Wino do dań z makaronem

Dania z makaronem są smaczne, zwłaszcza jeśli dobierzemy do nich odpowiednie wino. Tylko jakie wino do dań z makaronem?

Dania z makaronem są smaczne, zwłaszcza jeśli dobierzemy do nich odpowiednie wino. Takie danie można je łatwo i szybko przygotować. Możliwości jest wiele – zwłaszcza, że w sklepach mamy do wyboru dużą gamę makaronów. W wiele tym oryginalnych włoskich, oraz wcale nie mniej win z różnych krajów. Zatem jakie wino do dań z makaronem?

Jeżeli chcesz wesprzeć moją działalność i tworzenie tak rozbudowanych artykułów, postaw symboliczną kawę.

Wino do dań z makaronem – kilka propozycji idealnych połączeń dań do wina

  • Tagliatelle carbonara;
  • Sałatka makaronowa z tuńczykiem;
  • Sałatka z makaronem i kurczakiem;
  • Makaron z kurczakiem i cytryną.

Do dań z makaronem proponuję kilka win białych i różowych z Francji, Hiszpanii oraz Austrii. Opis win znajdziecie na blogu w Winnicy Konesera.

Tagliatelle carbonara – jakie wino do tego dania?

Makaron alla carbonara to jedna ze słynnych specjalności włoskiej kuchni. Jednak nie wszyscy znają przepis na to danie. Oto taki, który jest bliski oryginalnej wersji, a danie doskonale dopełni wytrawne, młode wino białe.

Do tagliatelle carbonara najlepsze będą wina białe z odmiany Sauvignon Blanc.

autor.

Przygotowanie: 15 minut. Czas gotowania: 10 minut.

Składniki na 4 osoby:

  • 400 g makaronu tagliatelle;
  • 4 jajka + jedno żółtko;
  • 200 g pancetty (wędzonego boczku wieprzowego) lub guanciale (peklowanego policzka wieprzowego);
  • 100 g sera pecorino romano i parmiginao reggiano;
  • Sól, pieprzl
  • Oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Pokrój boczek/policzek wieprzowy na małe słupki lub kostki i podsmaż na patelni (na niewielkiej ilości oliwy z oliwek) aż do uzyskania ładnego, rumianego koloru. Odstaw na bok;
  2. W garnku zagotuj wodę na makaron;
  3. W salaterce (żaroodpornej) wymieszaj całe jajka, pecorino romano i parmezan, dodaj sól i pieprz i podgrzewaj na małym ogniu;
  4. Gdy woda się zagotuje dodaj makaron i sól. Gotuj tak długo, aby otrzymać makaron al dente.  Często czas podany na opakowaniu jest za długi, dlatego można gotować 1-2 minuty krócej;
  5. Makaron musisz odcedzić i wlać do salaterki z sosem, dodaj pancettę lub quanciale, sól, pieprz i starty parmezan, a na koniec surowe żółtko

Wino do dań z makaronem – tagliatelle carbonara

Dobierając wino do tak obfitego dania można równoważyć smaki tłustego boczku i dojrzewającego sera białym winem o świeżej kwasowości – najlepiej Sauvignon Blanc lub Gruner Veltliner. Kilka propozycji:

  • Maison Foucher Les Vieilles Vignes Pouilly-Fumé – klasyczny Sauvignon Blanc z Doliny Loary we Francji.
  • Schloss Gobelsburg, Gruner Veltliner z Austrii.

Sałatka z makaronem i tuńczykiem

Sałatka z makaronem i tuńczykiem może pełnić rolę kompletnego dania. Ten przepis jest zainspirowany włoskim rodzinnym daniem. Jego dużą zaletą dania jest to, że można je przygotować wcześniej. Świetnie pasuje do białego wina z Chardonnay lub różowego. 

Do makaronu z tuńczykiem dobieraj wino białe z odmiany Charodnnay lub różowe, np. z Prowansji.

autor.

Przygotowanie: 30 minut. Czas gotowania: 10 minut.

Składniki na 6 osób:

  • 400 g krótkiego makaronu (penne);
  • 250 g tuńczyka naturalnego z puszki;
  • 250 g ugotowanej i dobrze odsączonej białej fasoli;
  • 1 słodka cebula, 1 serce selera – posiekane;
  • 6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki;
  • sok z cytryny;
  • oliwa z oliwek;
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (listki).

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente, dobrze go odcedź, szybko przepłukując zimną wodą. Przełóż go do salaterki, skrop oliwą. Dobrze wymieszaj i ponownie pozostaw do ostygnięcia;
  2. Dodaj tuńczyka, fasolę, seler, pomidorki koktajlowe i posiekaną cebulę. Sól, pieprz, dodaj sok z cytryny. Dobrze wymieszaj, posyp natką pietruszki i spróbuj aby w razie potrzeby doprawić oliwą, solą i pieprzem;
  3. Postaw do ostygnięcia na nieco ponad godzinę.

Warianty – pomidorki koktajlowe można zastąpić pomidorami suszonymi w oleju, pokrojonymi na 3 lub 4 części w zależności od ich wielkości. Tuńczyka można zastąpić (lub uzupełnić) małżami gotowanymi a la marinière, obranymi i ostudzonymi. Aby ożywić smak sałatki można dodać kapary.

Wino do makaronu z tuńczykiem

Danie jest bogate w smaku. Do tuńczyka, ryby z charakterem i pomidorowych dodatków bardzo dobrym wyborem będzie wino różowe. Z kolei do makaronu i fasoli dobrze pasuje wino białe Chardonnay.

  • Maison Louis Latour Pouilly-Fuissé, Burgundia.
  • Corail, Château de Roquefort , różowe, Prowansja.

Sałatka z makaronem i kurczakiem 

Do makaronu z kurczakiem dobrym winem będzie zdecydowane różowe lub Sauvignon Blanc, np. z Nowej Zelandii.

autor.

Przygotowanie: 15 minut. Czas gotowania: 20 minut.

Składniki na 4 osoby:

  • 250 g krótkiego makaronu (penne, fusili itp.);
  • 2 małe piersi z kurczaka;
  • 1 słodka cebula;
  • 50 g zielonych oliwek bez pestek;
  • 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka;
  • curry w proszku (najlepiej wygląda jak pokruszone zioła i przyprawy, ale nie jest całkowicie sproszkowane);
  • mały majonez (odpowiednik 4 łyżek stołowych);
  • kilka świeżych listków bazylii;
  • oliwa z oliwek;
  • odrobina octu Jerez lub Balsamico di Modena;
  • Ssól i mielony pieprz.

 Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron al dente. Pod koniec gotowania opłucz go w zimnej wodzie;
  2. Smaż piersi z kurczaka przez około piętnaście minut na patelni na małym ogniu, aby pozostały miękkie. Na kilka minut przed końcem dodaj curry i kilka razy obróć kurczaka, aby dobrze się “wchłonęło”. Następnie pokrój mięso w drobną kostkę;
  3. Paprykę po grillowaniu obieramy, aby skórka łatwiej schodziła. Ostrożnie usuń małe nasiona i pokrój paprykę w cienkie, dość krótkie paski;
  4. Makaron włóż do salaterki, dodaj oliwę z oliwek (3 do 4 łyżek stołowych) i kilka kropli octu Jerez/Balsamico, dobrze wymieszaj;
  5. W drugiej misce sałatkowej wymieszaj kurczaka, majonez, cebulę, paprykę i oliwki. Dodaj sól i pieprz;
  6. Włóż tę mieszaninę do makaronu. Delikatnie wymieszaj i dodaj na wierzch grubo posiekaną bazylię;
  7. Wstaw do lodówki na dobre pół godziny i podawać.

Wino do makaronu z kurczakiem

Kurczak będzie komponował się z mocniejszym w budowie winem różowym, z kolei tłuszcz zawarty w majonezie z Sauvignon Blanc. 

  • Viña Zorzal Rosado, Navarra, Hiszpania.
  • Lawson’ s Dry Hills White Label Sauvignon Blanc, Malborough, Nowa Zelandia.

Makaron z kurczakiem i cytryną

Oto prosty, ale niezwykle smaczny włoski przepis. Sok i skórka z cytryny wnoszą prawdziwą energię do tego dania, które wymaga świeżych i intensywnych białych win.

Do makaronu z kurczakiem i cytrynowym sosem polecam klasyczny Riesling z Niemiec oraz oryginalne Godello z hiszpańskiej Galicji.

autor.

Czas przygotowania: 15 minut. Gotowanie: 25 minut.

Składniki na 4 osoby: 

  • 500 g makaronu typu linguine;
  • 2 piersi z kurczaka;
  • 2 cytryny;
  • 220 g świeżej śmietanki;
  • 1 ząbek czosnku;
  • parmezan;
  • świeża bazylia;
  • 40 g masła;
  • sól, czarny pieprz, oliwa z oliwek;
  • kieliszek białego wytrawnego wina.

Przygotowanie:

  1. Pokrój piersi kurczaka na kawałki, a następnie posiekaj obrany ząbek czosnku;
  2. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż kurczaka z czosnkiem. Gdy kawałki kurczaka będą już dobrze usmażone ze wszystkich stron, zeszklij je kieliszkiem białego wytrawnego wina. Zredukuj ten sok, a następnie zachowaj;
  3. Następnie przygotuj krem ​​cytrynowy – na patelni podgrzej odrobinę świeżej śmietanki z sokiem z dwóch cytryn i odrobiną skórki z cytryny, a następnie dodaj odrobinę masła. Redukuj przez kilka minut. Przypraw do smaku;
  4. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Pamiętaj, aby sprawdzić czas gotowania, aby makaron był al dente;
  5. Odcedź makaron, a następnie polej go świeżym kremem cytrynowym. Przed podaniem posypujemy danie parmezanem, listkami bazylii i skórką z cytryny.  Można dodać odrobinę pieprzu i gotowe! Pamiętaj, że ten przepis jest równie pyszny, jeśli zastąpisz kurczaka łososiem.

Wino do dań z makaronem – do makaronu z cytryną

  • Dr. Loosen, Riesling Trocken.
  • Benito Santos Godello, Monterei, Hiszpania.
Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY