Wino w bordoskim stylu z Argentyny

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Wielkie wina z Bordeaux zawdzięczają sławę m.in. metodzie kupażu podstawowych odmian uprawianych od stuleci w tym regionie winiarskim Francji– Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc a także, w mniejszym zakresie, Petit Verdot.

Także winiarze z innych krajów obsadzają winnice bordoskimi odmianami, komponują z nich wina osiągające wysoką jakość i sukcesy międzynarodowe. Znane są Super Toskany z regionu Bolgheri w Toskanii – Sassicaia, Ornellaia, Solaia, Tignanello czy Masseto. Niekiedy toskańscy winiarze kupażują odmiany bordoskie z miejscową Sangoviese.

Wino skomponowane z bordoskich odmian powstaje również w Argentynie. Tym razem składnikiem kompozycji jest kultowa odmiana argentyńska- Malbec, stanowiąca podstawę Cheval des Andes. Wino z rocznika 2016 zostało zaliczone przez znanego eksperta Jamesa Sucklinga do najlepszych na świecie ( 10 miejsce wśród 100 najlepszych), a rocznik 2017 uzyskał maksymalną ocenę 100 punktów.

Cheval des Andes winnice

Winnice Las Compuertas de la Consulta gdzie powstaje  Cheval des Andes

Wino Cheval des Andes jest produktem wspólnego przedsięwzięcia między Château Cheval Blanc, Premier Grand Cru A z Saint Emilion i Terrazas de  Los Andes z Mendozy w Argentynie, jest połączeniem oryginalnych walorów argentyńskiego Malbeca z bordoskimi odmianami Cabernet Sauvignon i Petit Verdot, z elegancją i savoir-faire wielkiego wina z Bordeaux. Wino oddaje charakter terroir, jest eleganckie, o złożonych aromatach i doskonałej równowadze smakowej.

Cheval des Andes ButelkaCheval Blanc

Dwa konie (cheval), jeden z Andów -Cheval des Andes z regionu Mendoza w Argentynie, drugi biały- Cheval Blanc z Saint Emilion w Bordeaux

Wyróżniony Cheval des Andes 2016 jest kupażem 58% Malbec, 37% Cabernet Sauvignon, 5% Petit Verdot. Rocznik 2016 jest wyjątkowy z racji niestabilnych warunków pogodowych, które wydłużyły cykl rozwoju winorośli i dojrzewania winogron o 20 dni. W rezultacie jagody były niewielkie, lecz o bogatych i skoncentrowanych składnikach. Winifikację przeprowadzono w małych, 80 litrowych zbiornikach ze stali nierdzewnej, a potem wino dojrzewało 14 miesięcy w małych (225 litrowych) i dużych (400 litrowych) beczkach z dębu francuskiego.70% wina starzono w nowych beczkach, a 30% w starych. Wszystkie winogrona pochodzą z terroir Las Compuertas de la Consulta nadając winu duży potencjał starzenia, doskonałą równowagę i świeżość.

W Polsce wino Cheval des Andes z różnych roczników jest dostępne w sklepach specjalistycznych, lecz trzeba liczyć się z wydatkiem kilkuset złotych za butelkę, co jednak jest 5-6 razy mniej aniżeli wydatek na butelkę jego słynnego krewniaka Cheval Blanc z Saint Emilion.

Inne wina argentyńskie na liście Sucklinga 100 najlepszych na świecie:

21°. El Enemigo Chardonnay 2017 (Bodega Aleanna)

37°. Adrianna Vineyard River Stones Malbec 2017 (Catena Zapata)

72°. Iscay Malbec Cabernet Franc 2014 (Bodega Trapiche)

swieta_Obszar roboczy 1

Więcej o książce:  Przewodnik po świecie wina- świąteczna edycja

 

 

 

Picture of Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY