Jakie wino z bąbelkami na Sylwestra?

Wznosząc noworoczny toast napełniamy kieliszki winem z bąbelkami – szampanem lub winem musującym. Jakie wino z bąbelkami na Sylwestra?

Wznosząc noworoczny toast napełniamy kieliszki winem z bąbelkami – szampanem lub winem musującym. Oryginalne szampany powstają jedynie we francuskim regionie winiarskim Szampanii. Inne wina musujące wysokiej jakości to przede wszystkim francuskie Crémant, hiszpańskie Cava oraz włoskie Prosecco. Jakie wino z bąbelkami na Sylwestra?

Nowy Rok 2023 witamy wiem z bąbelkami

Jakie wino z bąbelkami na Sylwestra? Szampan!

Szampan (fr. champagne) pochodzi z wyznaczonego regionu winiarskiego francuskiej Szampanii i powstaje w procesie podwójnej fermentacji, przy czym druga fermentacja odbywa się w butelce. Podobno metodę tę, zwaną szampańską lub tradycyjną, wynalazł mnich Dom Pérignon, który w XVII wieku sprawował nadzór nad winnicą klasztoru Hautvillers.

Ponad 75% szampana powstaje z odmian czerwonych: Pinot Noir i Pinot Meunier. Pozostałe 25% na bazie białego Chardonnay.

Jakie wino z bąbelkami na Sylwestra? Szampan!
Szampan leżakuje wiele miesięcy na specjalnych stojakach, fot: tecnovino.

Na etykiecie butelki szampana znajdziemy określenia:

  • Extra Brut – bardzo wytrawny;
  • Brut – wytrawny, stanowi około 90% produkcji;
  • Sec – wytrawny z lekkim posmakiem słodyczy;  
  • Demi-Sec – półwytrawny, właściwie półsłodki;  
  • Doux – słodki;
  • Blanc de Blancs – z białych winogron Chardonnay;
  • Blanc de Noirs – z winogron czerwonych Pinot Noir, Pinot Meunier;
  • Vintage – szampan rocznikowy pochodzący z danego roku i sprzedawany dopiero po trzech i więcej latach;
  • Non – Vintage NV – szampan nierocznikowy, kupaż win z wielu lat, którego jest więcej, sprzedawany po 15 miesiącach.

Większość szampanów to wino NV. Powstaje z połączenia różnych win, pochodzących z rożnych odmian winogron lub/i z różnych winnic. Kupażowanie jest domeną szefa winiarni. Łączone są także wina z różnych roczników. Do kompozycji wykorzystuje się rezerwy dawnego białego wina, zmagazynowane w zbiornikach lub dojrzewające dłużej w beczkach.

Od roku 1994 szampan jest nazwą chronioną prawem europejskim i dotyczy wyłącznie win musujących z regionu winiarskiego Szampanii. Inne wina musujące wytwarzane metodą  szampańską mogą używać określenia “Méthode traditionnelle” – Metoda Tradycyjna.

Ceny szampana:

Najczęściej przekraczają 100 PLN za butelkę, a te od renomowanych producentów – np. Veuve Clicquot, Mumm, Moet – Chandon, Lanson – kosztują 200 i więcej złotych. Najdroższy jest szampan rocznikowy Vintage. Za butelkę Dom Pérignon zapłacimy średnio ponad 800 PLN.

Na szczęście nie jesteśmy skazani tylko na szampana, choć z racji wyjątkowych okazji warto odchudzić nieco nasze portfele i spróbować wina z bąbelkami z górnej półki. Zamiast oryginalnego szampana możemy sięgnąć po wino musujące, najlepiej wytwarzane podobnie jak szampan.

Jakie wino z bąbelkami na Sylwestra? Dobre wina musujące

Spośród wielu win musujących wytwarzanych praktycznie wszędzie tam, gdzie produkuje się wino – warto zwrócić uwagę na francuskie Crémant, włoskie Prosecco i hiszpańskie Cava. Wina te odznaczają się nie tylko dobrą jakością, lecz także korzystną ceną.

Jakie wino z bąbelkami na Sylwestra? Crémant!

We Francji, poza Szampanią, wina musujące produkuje się w 20 różnych regionach. Ponieważ nie mogą nazywać się szampanem, noszą nazwę Crémant. Wiele z nich to dobre wina musujące i znacznie tańsze od szampana.

Do najbardziej znanych i dostępnych w Polsce należą:

  • Crémant de Bourgogne: wino wytwarzane jest metodą tradycyjną w Burgundii z  typowych dla tego regionu odmian – Chardonnay i Pinot Noir.
  • Crémant d’ Alsace: wytwarzany w Alzacji metodą szampańską z odmian Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay i Pinot Noir.
  • Crémant de Limoux:  jest produkowany w regionie Langwedocji z odmiany Chardonnay oraz miejscowej Mauzac.

Wina mają podobne oznaczenia jak szampan – tzn. Brut, Sec, Demi-Sec, Doux – choć z racji różnych regionów i różnych odmian winogron gdzie są wytwarzane, posiadają charakterystyczne aromaty i smaki.

Jakie wino z bąbelkami na Sylwestra? Prosecco!

Musujące wino Prosecco pochodzi z regionu Valdobbiadene, położonego na północ od Wenecji. Wino jest wytwarzane metodą drugiej fermentacji w zbiorniku ze stali nierdzewnej, co zmniejsza koszty produkcji. Prosecco powstaje z miejscowej odmiany Glera, która nadaje mu zapachy brzoskwini, cytryny i kremowej wanilii. Choć warto także pamiętać, że Prosecco znane jest z połączenia z innymi odmianami.

Jakie wino z bąbelkami na Sylwestra? Prosecco!
Najlepsze Prosecco pochodzi z regionu Valdobbiadene, Consortium Congeliano Valdobbiadene Prosecco DOCG.

Trzy klasy wina Prosecco:

  • Prosecco DOC – wino podstawowe, którego jest najwięcej;
  • Prosecco Superiore DOC – klasa wyższa;
  • Prosecco  DOCG – najwyższej jakości:
    • Valdobbiadene Superiore di Cartizze.
    • Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore;
    • Asolo Prosecco Superiore.

 Rodzaje Prosecco określające poziom słodyczy:

  • brut – wytrawne;
  • extra dry – wytrawne, łagodne z delikatnie wyczuwalnym cukrem;
  • dry – lekko słodkie.

Ceny Prosecco:

  •  od 30 PLN do na przykład 52 PLN za Prosecco Valdobbiadene Superiore.

Z Włoch pochodzi jeszcze wiele innych win wytwarzanych metoda szampańską. Wina te posiadają często oznaczenie Spumante oraz Metodo Classico na etykiecie. Najbardziej znane to Franciacorta pochodzące z Lombardii oraz wino musujące z Trento.

Jakie wino z bąbelkami na Sylwestra? CAVA – hiszpański “szampan”!

Większość wina musującego Cava powstaje w Katalonii oraz na Północy Hiszpanii, w regionie Rioja i Navarra. Do produkcji wina wykorzystuje się mieszankę odmian: Macabeo, Paralleda oraz Xarello, stosując tzw. szampańską metodę produkcji. Powstaje wino wytrawne o eleganckich owocowych nutach i oczywiście z bąbelkami. Do kupażu wykorzystuje się niekiedy Chardonnay, zwłaszcza do najlepszych win Cava. Do najbardziej znanych producentów i marek Cava należą Freixinet oraz Codorniu.

Jakie wino z bąbelkami na Sylwestra? Cava!
Oznaczenie Cava, fot. Wikimedia.

W zależności od czasu dojrzewania wino oznaczane jest jako:

  • Cava – wino dojrzewa przynajmniej 9 miesięcy;
  • Cava Reserva – wino dojrzewa minimum 15 miesięcy;
  • Cava Gran Reserva – przynajmniej 30 miesięcy;

Rodzaje Cava określające poziom słodyczy:

Brut – wytrawne;

Seco – półwytrawne/półsłodkie;

Dulce – słodkie.

Ceny wina Cava:

  • od 30 PLN do 60 PLN, zaś za Cava Gran Reserva od renomowanych producentów około 80 do 90 PLN.

Szczęśliwego Nowego Roku 2023 !

Życzenia!
Życzenia od Winnicy.

Happy New Year – Bonne Année – Prospero Año Nuevo – Gutes Neues Jahr. Życzy Winnica Profesora!

autor.
Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma jeden komentarz

  1. Paweł

    Witam
    Sadzę, że na przedstawionych etykietach szampana zabrakło jednej kategorii – Brut nature o zawartości cukru poniżej 3 g/l. Jest najbardziej cenione przez znawców.

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY