Z szampanem w Nowy Rok

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Spis Treści:

Tradycyjnie,  wznosząc noworoczny toast napełniamy kieliszki winem z bąbelkami – szampanem lub winem musującym. Oryginalne szampany powstają jedynie we francuskim regionie winiarskim Szampanii. Inne wina musujące wysokiej jakości to przede wszystkim francuskie Crémant, hiszpańskie Cava oraz włoskie Prosecco.

 

Szampan kobieta z butelką szampana

Le figarovin, fot Eric Martin

Wybór szampana czy wina musującego, zwłaszcza wytwarzanego metodą tradycyjną, nie jest łatwy.  Szampany mają różną zawartość cukru resztkowego, powstają z czerwonych lub białych odmian winogron, ze zbiorów danego roku lub kompozycji, kupażu, win z różnych lat.

Dlatego na butelkach szampana możemy znaleźć następujące oznaczenia:

Extra Brut – bardzo wytrawny ;   Brut – wytrawny, stanowi około 90% produkcji

Sec – wytrawny z lekkim posmakiem słodyczy ;  Demi-Sec – półwytrawny, właściwie półsłodki;  Doux – słodki

Blanc de Blancs – z białych winogron Chardonnay ;

 Blanc de Noirs – z winogron czerwonych Pinot Noir, Pinot Meunier

Vintage – szampan rocznikowy pochodzący z danego roku i sprzedawany dopiero po trzech i więcej latach,

Non-Vintage NV szampan nierocznikowy, kupaż win z wielu lat, którego jest więcej, sprzedawany po 15 miesiącach.

 

Ceny szampana są wysokie, najczęściejprzekraczają 100 PLN za butelkę, a te od renomowanych producentów są jeszcze droższe.

 

 

Wybór innych win musujących  jest łatwiejszy:

 – najlepsze, francuskie Crémant pochodzą z Burgundii  – Crémant de Bourgogne,  Alzacji  – Crémant d’Alsace  oraz z Langwedocji  – Crémant de Limoux.

– z kolei hiszpańskie Cava ma trzy klasy jakości i ceny  – podstawową Cava, wyższą Cava Reserva i najwyższą Cava Gran Reserva.

– podobnie włoskie Prosecco ma klasę podstawową, wyższą jako Prosecco Superiore i najwyższą DOCG -Denominazione di Origine Calificada e Garantita ( Kwalifikowane i Gwarantowane Oznaczenie Pochodzenia).

Wszystkie te wina nie odbiegają zbytnio walorami od popularnych marek szampana, są za to znacznie od nich tańsze.

 

Więcej informacji o szampanie i winach musujących na blogu: Na Nowy Rok – szampan czy wino musujące?

 

                   Szczęśliwego Nowego Roku

                                      2019

Szampan kieliszkipixabay.com

Happy New Year – Bonne Année -Prospero Año Nuevo – Gutes Neu Jahr

Picture of Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma jeden komentarz

  1. Szampan

    Dobry szampan zdradza się szczegółami. Bąbelki muszą być finezyjne – drobne, stabilne, tworzące delikatną mgiełkę, a nie chaotyczne i krótkotrwałe. Smak to podstawa – pełny, ale nie przytłaczający, z akcentami zielonego jabłka, limonki czy wanilii, czasem z niuansami chlebowymi od leżakowania. Kolor powinien być świetlisty, słomkowo-złoty, bez zmętnienia. Zapach jest równie istotny – czysty, złożony, z owocową bazą i subtelną elegancją. Etykieta daje wskazówkę – domy jak Billecart-Salmon, Gosset czy Laurent-Perrier to pewność tradycji i jakości z regionu Szampanii. Dobry szampan to coś więcej niż napój – to rytuał, od pierwszego pęknięcia korka po długi, wytrawny finisz.

Dodaj komentarz

Wesprzyj moją pracę!

Zapisz się do newslettera!

Partnerzy bloga

Kim jest autor bloga?

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

Książka dla miłośników wina!

Winnica Profesora - książka.

Wina dla konesera...

Szukasz czegoś?