Winnicaprofesora poleca dwa wina z Beaujolais, należące do najlepszych z tego regionu winiarskiego Francji. Wina z tej samej odmiany Gamay, wytworzone tą samą metodą winifikacji węglowej, lecz różne w strukturze smakowej i zapachowej.
Warto spróbować, porównać i poszukać wyjaśnienia różnic w: Regiony winiarskie Francji – najlepsze wina z Beaujolais.
Wino Moulin à Vent, Le Charbonneau, 2016
Region: Beaujolais, Appellation Moulin à Vent Protégée
Odmiana: Gamay
Rodzaj wina: czerwone, wytrawne
Cena w Lidlu 27,99 PLN
Ocena:
Moulin á Vent, to moje ulubione wino z Beaujolais. Ma śliczny kolor jasnego rubinu, przyjemny, owocowy bukiet zpachowy i łagodny smak, z niewielką kwasowością i delikatnymi, prawie nieodczuwalnymi taninami.Doskonałe do wielu dań mięsnych, zwłaszcza z drobiu, wątróbki, makaronów z sosem pomidorowo-warzywnym, a także miękkich serów.Walory jakościowe wina oceniam na 4,5, natowimiast ododatkowe 0,5 punkta należy się za bardzo korzystna cenę. Wino może jeszcze leżakować kolejne dwa lata, można więć z powodzeniem kupić dodatkowe butalki o odłożyć na później.
Wskazówka: dobrze smakuje lekko schłodzone
***
Wino Morgon, Cru de Beaujolais, Cillin-Bourisset, 2016
Region: Beaujolais, Appellation Morgon Protegee
Odmiana: Gamay
Rodzaj wina: czerwone, wytrawne
Cena w Lidlu 29,99 PLN
Ocena:
Wino o jasnym kolorze rubinowym. Wyraźny, owocowy bukiet zapachowy. Wino dobrze zrównoważone o łagodnej kwasowości i taninach. W smaku bardziej zdecydowane w porównaniu do wina Moulin à Vent. Wino ma jeszcze dwu-trzyletni potencjał leżakowania w butelce. Z powodzeniem można serwować do dań z białych mięs, wątróbki, makaronów i zapiekanek a także do miękkich serów, typu camembert, brie. Za walory jakościowe wino otrzymuje 4 punkty, plus 0,5 punta za bardzo korzystna cenę. Lepiej smakuje lekko schłodzone.