Kokainowe wino

Napoje na bazie kokainy to nie tylko znana Coca-Cola. Opisuję też winne przygody, czyli kokainowe wino.

Spis Treści:

Kiedy w XVI wieku Europejczycy dotarli do Peru – zauważyli szczególne, ożywcze właściwości liści koki, które żuli Indianie. Tajemnica tkwi w narkotycznych właściwościach kokainy, jaką w ilościach 0,25-1,3% zawierają liście koki – krasnodrzewu.

Vin Mariani krzew koki na bazie którego powstawało kokainowe wino w późniejszych czasach
Krzew koki – krasnodrzewu, fot. Wikipedia.

Włoski naukowiec Paolo Mantegazza badał kokę, a w napisanym w 1859 roku artykule wyraził entuzjastyczną opinię na jej temat. Podchwycił ją Angelo Mariani, chemik z Korsyki, który zastanawiał się jak stworzyć z cudownej rośliny dochodowy biznes. Trudno przypuszczać, aby Europejczycy żuli liście koki, tak jak Indianie w Peru. Dlatego wymyślił mieszankę koki z winem Bordeaux (kokainowe wino), wzmacniając ją brandy i dosładzając. Alkohol wydobywał kokainę z liści ułatwiając jej absorbcję. Wino z kokainą ukazało się na rynku w 1863 roku. Mały kieliszek 100 ml wina zawierał ekwiwalent 21 mg kokainy, czyli całkiem sporo.

Vin Mariano plakat z papieżem reklamujący kokainowe wino
Reklama wina.

Kokainowe wino

Napój nosił nazwę Vin Mariani i był sukcesem handlowym zwłaszcza, że zachwalały go znane osoby, m.in. amerykański prezydent Ulysses S. Grant, pisarz Emil Zola, kompozytor Charles Gounod i John Philip Sousa, wynalazca  Thomas Edison i dwóch papieży, Leon XIII i Pius X. Papież Leon XIII przyznał Marianiemu Watykański złoty medal.

Vin Mariani osoby wspierajace kokainowe wino
Sławni ludzie wspierający kokainowe wino – Vin Mariani.

W reklamie napoju podkreślano jego zdrowotne właściwości. I tak Vin Mariani zapobiegał anemii, depresji, melancholii, problemom gastrycznym, bólowi gardła i w ogóle wszelkim chorobom.

Vina Mariani plakat z opisem kokainowego wina
Kokainowe wino jako lek na wiele dolegliwości.

Szybko pojawiły się inne napoje zawierające więcej koki, co skłoniło Marianiego do produkowania silniejszej wersji wina o zawartości 25 mg kokainy na 100 ml.

Jednym z konkurencyjnych produktów był wylansowany w 1885 roku przez pułkownika Johna Pembertona napój Pemberton’s French Wine Coca, który oprócz koki zawierał wyciąg z afrykańskich orzechów kola o dużej zawartości kofeiny. Jednak władze stanu Georgia zabroniły sprzedaży napojów alkoholowych, wyprzedzając całkowitą prohibicję, jaka rozpoczęła się w USA w 1920 roku.

Pemberton rozpoczął produkcję swojego napoju w wersji bezalkoholowej, który nazwał Coca Cola.  Początkowo była dostarczana do sklepów w formie syropu rozpuszczanego w wodzie. Coca-Cola w butelce pojawiła się dopiero w 1894 roku. Galon syropu zawierał sporą dawkę wyciągu z liści koli lecz na skutek rosnącej krytyki, w roku 1891 udział kokainy zmniejszono o 90%. Dzisiaj Coca Cola wytwarzana przy pomocy liści koki nie zawiera kokainy, choć udział kofeiny pozostaje wysoki.

Reklama Coca-Coli, leku na ból głowy oraz wyczerpanie umysłowe i fizyczne

Po śmierci Angelo Mariani w 1914 roku produkcja Vin Mariani dobiegła końca, a receptura zaginęła. W 2014 roku Christophe Mariani, potomek Angela, zbadał  oryginalne próbki wina, odtworzył recepturę i wyprodukował wino, które trafiło do sklepów  w 2017 roku. Podobnie jak oryginał napój składa się z wina Bordeaux, wzmacnianego do 22% i dosłodzonego. Do jego produkcji użyto liści koki  usuwając kokainę. Tak więc napis na butelce współczesnego Vin Mariani, że wino wytworzono na podstawie Authentic Recipe mija się nieco z prawdą.

Vina Mariani 2017 - kokainowe wino 2017
Wino Mariani z 2017 roku.

Na podstawie: Ralph Hancock, The coca wine fad: a brief history, The Drink Business.

Picture of Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

Wesprzyj moją pracę!

Zapisz się do newslettera!

Partnerzy bloga

Kim jest autor bloga?

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

Książka dla miłośników wina!

Winnica Profesora - książka.

Wina dla konesera...

Szukasz czegoś?