Wino na świąteczny stół – poleca winnicaprofesora

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy. Dlatego  wigilijnej kolacji i świątecznemu obiadowi powinny towarzyszyć wyjątkowe wina. Winnicaprofesora wybrała dla Was takie wina spośród oferty  sklepów winiarskich.

Do kolacji wigilijnej, gdzie tradycyjnie królują ryby, najlepsze będzie  wytrawne wino białe. Oto propozycja trzech wyśmienitych win – Muscadet z francuskiego regionu Doliny Loary, klasyczny Riesling z Niemiec oraz Sauvignon Blanc BIO z regionu Rueda w Hiszpanii.

Natomiast do świątecznego obiadu warto podać  wino czerwone z najlepszych regionów winiarskich  Hiszpanii i Włoch – Ontañon Antologia  z regionu Rioja i Pago Florentino z Ribera del Duero oraz Valpolicella Ripasso z Veneto.

Wszystkie polecane wina uzyskały bardzo wysokie noty winnicyprofesora, co najmniej 4,5/5.

 

Wino: Clos du Pâtis d’ Enfer, Muscadet Sèvre et Maine AOP

Kraj i region : Francja, Dolina Loary – Sèvre et Maine

Producent: Clos du Pâtis d’ Enfer

Rodzaj: białe wytrawne, Sur Lie – dojrzewające na osadzie z drożdży

Odmiana: 100% Melon de Bourgogne

OcenaOcena wina 4,9

Clos de Patis Muscadet

Wyśmienite wino Muscadet z  francuskiego regionu Doliny Loary powstało  z odmiany Melon de Bourgogne. Dzięki dwuletniej fermentacji na osadzie z drożdży( sur lie) uzyskało piękny złocisty kolor, dyskretny bukiet aromatów owoców cytrusowych, doskonale zrównoważony smak, elegancję subtelnej kwasowości, delikatnie musujące nuty mineralne oraz długi finisz ze  szczyptą goryczki.

Doskonałe na aperitif, a także jako towarzysz ryb, owoców morza, a nawet delikatnych mięs z białego drobiu, cielęciny. Podawać schłodzone w temperaturze 10-12°C.

 Bardzo wysoka ocena winnicyprofesora 4,9/5

 

Wino: Ontañon Antologia, Crianza 2016

Kraj i region: Hiszpania, Rioja DOC

Producent: Bodegas Ontañon

Rodzaj: czerwone, wytrawne, dojrzewające

Odmiana: kupaż Tempranillo, Garnacha, Graciano

OcenaOcena wina 4,7

Ontanon Antologia

Ontañon Antologia Crianza jest efektem doboru najlepszych winogron Tempranillo Garnacha oraz Graciano spośród 40 działek winnicy. Winogrona zbierane są  ręcznie i transportowane w małych skrzyniach do winiarni, gdzie poddawane są starannej winifikacji. Wino dojrzewa  przez 12 miesięcy w nowych beczkach z dębu francuskiego.

Intensywny i złożony aromat czerwonych owoców z akcentami lukrecji, typowymi dla odmiany Tempranillo, z nutami orzechów pochodzącymi ze starzenia w beczce. W smaku wino doskonale zrównoważone, łagodne taniny  nadają mu wyraz elegancji, a długi finisz podkreśla wyjątkową jakość wina.

Idealne do różnego rodzaju mięsiw, pieczeni, dojrzewających serów oraz pasztetów.

Ocena winnicyprofesora 4,7/5

Wina Muscadet i Antologia dostępne w sklepach  www.CityWine.pl

 w Poznaniu, Warszawie, Lublinie, Szczecinie

 

Wino: Wolf Riesling, Roter Standstein Gutswein

Kraj i region: Niemcy, Pflatz

Rodzaj: białe wytrawne

Odmiana: 100% Riesling

OcenaOcena wina 4,6

Riesling Wolf

Winnice skąd pochodzi wino Wolf Riesling położone są w regionie Rhein-Pflatz, na dobrze nasłonecznionych zboczach. Wino wytworzone w  winiarni Anderasa Diehla jest klasycznym przedstawicielem lekkich niemieckich rieslingów. W zapachach dominują delikatne nuty moreli, limonki i melona, w smaku wino jest idealnie wyważone i orzeźwiające z wyczuwalną mineralnością, charakterystyczną dla rieslingów z Pflatz. Dobra kwasowość, końcówka długa, lekko korzenno-pieprzna. Wino delikatne i lekkie.

