki szampana znajdziemy określenia:
- Extra Brut – bardzo wytrawny;
- Brut – wytrawny, stanowi około 90% produkcji;
- Sec – wytrawny z lekkim posmakiem słodyczy;
- Demi-Sec – półwytrawny, właściwie półsłodki;
- Doux – słodki;
- Blanc de Blancs – z białych winogron Chardonnay;
- Blanc de Noirs – z winogron czerwonych Pinot Noir, Pinot Meunier;
- Vintage – szampan rocznikowy pochodzący z danego roku i sprzedawany dopiero po trzech i więcej latach;
- Non – Vintage NV – szampan nierocznikowy, kupaż win z wielu lat, którego jest więcej, sprzedawany po 15 miesiącach.
Większość szampanów to wino NV. Powstaje z połączenia różnych win, pochodzących z rożnych odmian winogron lub/i z różnych winnic. Kupażowanie jest domeną szefa winiarni. Łączone są także wina z różnych roczników. Do kompozycji wykorzystuje się rezerwy dawnego białego wina, zmagazynowane w zbiornikach lub dojrzewające dłużej w beczkach.
Od roku 1994 szampan jest nazwą chronioną prawem europejskim i dotyczy wyłącznie win musujących z regionu winiarskiego Szampanii. Inne wina musujące wytwarzane metodą szampańską mogą używać określenia “Méthode traditionnelle” – Metoda Tradycyjna.
Ceny szampana:
Najczęściej przekraczają 100 PLN za butelkę, a te od renomowanych producentów – np. Veuve Clicquot, Mumm, Moet – Chandon, Lanson – kosztują 200 i więcej złotych. Najdroższy jest szampan rocznikowy Vintage. Za butelkę Dom Pérignon zapłacimy średnio ponad 800 PLN.
Na szczęście nie jesteśmy skazani tylko na szampana, choć z racji wyjątkowych okazji warto odchudzić nieco nasze portfele i spróbować wina z bąbelkami z górnej półki. Zamiast oryginalnego szampana możemy sięgnąć po wino musujące, najlepiej wytwarzane podobnie jak szampan.
Jakie wino z bąbelkami na Sylwestra? Dobre wina musujące
Spośród wielu win musujących wytwarzanych praktycznie wszędzie tam, gdzie produkuje się wino – warto zwrócić uwagę na francuskie Crémant, włoskie Prosecco i hiszpańskie Cava. Wina te odznaczają się nie tylko dobrą jakością, lecz także korzystną ceną.
Jakie wino z bąbelkami na Sylwestra? Crémant!
We Francji, poza Szampanią, wina musujące produkuje się w 20 różnych regionach. Ponieważ nie mogą nazywać się szampanem, noszą nazwę Crémant. Wiele z nich to dobre wina musujące i znacznie tańsze od szampana.
Do najbardziej znanych i dostępnych w Polsce należą:
- Crémant de Bourgogne: wino wytwarzane jest metodą tradycyjną w Burgundii z typowych dla tego regionu odmian – Chardonnay i Pinot Noir.
- Crémant d’ Alsace: wytwarzany w Alzacji metodą szampańską z odmian Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay i Pinot Noir.
- Crémant de Limoux: jest produkowany w regionie Langwedocji z odmiany Chardonnay oraz miejscowej Mauzac.
Wina mają podobne oznaczenia jak szampan – tzn. Brut, Sec, Demi-Sec, Doux – choć z racji różnych regionów i różnych odmian winogron gdzie są wytwarzane, posiadają charakterystyczne aromaty i smaki.
Jakie wino z bąbelkami na Sylwestra? Prosecco!
Musujące wino Prosecco pochodzi z regionu Valdobbiadene, położonego na północ od Wenecji. Wino jest wytwarzane metodą drugiej fermentacji w zbiorniku ze stali nierdzewnej, co zmniejsza koszty produkcji. Prosecco powstaje z miejscowej odmiany Glera, która nadaje mu zapachy brzoskwini, cytryny i kremowej wanilii. Choć warto także pamiętać, że Prosecco znane jest z połączenia z innymi odmianami.
Trzy klasy wina Prosecco:
- Prosecco DOC – wino podstawowe, którego jest najwięcej;
- Prosecco Superiore DOC – klasa wyższa;
- Prosecco DOCG – najwyższej jakości:
- Valdobbiadene Superiore di Cartizze.
- Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore;
- Asolo Prosecco Superiore.
Rodzaje Prosecco określające poziom słodyczy:
- brut – wytrawne;
- extra dry – wytrawne, łagodne z delikatnie wyczuwalnym cukrem;
- dry – lekko słodkie.
Ceny Prosecco:
- od 30 PLN do na przykład 52 PLN za Prosecco Valdobbiadene Superiore.
Z Włoch pochodzi jeszcze wiele innych win wytwarzanych metoda szampańską. Wina te posiadają często oznaczenie Spumante oraz Metodo Classico na etykiecie. Najbardziej znane to Franciacorta pochodzące z Lombardii oraz wino musujące z Trento.
Jakie wino z bąbelkami na Sylwestra? CAVA – hiszpański “szampan”!
Większość wina musującego Cava powstaje w Katalonii oraz na Północy Hiszpanii, w regionie Rioja i Navarra. Do produkcji wina wykorzystuje się mieszankę odmian: Macabeo, Paralleda oraz Xarello, stosując tzw. szampańską metodę produkcji. Powstaje wino wytrawne o eleganckich owocowych nutach i oczywiście z bąbelkami. Do kupażu wykorzystuje się niekiedy Chardonnay, zwłaszcza do najlepszych win Cava. Do najbardziej znanych producentów i marek Cava należą Freixinet oraz Codorniu.
W zależności od czasu dojrzewania wino oznaczane jest jako:
- Cava – wino dojrzewa przynajmniej 9 miesięcy;
- Cava Reserva – wino dojrzewa minimum 15 miesięcy;
- Cava Gran Reserva – przynajmniej 30 miesięcy;
Rodzaje Cava określające poziom słodyczy:
Brut – wytrawne;
Seco – półwytrawne/półsłodkie;
Dulce – słodkie.
Ceny wina Cava:
- od 30 PLN do 60 PLN, zaś za Cava Gran Reserva od renomowanych producentów około 80 do 90 PLN.
Szczęśliwego Nowego Roku 2023 !
Happy New Year – Bonne Année – Prospero Año Nuevo – Gutes Neues Jahr. Życzy Winnica Profesora!
autor.
Ten post ma jeden komentarz
Witam
Sadzę, że na przedstawionych etykietach szampana zabrakło jednej kategorii – Brut nature o zawartości cukru poniżej 3 g/l. Jest najbardziej cenione przez znawców.