Nowe Beaujolais – Le Beaujolais Nouveau 2020 est Arrivé!

Każdego roku - w trzeci czwartek listopada - w tysiącach barów i restauracji na całym świecie próbuje się młode wino Beaujolais Nouveau 2020. Jak będzie w tym roku?

Każdego roku – w trzeci czwartek listopada – w tysiącach barów i restauracji na całym świecie próbuje się młode, dopiero co napełnione do butelek wino Beaujolais Nouveau 2020.  W ciągu niespełna miesiąca konsumenci wypijają ponad połowę produkcji nowego wina.

W tym roku koronawirus pozamykał bary i restauracje w wielu krajach. Jedynie w Japonii, Korei Południowej i Chinach – gdzie w dużym stopniu opanowano pandemię – publiczne świętowanie młodego wina z Beaujolais będzie możliwe. Nam pozostaje degustacja domowa…

Le Beaujolais Nouveau 2020 est Arrivé!
Slogan Le Beaujolais Nouveau est Arrive pochodzi z książki Rene Failleta pod tym samym tytułem – opublikowanej w 1968 roku.

Region winiarski Beaujolais

Wprawdzie w skali winiarstwa francuskiego region Beaujolais jest stosunkowo niewielki – 22 000 hektarów winnic – jednak wyróżniają go dwie, charakterystyczne cechy:

  • odmiana winogron Gamay,
  • maceracja węglowa – szczególna metoda produkcji wina.
Położenie regionu Beaujolais | Vente Directe les Vignerons – independants.com.

W Beaujolais powstają głownie wina czerwone. Dla większości amatorów region jest znany z młodego wina Beaujolais Nouveau, którego święto obchodzi się każdego roku w trzeci czwartek listopada. Beaujolais Nouveau oraz gminne Beaujolais Village stanowią ponad 75% całej produkcji wina w regionie.

Obok popularnych – w regionie powstają wina o wysokiej jakości. Są one określanie jako Crus de Beaujolais, takie jak:

  • Juliénas,  
  • Fleurie,
  • Saint Amour,
  • Brouilly,
  • Chénas czy
  • Moulin à Vent.

Wina te wytwarzane są na dziesięciu wyznaczonych obszarach winnic, głównie w północnej części regionu. Wino z tych obszarów jest oznaczane miejscem pochodzenia:

AOC /AOP (Appellation d’ Origine Contrôlée/ Appellation d’ Origine Protegée).

Winnice w Beaujolais | wikipedia.fr

Wyjątkowe winogrona i oryginalna metoda produkcji wina

Wino z Beaujolais powstaje z odmiany Gamay, ciemnych winogron o jasnym soku. Jest to miejscowy szczep – istniejący od wieków – przystosowany do ubogich gleb o granitowym podłożu. We Francji jest niewiele winnic obsadzonych tą odmianą, przy czym aż 70% upraw zlokalizowanych jest w Beaujolais.

Ręczny zbiór winogron Gamay w Beaujolais.

Ręcznie zebrane winogrona podlegają oryginalnej winifikacji

Zebrane ręcznie całe grona – łącznie z łodygą i szypułkami – umieszcza się w ściśle zamkniętych zbiornikach. Ciężar owoców rozgniata je inicjując fermentację, podczas której uwalnia się CO2. Przy braku tlenu, drożdże zaczynają pracować – przekształcając cukier w alkohol. Jest to maceracja węglowa, która nadaje winom z tego regionu specyficzne cechy. Do momentu tłoczenia maceracja trawa krótko – tylko 4 dni w przypadku Beaujolais Nouveau i do 10 dni dla win najwyższej klasy – Crus de Beaujolais.

Wino z odmiany Gamay ma umiarkowaną kwasowość, jest lekkie, ma mało tanin i jest owocowe w smaku – o wyraźnym zapachu i krótkotrwałe. Wino pije się jako młode, serwując je lekko schłodzone, najlepiej wraz z prostymi daniami – wędlinami, podrobami, smażonymi kiełbaskami, mięsiwem z grilla.

Trwałość Beaujolais Nouveau sięga jednego roku, natomiast wina Village oraz Cru są bardziej trwałe – nawet do 4 lat.

Beaujolais Nouveau 2020 – marketingowy majstersztyk

Od dawna wino z Beaujolais było popularnym, stołowym winem Francuzów. W latach po II Wojnie Światowej tanie Beaujolais cieszyło się dużym powodzeniem w barach Paryża oraz w pobliskim Lyonie. Powojenny boom gospodarki francuskiej w latach 1950 – 1970 zaowocował dużym wzrostem dochodów gospodarstw domowych. Francuzów było stać na droższe wina lepszej jakości. Konsumpcja wina stołowego stopniowo zmniejszała się – uderzając w wino z Beaujolais. Regionowi – uzależnionemu całkowicie od uprawy winorośli i produkcji wina – zaczął zagrażać głęboki kryzys. Winiarze z ledwością wiązali koniec z końcem, a wielu stanęło na progu bankructwa.

Le Beaujolais Nouveau 2020 gdzie szukać takich win?
Inicjatorem święta młodego wina był winiarz Georges Duboeuf.

Winiarze oraz handlowcy – tacy jak Georges Duboeuf – wylansowali, początkowo na skalę krajową a później międzynarodową, święto młodego wina Beaujolais Nouveau. Wina ze zbiorów bieżącego roku, gotowego do sprzedaży już po 6 tygodniach.

Od 1985 roku inauguracja młodego wina odbywa się każdego roku w trzeci czwartek listopada. Z czasem święto młodego wina Beaujolais Nouveau stało się obyczajem powszechnym nieomal na całym świecie.

Le Beaujolais Nouveau 2020 est Arrivé!
Butelki Beaujolais Nouveau zdobią kolorowe etykiety.

Rocznie produkuje się około 450 000 hektolitrów Beaujolais Nouveau, co stanowi 1/3 całej produkcji wina z regionu Beaujolais.

Ponad 50% trafia na rynki azjatyckie – głównie do Japonii i Korei Południowej. W ciągu kilku dni sprzedaje się ponad 30% całej produkcji świeżego wina z Beaujolais. Do nas obyczaj Beaujolais Nouveau dotarł po 2004 roku, kiedy po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej zniknęły cła na produkty z krajów unijnych i wina z Francji stały się bardziej dostępne.

Japończycy szaleją za Beaujolais Nouveau | pastouch.fr

Wprawdzie sukces przyciąga naśladowców z innych krajów winiarskich, np. z Włoch, gdzie produkuje się vino novello, to jednak winiarze z Beaujolais zbierają premię za innowację rynkową.

Beaujolais Nouveau 2020 na rynku w Polsce

Beaujolais Nouveau pojawi się w polskich sklepach w czwartek. Wina warto szukać  w sieciach francuskich:

  • Carrefour,
  • Auchan
  • lub Intermarché.

Oferta tego wina trwa jednak krótko, a ceny są przystępne – w granicach 20 – 30 PLN za butelkę.

Najlepsze wina Crus de Beaujolais są osiągalne w niektórych sklepach specjalistycznych w cenach 60 – 70 PLN za butelkę. Natomiast w sklepach sieci handlowych – Auchan, Carrefour, Lidl – ceny są niższe, choć wina pochodzą od mniej znanych producentów.

Zamierzacie świętować Le Beaujolais Nouveau 2020?

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY