11 faktów o szampanie, których nie znałeś.

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Zbliża się okres noworocznych toastów wznoszonych kieliszkiem szampana. Możesz zaskoczyć znajomych i przyjaciół faktami o szampanie, których z pewnością nie znają.

Szampan bąbelki

Profesor Barry Smith z University of London udowodnił, że bąbelki szampana wydają charakterystyczne dźwięki.

 

Szampan wystawa w londyńskim White City

Po raz pierwszy producenci szampana zaprezentowali swoje wina na Francusko-Brytyjskiej wystawie nauki, sztuki i przemysłu , która miała miejsce w londyńskiej dzielnicy White City w 1908 roku. Wystawę odwiedziło 8 milionów osób.

 

Szampan kostki cukru

Angielskim preferencjom do wina wytrawnego przypisuje się zasługę, że po I wojnie światowej producenci szampana rozpoczęli wytwarzać coraz więcej wina wytrawnego. Przedtem popularny był szampan Perrier-Jouet, zwłaszcza półwytrawny Cuvee K , wylansowany w 1846 roku. Nastąpiło wówczas złamanie trendu, kiedy szampan był winem słodkim, zawierającym do 40% cukru , podczas gdy Cuvee K jedynie 5 %.

 

Szampan kuropatwa

Pierwszy szampan różowy powstał przypadkowo na początku XVIII wieku. Styl różowego szampana został pieszczotliwie nazwany „okiem kuropatwy”, od koloru otoczki oka ptaka.

 

Szampan zapasy

W piwnicach producentów spoczywa  obecnie 1 300 000 000 butelek szampana, czyli tyle, ile sprzedaje się w ciągu trzech lat.

 

Szampan babelki 2

Gérard Liger-Belair z Uniwersytetu w Reims obliczył, że kieliszek szampana zawiera milion bąbelków.

 

Szampan szczlający korek

Ciśnienie w butelce szampana osiąga 5-6 atmosfer, znacznie więcej niż w standardowej oponie samochodu. Nic dziwnego, że swobodnie uwolniony z butelki szampana korek wystrzeli jak kula armatnia.

 

Szampan I Wijna Światowa

W czasie I wojny światowej stolica Szampanii Reims była bombardowana przez ponad 1000 dni, a zniszczenia sięgały 90% substancji miasta. Pomimo tego co roku wytwarzano 14 milionów butelek szampana.

 

Szampan I Wijna Światowa piwnice

W czasie I wojny światowej tylko kobiety, dzieci i starcy opiekowali się piwnicami szampana. W latach 1914, 15 I 17 powstały najlepsze roczniki wina.

 

Szampan I Wojna szkoły i szpitale w piwnicach

Podczas I wojny światowej szkoły i iszpitale umieszczano w piwnicach szampana, tworząc podziemne miasto. Wiele piwnic zamknięto w celu ukrycia zapasów szampana. Niewiele butelek stało się wojennym łupem.

 

Szampan żołnierze dostaja szampana

Podczas I wojny światowej żołnierze broniący Reims otrzymywali dwie butelki szampana dziennie.

Na podstawie publikacji Lucy Shaw w The Drink Business

 

Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Maison Foucher Les Vieilles Vignes Pouilly-Fume

Doskonałe do dań z białych ryb, drobiu, miękkich serów.

Maison Louis Latour Pouilly-Fuissé

Piękny, przejrzysty kolor ze złocistymi odblaskami.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.