Doskonałe jako aperitif , do dań z ryb, owoców morza i białego drobiu, warzyw z grilla i szparagów. Serwować dobrze schłodzone do 8-10C

Ocena winnicyprofesora 4,6/5

 

Wino: Ripassa, Valpolicella Ripasso Superiore 2015

Kraj i region : Włochy, Veneto

Producent: Azienda Vitivinicola Zenato

Rodzaj: czerwone, wytrawne

 Odmiana: kupaż Rondinella, Corvina ,Oseleta

OcenaOcena wina 4,7

Valplicella Ripasso Zenato

Winnice firmy rodzinnej Azienda Vitivinicola Zenato położone są w regionie Veneto, niedaleko Werony.  Powstają tutaj wysokiej jakości wina czerwone z rodziny Valpolicella. Kiedy fermentacja podsuszanych gron używanych do produkcji Amarone dobiega końca, pozostałości po niej dodaje się do sfermentowanej wcześniej Valpolicelli. W ten sposób powstaje Ripasso.

 Valpolicella Ripasso Superiore jest kompozycją trzech miejscowych odmian – 85% Rondinella, 10% Corvina i 5% Oseleta. Wino jest bardziej krzepkie,  o ciemniejszej barwie, złożonym aromacie wiśni, owoców leśnych i przypraw. W smaku skoncentrowane, harmonijne z delikatnymi nutami słodyczy i długim finiszu. Wino leżakowało 18 miesięcy w dębowych beczkach i 6 miesięcy w butelce nabierając wysokiej jakości.

Doskonałe do dań z pieczonych i grillowanych mięs, twardych, dojrzewających serów

Ocena winnicyprofesora: 4,7/5

Wina Riesling i Ripassa dostępne  w Poznaniu i Warszawie w sklepach www.WielkieWina.pl

 

Wino: Marques de Riscal, Sauvignon Blanc, organic, Rueda DO

Kraj, region : Hiszpania, Rueda DO

Producent: Marques de Riscal

Rodzaj: białe wytrawne, Organic

Odmiana: 100% Sauvignon Blanc

OcenaOcena wina 4,6

Sauvignon Blanc Rueda

Wino z odmiany Sauvignon Blanc  powstało w stylu wina organicznego BIO. Producentem jest Bodega Marques de Riscal z regionu Rioja i Rueda. Dla zachowania charakterystycznych dla odmiany pierwotnych aromatów wino poddano zimnej maceracji i powolnej fermentacji, po której pozostawało w kontakcie z drobnym osadem drożdży. W rezultacie powstało wino o intensywnym, owocowym bukiecie zapachowym z nutami ziół, zrównoważone o dobrej, orzeźwiającej kwasowości, mineralnych nutach i długim finiszu.

Informacja na butelce 100% organic oznacza, że w uprawie winorośli nie stosowano sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin, natomiast w procesie winifikacji i konserwacji wina ograniczono wykorzystanie związków siarki.

Doskonałe do dań z ryb i owoców morza. Serwować dobrze schłodzone do 8-10C

Ocena winnicyprofesora 4,6/5

 

Wino: Pago Florentino DOP

Kraj i region: Hiszpania, Ribera del Duero,

Producent: Bodegas Arzuaga Navarro

Rodzaj : czerwone, wytrawne, dojrzewające rok w dębowej beczce

Odmiana: 100% Tempranillo

OcenaOcena wina 4,7

Pago Florentino

Wino pochodzi z niewielkiej winnicy, oznaczone najwyższą w Hiszpanii klasą jakościową – Vino de Pago. Powstało w całości z winogron Tempranillo, co nadaje mu charakterystyczne cechy: rubinowy kolor, bogaty bukiet zapachowy z dominacją czarnej porzeczki, w smaku solidnie zbudowane, dobrze zrównoważone z posmakiem czarnej porzeczki i czekolady, długim finiszu z mineralnymi nutami.

Dania z wołowiny, dziczyzny, jagnięciny, twarde sery dojrzewające

Ocena winnicyprofesora 4,7/5

Wino Sauvignon Blanc i Pago Florentino dostępne w sklepach  www.Vininova.pl

Poznań, Dąbrówka/Poznania, Kamionki/Poznania, Warszawa

 

Dobry pomysł na świąteczny prezent dla amatora wina:

 

swieta_Obszar roboczy 1

Przewodnik po świecie wina- świąteczna edycja

 

 

Picture of Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

winnica wspiera fundację Fundacja People4People (P4P)

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY