Jak długo można przechowywać wino?

Kupując butelkę zadajemy sobie pytanie - czy i jak długo można przechowywać wino? Czy pić od razu, czy może jedna odłożyć i poczekać na specjalną okazję?
Kupując butelkę zadajemy sobie pytanie - czy i jak długo można przechowywać wino? Czy pić od razu, czy może jedna odłożyć i poczekać na specjalną okazję? Większość win przeznaczona jest do bieżącej konsumpcji. Wraz z upływem czasu szybko tracą właściwości i nie nadają się do długiego przechowywania w piwniczce. Niektóre, takie jak np. młode beaujolais (Beaujolais Nouveau), należy wypić w ciągu kilku miesięcy, inne po 2 - 4 latach, od momentu nalania do butelki. Znacznie mniej jest win, które mają z
Zapisz się do newslettera bądź Zaloguj aby przeczytać cały artykuł.
Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY