Regiony winiarskie Francji – najlepsze wina z Beaujolais

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Dla większości konsumentów Beaujolais jest znane z młodego wina Beaujolais Nouveau, którego święto obchodzi się każdego roku w trzeci czwartek listopada. Beaujolais Nouveau oraz gminne Beaujolais Village stanowią ponad 75% całej produkcji wina w regionie.

Obok popularnych, w regionie powstają wina o wysokiej jakości, określanie jako Crus de Beaujolais. Wina te wytwarzane są na dziesięciu wyznaczonych obszarach winnic, głównie w północnej części regionu. Wino z tych obszarów jest oznaczane miejscem pochodzenia AOC /AOP (Appellation d’Origine Contrôlée/ Appellation d’Origine Protegée).

Źródło: wineterroir.com

Wyjątkowe winogrona i oryginalna metoda produkcji wina

Wino z Beaujolais powstaje z odmiany Gamay, ciemnych winogron o jasnym soku. Jest to miejscowy szczep, istniejący od wieków, przystosowany do ubogich warunków glebowych (granitowego podłoża). We Francji jest niewiele winnic obsadzonych tą odmianą, przy czym aż 70% upraw zlokalizowanych jest w Beaujolais.

Ręczny zbiór winogron Gamay w Beaujolais

Ręcznie zebrane winogrona podlegają oryginalnej winifikacji

Zebrane ręcznie całe grona, łącznie z łodygą i szypułkami, umieszcza się w ściśle zamkniętych zbiornikach. Pod wpływem własnego ciężaru jagody puszczają sok. Powstaje środowisko pełne dwutlenku węgla, w którym kwas jabłkowy przekształca się w alkohol. Jest to fermentacja węglowa, która nadaje winom z tego regionu specyficzne cechy. Do momentu tłoczenia maceracja trawa krótko – tylko 4 dni w przypadku Beaujolais Nouveau i do 10 dni dla Crus.

Wino z odmiany Gamay ma sporą kwasowość, jest lekkie, ma mało tanin, jest owocowe w smaku i ma wyraźny zapach. Wino pije się jako młode, serwując je lekko schłodzone. Trwałość Beaujolais Nouveau sięga jednego roku, natomiast wina Village oraz Cru są bardziej trwałe, nawet do 4 lat.

Crus de Beaujolais

Ze względu na oryginalne właściwości, wina Crus można podzielić na trzy grupy – wina lekkie, o delikatnej strukturze i kwiatowych aromatach, wina o wyraźnej budowie, owocowe z mineralnymi nutami, oraz nadające się do dłuższego leżakowania.

Delikatne

Chiroubles (360 ha)

Już w średniowieczu wino wytwarzali tutaj Benedyktyni. Winnice AOC Chiroubles położone są na wysokich zboczach. Duże różnice temperatur między dniem i nocą, a także gleba z lekkich i skąpych piasków granitowych pozwalają produkować lekkie, świeże wino owocowe, o małej zawartości tanin i kwiatowych nutach piwonii.

Winnice i wina Chiroubles, fot.wikipedia.fr

 

Fleurie (870 ha)

Winnice AOC Fleurie zajmują łagodne wzgórza nakierowane na południowy zachód. Ziemia w winnicach zawiera sporo granitowych składników, które nadają winu elegancję, delikatność i wdzięk.  Dalego Fleurie jest często określane jako „damskie” wino, w którym wybijają się aromaty kwiatów róży i fiołka.

Winnice Fleurie, fot.panoramio.com

 

Saint-Amour (320 ha)

Jest to jeden z najmniejszych obszarów Cru w Beaujolais. Gleby gliniasto-krzemowe przyczyniają się do powstawania win delikatnych i eleganckich, o aromatach czerwonych owoców i kwiatów piwonii. Wino pije się jako młode. Z racji swojej nazwy (Święta Miłość) zdobywa sobie coraz więcej zwolenników na całym świecie przy okazji Walentynek.

