Wina z Beaujolais

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Winnicaprofesora poleca dwa wina z Beaujolais, należące do najlepszych z tego regionu winiarskiego Francji. Wina z tej samej odmiany Gamay, wytworzone tą samą metodą winifikacji węglowej, lecz różne w strukturze smakowej i zapachowej.

Warto spróbować, porównać i poszukać wyjaśnienia różnic w: Regiony winiarskie Francji – najlepsze wina z Beaujolais.

Wino Moulin à Vent, Le Charbonneau, 2016

Region: Beaujolais, Appellation Moulin à Vent Protégée

Odmiana: Gamay

Rodzaj wina: czerwone, wytrawne

Cena w Lidlu 27,99 PLN

Ocena: 

5

Moulin á Vent, to moje ulubione wino z Beaujolais. Ma śliczny kolor jasnego rubinu, przyjemny, owocowy bukiet zpachowy i łagodny smak, z niewielką kwasowością i delikatnymi, prawie nieodczuwalnymi taninami.Doskonałe do wielu dań mięsnych, zwłaszcza z drobiu, wątróbki, makaronów z sosem pomidorowo-warzywnym, a także miękkich serów.Walory jakościowe wina oceniam na 4,5, natowimiast ododatkowe 0,5 punkta należy się za bardzo korzystna cenę. Wino może jeszcze leżakować kolejne dwa lata, można więć z powodzeniem kupić dodatkowe butalki o odłożyć na później.

Wskazówka: dobrze smakuje lekko schłodzone

***

Wino Morgon, Cru de Beaujolais, Cillin-Bourisset, 2016

Region: Beaujolais, Appellation Morgon Protegee

Odmiana: Gamay

Rodzaj wina: czerwone, wytrawne

Cena w Lidlu 29,99 PLN

Ocena:

3,5

Wino o jasnym kolorze rubinowym. Wyraźny, owocowy bukiet zapachowy. Wino dobrze zrównoważone o łagodnej kwasowości i taninach. W smaku bardziej zdecydowane w porównaniu do wina Moulin à Vent. Wino ma jeszcze dwu-trzyletni potencjał leżakowania w butelce. Z powodzeniem można serwować do dań z białych mięs, wątróbki, makaronów i zapiekanek a także do miękkich serów, typu camembert, brie. Za walory jakościowe wino otrzymuje 4 punkty, plus 0,5 punta za bardzo korzystna cenę. Lepiej smakuje lekko schłodzone.

 

Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Domaine Chandon de Briailles

Głębokie, złożone, finezyjne, czyste, urzekające.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.