Wino do dań z makaronem

Dania z makaronem są smaczne, zwłaszcza jeśli dobierzemy do nich odpowiednie wino. Tylko jakie wino do dań z makaronem?

Dania z makaronem są smaczne, zwłaszcza jeśli dobierzemy do nich odpowiednie wino. Takie danie można je łatwo i szybko przygotować. Możliwości jest wiele – zwłaszcza, że w sklepach mamy do wyboru dużą gamę makaronów. W wiele tym oryginalnych włoskich, oraz wcale nie mniej win z różnych krajów. Zatem jakie wino do dań z makaronem?

Jeżeli chcesz wesprzeć moją działalność i tworzenie tak rozbudowanych artykułów, postaw symboliczną kawę.

Wino do dań z makaronem – kilka propozycji idealnych połączeń dań do wina

  • Tagliatelle carbonara;
  • Sałatka makaronowa z tuńczykiem;
  • Sałatka z makaronem i kurczakiem;
  • Makaron z kurczakiem i cytryną.

Do dań z makaronem proponuję kilka win białych i różowych z Francji, Hiszpanii oraz Austrii. Opis win znajdziecie na blogu w Winnicy Konesera.

Tagliatelle carbonara – jakie wino do tego dania?

Makaron alla carbonara to jedna ze słynnych specjalności włoskiej kuchni. Jednak nie wszyscy znają przepis na to danie. Oto taki, który jest bliski oryginalnej wersji, a danie doskonale dopełni wytrawne, młode wino białe.

Do tagliatelle carbonara najlepsze będą wina białe z odmiany Sauvignon Blanc.

autor.

Przygotowanie: 15 minut. Czas gotowania: 10 minut.

Składniki na 4 osoby:

  • 400 g makaronu tagliatelle;
  • 4 jajka + jedno żółtko;
  • 200 g pancetty (wędzonego boczku wieprzowego) lub guanciale (peklowanego policzka wieprzowego);
  • 100 g sera pecorino romano i parmiginao reggiano;
  • Sól, pieprzl
  • Oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Pokrój boczek/policzek wieprzowy na małe słupki lub kostki i podsmaż na patelni (na niewielkiej ilości oliwy z oliwek) aż do uzyskania ładnego, rumianego koloru. Odstaw na bok;
  2. W garnku zagotuj wodę na makaron;
  3. W salaterce (żaroodpornej) wymieszaj całe jajka, pecorino romano i parmezan, dodaj sól i pieprz i podgrzewaj na małym ogniu;
  4. Gdy woda się zagotuje dodaj makaron i sól. Gotuj tak długo, aby otrzymać makaron al dente.  Często czas podany na opakowaniu jest za długi, dlatego można gotować 1-2 minuty krócej;
  5. Makaron musisz odcedzić i wlać do salaterki z sosem, dodaj pancettę lub quanciale, sól, pieprz i starty parmezan, a na koniec surowe żółtko

Wino do dań z makaronem – tagliatelle carbonara

Dobierając wino do tak obfitego dania można równoważyć smaki tłustego boczku i dojrzewającego sera białym winem o świeżej kwasowości – najlepiej Sauvignon Blanc lub Gruner Veltliner. Kilka propozycji:

  • Maison Foucher Les Vieilles Vignes Pouilly-Fumé – klasyczny Sauvignon Blanc z Doliny Loary we Francji.
  • Schloss Gobelsburg, Gruner Veltliner z Austrii.

Sałatka z makaronem i tuńczykiem

Sałatka z makaronem i tuńczykiem może pełnić rolę kompletnego dania. Ten przepis jest zainspirowany włoskim rodzinnym daniem. Jego dużą zaletą dania jest to, że można je przygotować wcześniej. Świetnie pasuje do białego wina z Chardonnay lub różowego. 

Do makaronu z tuńczykiem dobieraj wino białe z odmiany Charodnnay lub różowe, np. z Prowansji.

autor.

Przygotowanie: 30 minut. Czas gotowania: 10 minut.

Składniki na 6 osób:

  • 400 g krótkiego makaronu (penne);
  • 250 g tuńczyka naturalnego z puszki;
  • 250 g ugotowanej i dobrze odsączonej białej fasoli;
  • 1 słodka cebula, 1 serce selera – posiekane;
  • 6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki;
  • sok z cytryny;
  • oliwa z oliwek;
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (listki).

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente, dobrze go odcedź, szybko przepłukując zimną wodą. Przełóż go do salaterki, skrop oliwą. Dobrze wymieszaj i ponownie pozostaw do ostygnięcia;
  2. Dodaj tuńczyka, fasolę, seler, pomidorki koktajlowe i posiekaną cebulę. Sól, pieprz, dodaj sok z cytryny. Dobrze wymieszaj, posyp natką pietruszki i spróbuj aby w razie potrzeby doprawić oliwą, solą i pieprzem;
  3. Postaw do ostygnięcia na nieco ponad godzinę.

Warianty – pomidorki koktajlowe można zastąpić pomidorami suszonymi w oleju, pokrojonymi na 3 lub 4 części w zależności od ich wielkości. Tuńczyka można zastąpić (lub uzupełnić) małżami gotowanymi a la marinière, obranymi i ostudzonymi. Aby ożywić smak sałatki można dodać kapary.

Wino do makaronu z tuńczykiem

Danie jest bogate w smaku. Do tuńczyka, ryby z charakterem i pomidorowych dodatków bardzo dobrym wyborem będzie wino różowe. Z kolei do makaronu i fasoli dobrze pasuje wino białe Chardonnay.

  • Maison Louis Latour Pouilly-Fuissé, Burgundia.
  • Corail, Château de Roquefort , różowe, Prowansja.

Sałatka z makaronem i kurczakiem 

Do makaronu z kurczakiem dobrym winem będzie zdecydowane różowe lub Sauvignon Blanc, np. z Nowej Zelandii.

autor.

Przygotowanie: 15 minut. Czas gotowania: 20 minut.

Składniki na 4 osoby:

  • 250 g krótkiego makaronu (penne, fusili itp.);
  • 2 małe piersi z kurczaka;
  • 1 słodka cebula;
  • 50 g zielonych oliwek bez pestek;
  • 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka;
  • curry w proszku (najlepiej wygląda jak pokruszone zioła i przyprawy, ale nie jest całkowicie sproszkowane);
  • mały majonez (odpowiednik 4 łyżek stołowych);
  • kilka świeżych listków bazylii;
  • oliwa z oliwek;
  • odrobina octu Jerez lub Balsamico di Modena;
  • Ssól i mielony pieprz.

 Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron al dente. Pod koniec gotowania opłucz go w zimnej wodzie;
  2. Smaż piersi z kurczaka przez około piętnaście minut na patelni na małym ogniu, aby pozostały miękkie. Na kilka minut przed końcem dodaj curry i kilka razy obróć kurczaka, aby dobrze się “wchłonęło”. Następnie pokrój mięso w drobną kostkę;
  3. Paprykę po grillowaniu obieramy, aby skórka łatwiej schodziła. Ostrożnie usuń małe nasiona i pokrój paprykę w cienkie, dość krótkie paski;
  4. Makaron włóż do salaterki, dodaj oliwę z oliwek (3 do 4 łyżek stołowych) i kilka kropli octu Jerez/Balsamico, dobrze wymieszaj;
  5. W drugiej misce sałatkowej wymieszaj kurczaka, majonez, cebulę, paprykę i oliwki. Dodaj sól i pieprz;
  6. Włóż tę mieszaninę do makaronu. Delikatnie wymieszaj i dodaj na wierzch grubo posiekaną bazylię;
  7. Wstaw do lodówki na dobre pół godziny i podawać.

Wino do makaronu z kurczakiem

Kurczak będzie komponował się z mocniejszym w budowie winem różowym, z kolei tłuszcz zawarty w majonezie z Sauvignon Blanc. 

  • Viña Zorzal Rosado, Navarra, Hiszpania.
  • Lawson’ s Dry Hills White Label Sauvignon Blanc, Malborough, Nowa Zelandia.

Makaron z kurczakiem i cytryną

Oto prosty, ale niezwykle smaczny włoski przepis. Sok i skórka z cytryny wnoszą prawdziwą energię do tego dania, które wymaga świeżych i intensywnych białych win.

Do makaronu z kurczakiem i cytrynowym sosem polecam klasyczny Riesling z Niemiec oraz oryginalne Godello z hiszpańskiej Galicji.

autor.

Czas przygotowania: 15 minut. Gotowanie: 25 minut.

Składniki na 4 osoby: 

  • 500 g makaronu typu linguine;
  • 2 piersi z kurczaka;
  • 2 cytryny;
  • 220 g świeżej śmietanki;
  • 1 ząbek czosnku;
  • parmezan;
  • świeża bazylia;
  • 40 g masła;
  • sól, czarny pieprz, oliwa z oliwek;
  • kieliszek białego wytrawnego wina.

Przygotowanie:

  1. Pokrój piersi kurczaka na kawałki, a następnie posiekaj obrany ząbek czosnku;
  2. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż kurczaka z czosnkiem. Gdy kawałki kurczaka będą już dobrze usmażone ze wszystkich stron, zeszklij je kieliszkiem białego wytrawnego wina. Zredukuj ten sok, a następnie zachowaj;
  3. Następnie przygotuj krem ​​cytrynowy – na patelni podgrzej odrobinę świeżej śmietanki z sokiem z dwóch cytryn i odrobiną skórki z cytryny, a następnie dodaj odrobinę masła. Redukuj przez kilka minut. Przypraw do smaku;
  4. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Pamiętaj, aby sprawdzić czas gotowania, aby makaron był al dente;
  5. Odcedź makaron, a następnie polej go świeżym kremem cytrynowym. Przed podaniem posypujemy danie parmezanem, listkami bazylii i skórką z cytryny.  Można dodać odrobinę pieprzu i gotowe! Pamiętaj, że ten przepis jest równie pyszny, jeśli zastąpisz kurczaka łososiem.

Wino do dań z makaronem – do makaronu z cytryną

  • Dr. Loosen, Riesling Trocken.
  • Benito Santos Godello, Monterei, Hiszpania.
Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

winnica wspiera fundację Fundacja People4People (P4P)

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY