11 faktów o szampanie, których nie znałeś.

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Zbliża się okres noworocznych toastów wznoszonych kieliszkiem szampana. Możesz zaskoczyć znajomych i przyjaciół faktami o szampanie, których z pewnością nie znają.

Szampan bąbelki

Profesor Barry Smith z University of London udowodnił, że bąbelki szampana wydają charakterystyczne dźwięki.

 

Szampan wystawa w londyńskim White City

Po raz pierwszy producenci szampana zaprezentowali swoje wina na Francusko-Brytyjskiej wystawie nauki, sztuki i przemysłu , która miała miejsce w londyńskiej dzielnicy White City w 1908 roku. Wystawę odwiedziło 8 milionów osób.

 

Szampan kostki cukru

Angielskim preferencjom do wina wytrawnego przypisuje się zasługę, że po I wojnie światowej producenci szampana rozpoczęli wytwarzać coraz więcej wina wytrawnego. Przedtem popularny był szampan Perrier-Jouet, zwłaszcza półwytrawny Cuvee K , wylansowany w 1846 roku. Nastąpiło wówczas złamanie trendu, kiedy szampan był winem słodkim, zawierającym do 40% cukru , podczas gdy Cuvee K jedynie 5 %.

 

Szampan kuropatwa

Pierwszy szampan różowy powstał przypadkowo na początku XVIII wieku. Styl różowego szampana został pieszczotliwie nazwany „okiem kuropatwy”, od koloru otoczki oka ptaka.

 

Szampan zapasy

W piwnicach producentów spoczywa  obecnie 1 300 000 000 butelek szampana, czyli tyle, ile sprzedaje się w ciągu trzech lat.

 

Szampan babelki 2

Gérard Liger-Belair z Uniwersytetu w Reims obliczył, że kieliszek szampana zawiera milion bąbelków.

 

Szampan szczlający korek

Ciśnienie w butelce szampana osiąga 5-6 atmosfer, znacznie więcej niż w standardowej oponie samochodu. Nic dziwnego, że swobodnie uwolniony z butelki szampana korek wystrzeli jak kula armatnia.

 

Szampan I Wijna Światowa

W czasie I wojny światowej stolica Szampanii Reims była bombardowana przez ponad 1000 dni, a zniszczenia sięgały 90% substancji miasta. Pomimo tego co roku wytwarzano 14 milionów butelek szampana.

 

Szampan I Wijna Światowa piwnice

W czasie I wojny światowej tylko kobiety, dzieci i starcy opiekowali się piwnicami szampana. W latach 1914, 15 I 17 powstały najlepsze roczniki wina.

 

Szampan I Wojna szkoły i szpitale w piwnicach

Podczas I wojny światowej szkoły i iszpitale umieszczano w piwnicach szampana, tworząc podziemne miasto. Wiele piwnic zamknięto w celu ukrycia zapasów szampana. Niewiele butelek stało się wojennym łupem.

 

Szampan żołnierze dostaja szampana

Podczas I wojny światowej żołnierze broniący Reims otrzymywali dwie butelki szampana dziennie.

Na podstawie publikacji Lucy Shaw w The Drink Business

 

Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Domaine Chandon de Briailles

Głębokie, złożone, finezyjne, czyste, urzekające.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.