Wina z Beaujolais

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Winnicaprofesora poleca dwa wina z Beaujolais, należące do najlepszych z tego regionu winiarskiego Francji. Wina z tej samej odmiany Gamay, wytworzone tą samą metodą winifikacji węglowej, lecz różne w strukturze smakowej i zapachowej.

Warto spróbować, porównać i poszukać wyjaśnienia różnic w: Regiony winiarskie Francji – najlepsze wina z Beaujolais.

Wino Moulin à Vent, Le Charbonneau, 2016

Region: Beaujolais, Appellation Moulin à Vent Protégée

Odmiana: Gamay

Rodzaj wina: czerwone, wytrawne

Cena w Lidlu 27,99 PLN

Ocena: 

5

Moulin á Vent, to moje ulubione wino z Beaujolais. Ma śliczny kolor jasnego rubinu, przyjemny, owocowy bukiet zpachowy i łagodny smak, z niewielką kwasowością i delikatnymi, prawie nieodczuwalnymi taninami.Doskonałe do wielu dań mięsnych, zwłaszcza z drobiu, wątróbki, makaronów z sosem pomidorowo-warzywnym, a także miękkich serów.Walory jakościowe wina oceniam na 4,5, natowimiast ododatkowe 0,5 punkta należy się za bardzo korzystna cenę. Wino może jeszcze leżakować kolejne dwa lata, można więć z powodzeniem kupić dodatkowe butalki o odłożyć na później.

Wskazówka: dobrze smakuje lekko schłodzone

***

Wino Morgon, Cru de Beaujolais, Cillin-Bourisset, 2016

Region: Beaujolais, Appellation Morgon Protegee

Odmiana: Gamay

Rodzaj wina: czerwone, wytrawne

Cena w Lidlu 29,99 PLN

Ocena:

3,5

Wino o jasnym kolorze rubinowym. Wyraźny, owocowy bukiet zapachowy. Wino dobrze zrównoważone o łagodnej kwasowości i taninach. W smaku bardziej zdecydowane w porównaniu do wina Moulin à Vent. Wino ma jeszcze dwu-trzyletni potencjał leżakowania w butelce. Z powodzeniem można serwować do dań z białych mięs, wątróbki, makaronów i zapiekanek a także do miękkich serów, typu camembert, brie. Za walory jakościowe wino otrzymuje 4 punkty, plus 0,5 punta za bardzo korzystna cenę. Lepiej smakuje lekko schłodzone.

 

Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Maison Foucher Les Vieilles Vignes Pouilly-Fume

Doskonałe do dań z białych ryb, drobiu, miękkich serów.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Pisano Tannat RPF

Świetne, oryginalne wino oddające cechy urugwajskiego terroir.

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY

Dziękuję za odwiedziny! Piszę o treściach, które są przeznaczone co do zasady tylko dla osób pełnoletnich.

Moje wpisy czasami mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku, ale nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o Wychowaniu w Trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356). Używam plików cookies w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu: czas trwania wizyty, źródło klikane linki, etc., za pomocą usługi Google Analytics lub Microsoft Clarity. Te dane są anonimowe, nie pozwalają na identyfikację użytkownika i wykorzystuję je wyłącznie w sposób ilościowy.