Dania z makaronem są smaczne, zwłaszcza jeśli dobierzemy do nich odpowiednie wino. Takie danie można je łatwo i szybko przygotować. Możliwości jest wiele – zwłaszcza, że w sklepach mamy do wyboru dużą gamę makaronów. W wiele tym oryginalnych włoskich, oraz wcale nie mniej win z różnych krajów. Zatem jakie wino do dań z makaronem?
Jeżeli chcesz wesprzeć moją działalność i tworzenie tak rozbudowanych artykułów, postaw symboliczną kawę.
Wino do dań z makaronem – kilka propozycji idealnych połączeń dań do wina
- Tagliatelle carbonara;
- Sałatka makaronowa z tuńczykiem;
- Sałatka z makaronem i kurczakiem;
- Makaron z kurczakiem i cytryną.
Do dań z makaronem proponuję kilka win białych i różowych z Francji, Hiszpanii oraz Austrii. Opis win znajdziecie na blogu w Winnicy Konesera.
Tagliatelle carbonara – jakie wino do tego dania?
Makaron alla carbonara to jedna ze słynnych specjalności włoskiej kuchni. Jednak nie wszyscy znają przepis na to danie. Oto taki, który jest bliski oryginalnej wersji, a danie doskonale dopełni wytrawne, młode wino białe.
Do tagliatelle carbonara najlepsze będą wina białe z odmiany Sauvignon Blanc.
autor.
Przygotowanie: 15 minut. Czas gotowania: 10 minut.
Składniki na 4 osoby:
- 400 g makaronu tagliatelle;
- 4 jajka + jedno żółtko;
- 200 g pancetty (wędzonego boczku wieprzowego) lub guanciale (peklowanego policzka wieprzowego);
- 100 g sera pecorino romano i parmiginao reggiano;
- Sól, pieprzl
- Oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
- Pokrój boczek/policzek wieprzowy na małe słupki lub kostki i podsmaż na patelni (na niewielkiej ilości oliwy z oliwek) aż do uzyskania ładnego, rumianego koloru. Odstaw na bok;
- W garnku zagotuj wodę na makaron;
- W salaterce (żaroodpornej) wymieszaj całe jajka, pecorino romano i parmezan, dodaj sól i pieprz i podgrzewaj na małym ogniu;
- Gdy woda się zagotuje dodaj makaron i sól. Gotuj tak długo, aby otrzymać makaron al dente. Często czas podany na opakowaniu jest za długi, dlatego można gotować 1-2 minuty krócej;
- Makaron musisz odcedzić i wlać do salaterki z sosem, dodaj pancettę lub quanciale, sól, pieprz i starty parmezan, a na koniec surowe żółtko
Wino do dań z makaronem – tagliatelle carbonara
Dobierając wino do tak obfitego dania można równoważyć smaki tłustego boczku i dojrzewającego sera białym winem o świeżej kwasowości – najlepiej Sauvignon Blanc lub Gruner Veltliner. Kilka propozycji:
- Maison Foucher Les Vieilles Vignes Pouilly-Fumé – klasyczny Sauvignon Blanc z Doliny Loary we Francji.
- Schloss Gobelsburg, Gruner Veltliner z Austrii.
Sałatka z makaronem i tuńczykiem
Sałatka z makaronem i tuńczykiem może pełnić rolę kompletnego dania. Ten przepis jest zainspirowany włoskim rodzinnym daniem. Jego dużą zaletą dania jest to, że można je przygotować wcześniej. Świetnie pasuje do białego wina z Chardonnay lub różowego.
Do makaronu z tuńczykiem dobieraj wino białe z odmiany Charodnnay lub różowe, np. z Prowansji.
autor.
Przygotowanie: 30 minut. Czas gotowania: 10 minut.
Składniki na 6 osób:
- 400 g krótkiego makaronu (penne);
- 250 g tuńczyka naturalnego z puszki;
- 250 g ugotowanej i dobrze odsączonej białej fasoli;
- 1 słodka cebula, 1 serce selera – posiekane;
- 6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki;
- sok z cytryny;
- oliwa z oliwek;
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (listki).
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente, dobrze go odcedź, szybko przepłukując zimną wodą. Przełóż go do salaterki, skrop oliwą. Dobrze wymieszaj i ponownie pozostaw do ostygnięcia;
- Dodaj tuńczyka, fasolę, seler, pomidorki koktajlowe i posiekaną cebulę. Sól, pieprz, dodaj sok z cytryny. Dobrze wymieszaj, posyp natką pietruszki i spróbuj aby w razie potrzeby doprawić oliwą, solą i pieprzem;
- Postaw do ostygnięcia na nieco ponad godzinę.
Warianty – pomidorki koktajlowe można zastąpić pomidorami suszonymi w oleju, pokrojonymi na 3 lub 4 części w zależności od ich wielkości. Tuńczyka można zastąpić (lub uzupełnić) małżami gotowanymi a la marinière, obranymi i ostudzonymi. Aby ożywić smak sałatki można dodać kapary.
Wino do makaronu z tuńczykiem
Danie jest bogate w smaku. Do tuńczyka, ryby z charakterem i pomidorowych dodatków bardzo dobrym wyborem będzie wino różowe. Z kolei do makaronu i fasoli dobrze pasuje wino białe Chardonnay.
- Maison Louis Latour Pouilly-Fuissé, Burgundia.
- Corail, Château de Roquefort , różowe, Prowansja.
Sałatka z makaronem i kurczakiem
Do makaronu z kurczakiem dobrym winem będzie zdecydowane różowe lub Sauvignon Blanc, np. z Nowej Zelandii.
autor.
Przygotowanie: 15 minut. Czas gotowania: 20 minut.
Składniki na 4 osoby:
- 250 g krótkiego makaronu (penne, fusili itp.);
- 2 małe piersi z kurczaka;
- 1 słodka cebula;
- 50 g zielonych oliwek bez pestek;
- 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka;
- curry w proszku (najlepiej wygląda jak pokruszone zioła i przyprawy, ale nie jest całkowicie sproszkowane);
- mały majonez (odpowiednik 4 łyżek stołowych);
- kilka świeżych listków bazylii;
- oliwa z oliwek;
- odrobina octu Jerez lub Balsamico di Modena;
- Ssól i mielony pieprz.
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron al dente. Pod koniec gotowania opłucz go w zimnej wodzie;
- Smaż piersi z kurczaka przez około piętnaście minut na patelni na małym ogniu, aby pozostały miękkie. Na kilka minut przed końcem dodaj curry i kilka razy obróć kurczaka, aby dobrze się “wchłonęło”. Następnie pokrój mięso w drobną kostkę;
- Paprykę po grillowaniu obieramy, aby skórka łatwiej schodziła. Ostrożnie usuń małe nasiona i pokrój paprykę w cienkie, dość krótkie paski;
- Makaron włóż do salaterki, dodaj oliwę z oliwek (3 do 4 łyżek stołowych) i kilka kropli octu Jerez/Balsamico, dobrze wymieszaj;
- W drugiej misce sałatkowej wymieszaj kurczaka, majonez, cebulę, paprykę i oliwki. Dodaj sól i pieprz;
- Włóż tę mieszaninę do makaronu. Delikatnie wymieszaj i dodaj na wierzch grubo posiekaną bazylię;
- Wstaw do lodówki na dobre pół godziny i podawać.
Wino do makaronu z kurczakiem
Kurczak będzie komponował się z mocniejszym w budowie winem różowym, z kolei tłuszcz zawarty w majonezie z Sauvignon Blanc.
- Viña Zorzal Rosado, Navarra, Hiszpania.
- Lawson’ s Dry Hills White Label Sauvignon Blanc, Malborough, Nowa Zelandia.
Makaron z kurczakiem i cytryną
Oto prosty, ale niezwykle smaczny włoski przepis. Sok i skórka z cytryny wnoszą prawdziwą energię do tego dania, które wymaga świeżych i intensywnych białych win.
Do makaronu z kurczakiem i cytrynowym sosem polecam klasyczny Riesling z Niemiec oraz oryginalne Godello z hiszpańskiej Galicji.
autor.
Czas przygotowania: 15 minut. Gotowanie: 25 minut.
Składniki na 4 osoby:
- 500 g makaronu typu linguine;
- 2 piersi z kurczaka;
- 2 cytryny;
- 220 g świeżej śmietanki;
- 1 ząbek czosnku;
- parmezan;
- świeża bazylia;
- 40 g masła;
- sól, czarny pieprz, oliwa z oliwek;
- kieliszek białego wytrawnego wina.
Przygotowanie:
- Pokrój piersi kurczaka na kawałki, a następnie posiekaj obrany ząbek czosnku;
- Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż kurczaka z czosnkiem. Gdy kawałki kurczaka będą już dobrze usmażone ze wszystkich stron, zeszklij je kieliszkiem białego wytrawnego wina. Zredukuj ten sok, a następnie zachowaj;
- Następnie przygotuj krem cytrynowy – na patelni podgrzej odrobinę świeżej śmietanki z sokiem z dwóch cytryn i odrobiną skórki z cytryny, a następnie dodaj odrobinę masła. Redukuj przez kilka minut. Przypraw do smaku;
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Pamiętaj, aby sprawdzić czas gotowania, aby makaron był al dente;
- Odcedź makaron, a następnie polej go świeżym kremem cytrynowym. Przed podaniem posypujemy danie parmezanem, listkami bazylii i skórką z cytryny. Można dodać odrobinę pieprzu i gotowe! Pamiętaj, że ten przepis jest równie pyszny, jeśli zastąpisz kurczaka łososiem.
Wino do dań z makaronem – do makaronu z cytryną
- Dr. Loosen, Riesling Trocken.
- Benito Santos Godello, Monterei, Hiszpania.