Każdego roku – przy okazji Pro Wine, jednych z największych targów wina w Dusseldorfie – przedstawiciele branży nadają prestiżowe wyróżnienie dla najlepszego winiarza “Winemakers Winemaker Award”. W tym roku otrzymał je Stephen Henschke – winiarz z Australii. Warto przybliżyć sylwetkę Stephena Henschke polskim amatorom wina. Zwłaszcza, że jego kultowe wina dostępne są w specjalistycznych sklepach – jak na przykład Vininova – i można je bez większego problemu spróbować.
Kim jest Stephen Henschke – laureat “Winemakers’ Winemaker Award”?
To wybitny australijski winiarz, znany ze swojego ogromnego wkładu w rozwój australijskiego winiarstwa. Rodzina Henschke przybyła do Australii pod koniec XIX wieku z grupą imigrantów z dawnego zaboru pruskiego – dzisiejszej Polski. Osiedliła się w regionie Barossa Valley i Eden Valley, gdzie rozpoczęła uprawę winorośli, kontynuowaną przez kolejne pokolenia. Ich winiarnia – założona w 1868 roku – stała się jedną z najbardziej cenionych w Australii, a Stephen Henschke jest uznawany za kluczową postać w jej historii, szczególnie za sprawą innowacyjnych technik winiarskich i dbałości o jakość.
Kultowe Barossa Valley, Eden Valley i Shiraz…
Symbolem najlepszych australijskich win jest Shiraz z południowych regionów winiarskich – Barossa Valley i Eden Valley. Winnice tego regionu nigdy nie były dotknięte zarazą filoksery. Dlatego zachowały się tutaj bardzo stare – ponad stuletnie – winorośle.

Winnice Barossa Valley, Wikipedia.
Barossa Valley jest jednym z najstarszych regionów winiarskich w Australii. Położony jest w południowej części kraju, niedaleko Adelajdy. Przemysł winiarski w Dolinie Barossa został założony przez niemieckich osadników uciekających przed prześladowaniami z terenów zaboru pruskiego (obecnych regionów polski, co już zostało wspomniane).
Gorący klimat kontynentalny w regionie wpływał na dojrzewanie winogron, które były podstawą wczesnego australijskiego przemysłu winiarskiego. W latach osiemdziesiątych XX wieku kilka rodzin winiarskich zaczęło wykorzystywać stare winorośle Shiraz, tworząc charakterystyczny styl pełnego, czerwonego wina o bogatych nutach czekolady i przypraw. Shiraz stał się symbolem nie tylko Doliny Barossa, ale także australijskiego wina. Rozpoznawanym i docenianym przez specjalistów i konsumentów na całym świecie.
Wiele z największych i najbardziej znanych winnic w Australii ma siedzibę główną lub własne duże winnice w Dolinie Barossa. Należą do nich winnice takie jak Penfolds, Henschke, Peter Lehmann, Orlando Wines, Seppeltsfield, Wolf Blass i Yalumba.
Shiraz symbolem wina z Australii
Podobnie jak wiele innych – odmiana Shiraz przywędrowała do Australii z Francji. Tam pod nazwą Syrah uprawiana jest głównie w regionie Doliny Rodanu. Obecnie Shiraz jest najczęściej uprawianą odmianą winorośli w większości australijskich regionów winiarskich – zajmuje ponad 40 000 hektarów winnic. Najstarsze na świecie winorośle Shiraz znajdują się w regionie Barossa, a niektóre z nich pochodzą z 1843 roku. Nieszczepione, “przedfilokserowe” winorośle dają niewielkie zbiory winogron o intensywnie skoncentrowanych smakach.

Winogrona Shiraz, fot. Wikipedia.
Gorący klimat w Dolinie Barossa powoduje, że winogrona stają się bardzo dojrzałe, z wysoką zawartością cukrów i niskim poziomem kwasów. Winiarze w Dolinie Barossa często stosują proces zakwaszania, aby dodać winu równowagi. Bardzo krótki okres maceracji skutkuje winami z gładkim odczuciem w ustach. Charakterystyczną cechą winiarstwa z Doliny Barossa jest także szerokie zastosowanie beczek dębowych podczas dojrzewania wina.
Henschke Eden Valley, Południowa Australia, Stephen Henschke – rok powstania 1868
Dolina Barossa i sąsiadująca z nią Dolina Eden mogą pochwalić się starymi winoroślami, zabytkowymi kamiennymi budynkami i rodzinami od dawna zakorzenionymi w rozwoju tego obszaru. Winiarz Stephen Carl Henschke – który wywodzi się od najwcześniejszych osadników regionu – może pochwalić się rodowodem liczącym przeszło 151 lat. Już w 1868 roku odnotowano pierwszą sprzedaż wina stołowego z pojedynczej winnicy Henschke, co odbiegało od popularnych wówczas win wzmacnianych.

Od lewej Paul Gotthard and Johanne Mathilde Henschke z rodziną w 1898, fot. Henschke.
Stephen Henschke jest winiarzem piątego pokolenia w rodzinie Henschke, jednej z najbardziej znanych winnic w Australii. W 1979 roku przejął winnice od swojego ojca – Cyrila Henschke. Wprowadził innowacyjne techniki produkcji wina. Obecnie wraz z żoną Prue i trójką dzieci kontynuuje rodzinną tradycję produkcji wyjątkowych win z historycznych winnic.
Stephen otrzymał wiele wyróżnień – w tym Gourmet Traveller WINE’s Winemaker of the Year (2006) i International Wine Challenge’s Joint Red Winemaker of the Year (1994/95). W 2011 roku Henschke został wprowadzony do Family Business Australia (SA) Hall of Fame.
Kultową winnicą Henschke jest Hill of Grace, gdzie powstaje wino o tej samej nazwie – ikona australijskiego wina Shiraz:

Winnica Hill of Grace, Wine Searcher.
Winnica Hill of Grace przenosi nas w czasie do lat 60. XIX wieku, gdzie sękate i ponad stuletnie winorośle najsłynniejszej winnicy Australii są usadowione naprzeciwko luterańskiego kościoła z tego samego wieku. Z drugiej połowy XIX wieku pochodzi również kamienna winiarnia i sala degustacyjna Henschkego.

Fotografia materiały rodziny Henschke.
Stosunkowo skromna – biorąc pod uwagę kultowy status marki – reprezentuje przeszłość i teraźniejszość Henschkego: niskie sufity i wąskie łuki, portrety członków rodziny, otwarte betonowe kadzie fermentacyjne i stara prasa koszowa.
Słynne wina Henschke to: Hill of Grace Shiraz, Mount Edelstone Schiraz, Ciril Henschke Cabernet Sauvignon, Henry’s Seven Grenache, Keyneton Euphonium Merlot, Peggy’s Hill Riesling

Prestiżowe Hill of Grace 2018 oraz Mont Edelstone 2017, fot Winnica Profesora.
Warto wspomnieć ponownie, że wina Henschke dostępne są w sklepach Vininova. Warto spróbować, szczególnie przy tak świetniej okazji – autor.
Źródłami zdjęć/grafik są materiały własne, ogólnodostępne media lub oficjalna strona Stephen Henschke. Zostały użyte na zasadzie prawa cytatu.