Winnice Saint-Amour, fot.geo.fr

 

Wina o wyrazistej strukturze

Brouilly (1 300 ha)

AOC Brouilly jest największym obszarem winiarskim Beaujolais, skupionym wokół wzgórza Briullly. Ziemia jest dość jałowa, głównie z pasków granitowych powstających z erozji wzgórza. Wina z tego regionu są obfite i bardzo owocowe. Brouilly, to popularne wino serwowane w paryskich bistro.

Winnice Brouilly, fot. hachette-vin.com

Côte de Brouilly (310 ha)

Jest to serce winnic Brouilly, położone na terenach lepszej jakości, o dogodniejszej, choć niekiedy nawet północnej, ekspozycji. Wino AOC Côtes de Brouilly ma moc ziemi, z której pochodzi, zapachy polnych kwiatów i smaki minerałów.

Widok na winnice Côtes de Brouilly, fot. wikipedia

Juliénas (580 ha)

Winnice AOC Juliénas rozpościerają się na zachodzie regionu, na ubogich i suchych ziemiach granitowych, przeplatanych warstwami manganowymi, które przechodzą w tereny osadowe i napływowe.  Winogrona, chronione od północnych wiatrów, dojrzewają później aniżeli w innych winnicach Beaujolais. Wina Juliénas mają silnie zapachy, z aromatami brzoskwini i czerwonych owoców. Równocześnie wino jest dobrze zbudowane, a kilkuletnie dojrzewanie w butelce podnosi jego jakość.

Winnice Juilénas, fot.lesgrappesleparisien.fr

Régnié (400 ha)

O ile większość crus uzyskała oznaczenie pochodzenia AOC w latach 1930tych, o tyle Régnié dopiero w 1988 roku. Podłoże z różowego granitu sprawia, że wino które tam powstaje jest dość soczyste i zawiera niewiele tanin.

Winnice wokół miasteczka Régnié, fot.beaujolais.com

 

Wina do leżakowania 

Chénas (270 ha)

AOC Chénas to najmniejszy obszar crus Beaujolais, położony w sąsiedztwie prestiżowego Moulin-à-Vent. Wino stąd pochodzące posiada bogaty bukiet kwiatowy, podobny do burgundzkiego Pinot-Noir. Jego cechy jakościowe rozwijają się z czasem, dlatego najlepiej konsumować wino kilkuletnie.

Winnice Chénas, fot.wikipedia

Moulin-à-Vent (660 ha)

Jest to najbardziej znane i doceniane wino z Beaujolais. Winnice posadowione są na piaskach różowego granitu i kruchym gresie, przetykane manganowymi żyłami, co nadaje winu intensywny kolor. Wino młode rozwija smaki kwiatowe i owocowe z przewagą fiołka i wiśni. Wraz z upływem czasu pojawiają się nuty irysa, zeschłej róży oraz przypraw, coraz bardziej przypominające dobre wino burgundzkie.

Winnice i wina Moulin à Vent, fot.hachette-vin.com

Le Morgon (1 100 ha)

Winnice AOC Morgon zajmują ogromny teren Beaujolais i wyrażają istotę szczepu Gamay, zwłaszcza na szczególnym, wulkanicznym obszarze Côte du Py. Łupki granitowe, nasycone tlenkami żelaza i manganu stanowią bazę dla gleby, na której rozwijają się winorośle i winogrona Gamay, tworząc wino o zapachach dojrzałych owoców, takich jak wiśnia i śliwka. Wina z dobrych roczników posiadają zdolność do długotrwałego dojrzewania.

Winnice Morgon, fot.beaujolaisvignoble.com

Na rynku w Polsce

Najwięcej młodego wina z Beaujolais pojawia się w polskich sklepach w listopadzie, z okazji święta Beaujolais Nouveau. Oferta tego wina trawa jednak krótko, a ceny są przystępne – w granicach 20 – 30 PLN za butelkę. Najlepsze wina Crus de Beaujolais są osiągalne w niektórych sklepach specjalistycznych w cenach 60 – 70 PLN za butelkę. Natomiast w sklepach sieci handlowych, Auchan, Cerrefour, Lidl ceny są niższe, choć wina pochodzą od mniej znanych producentów.

Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma 2 komentarzy

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Domaine Chandon de Briailles

Głębokie, złożone, finezyjne, czyste, urzekające.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.