Regiony winiarskie Francji – najlepsze wina z Beaujolais

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Dla większości konsumentów Beaujolais jest znane z młodego wina Beaujolais Nouveau, którego święto obchodzi się każdego roku w trzeci czwartek listopada. Beaujolais Nouveau oraz gminne Beaujolais Village stanowią ponad 75% całej produkcji wina w regionie.

Obok popularnych, w regionie powstają wina o wysokiej jakości, określanie jako Crus de Beaujolais. Wina te wytwarzane są na dziesięciu wyznaczonych obszarach winnic, głównie w północnej części regionu. Wino z tych obszarów jest oznaczane miejscem pochodzenia AOC /AOP (Appellation d’Origine Contrôlée/ Appellation d’Origine Protegée).

Źródło: wineterroir.com

Wyjątkowe winogrona i oryginalna metoda produkcji wina

Wino z Beaujolais powstaje z odmiany Gamay, ciemnych winogron o jasnym soku. Jest to miejscowy szczep, istniejący od wieków, przystosowany do ubogich warunków glebowych (granitowego podłoża). We Francji jest niewiele winnic obsadzonych tą odmianą, przy czym aż 70% upraw zlokalizowanych jest w Beaujolais.

Ręczny zbiór winogron Gamay w Beaujolais

Ręcznie zebrane winogrona podlegają oryginalnej winifikacji

Zebrane ręcznie całe grona, łącznie z łodygą i szypułkami, umieszcza się w ściśle zamkniętych zbiornikach. Pod wpływem własnego ciężaru jagody puszczają sok. Powstaje środowisko pełne dwutlenku węgla, w którym kwas jabłkowy przekształca się w alkohol. Jest to fermentacja węglowa, która nadaje winom z tego regionu specyficzne cechy. Do momentu tłoczenia maceracja trawa krótko – tylko 4 dni w przypadku Beaujolais Nouveau i do 10 dni dla Crus.

Wino z odmiany Gamay ma sporą kwasowość, jest lekkie, ma mało tanin, jest owocowe w smaku i ma wyraźny zapach. Wino pije się jako młode, serwując je lekko schłodzone. Trwałość Beaujolais Nouveau sięga jednego roku, natomiast wina Village oraz Cru są bardziej trwałe, nawet do 4 lat.

Crus de Beaujolais

Ze względu na oryginalne właściwości, wina Crus można podzielić na trzy grupy – wina lekkie, o delikatnej strukturze i kwiatowych aromatach, wina o wyraźnej budowie, owocowe z mineralnymi nutami, oraz nadające się do dłuższego leżakowania.

Delikatne

Chiroubles (360 ha)

Już w średniowieczu wino wytwarzali tutaj Benedyktyni. Winnice AOC Chiroubles położone są na wysokich zboczach. Duże różnice temperatur między dniem i nocą, a także gleba z lekkich i skąpych piasków granitowych pozwalają produkować lekkie, świeże wino owocowe, o małej zawartości tanin i kwiatowych nutach piwonii.

Winnice i wina Chiroubles, fot.wikipedia.fr

 

Fleurie (870 ha)

Winnice AOC Fleurie zajmują łagodne wzgórza nakierowane na południowy zachód. Ziemia w winnicach zawiera sporo granitowych składników, które nadają winu elegancję, delikatność i wdzięk.  Dalego Fleurie jest często określane jako „damskie” wino, w którym wybijają się aromaty kwiatów róży i fiołka.

Winnice Fleurie, fot.panoramio.com

 

Saint-Amour (320 ha)

Jest to jeden z najmniejszych obszarów Cru w Beaujolais. Gleby gliniasto-krzemowe przyczyniają się do powstawania win delikatnych i eleganckich, o aromatach czerwonych owoców i kwiatów piwonii. Wino pije się jako młode. Z racji swojej nazwy (Święta Miłość) zdobywa sobie coraz więcej zwolenników na całym świecie przy okazji Walentynek.

Winnice Saint-Amour, fot.geo.fr

 

Wina o wyrazistej strukturze

Brouilly (1 300 ha)

AOC Brouilly jest największym obszarem winiarskim Beaujolais, skupionym wokół wzgórza Briullly. Ziemia jest dość jałowa, głównie z pasków granitowych powstających z erozji wzgórza. Wina z tego regionu są obfite i bardzo owocowe. Brouilly, to popularne wino serwowane w paryskich bistro.

Winnice Brouilly, fot. hachette-vin.com

Côte de Brouilly (310 ha)

Jest to serce winnic Brouilly, położone na terenach lepszej jakości, o dogodniejszej, choć niekiedy nawet północnej, ekspozycji. Wino AOC Côtes de Brouilly ma moc ziemi, z której pochodzi, zapachy polnych kwiatów i smaki minerałów.

Widok na winnice Côtes de Brouilly, fot. wikipedia

Juliénas (580 ha)

Winnice AOC Juliénas rozpościerają się na zachodzie regionu, na ubogich i suchych ziemiach granitowych, przeplatanych warstwami manganowymi, które przechodzą w tereny osadowe i napływowe.  Winogrona, chronione od północnych wiatrów, dojrzewają później aniżeli w innych winnicach Beaujolais. Wina Juliénas mają silnie zapachy, z aromatami brzoskwini i czerwonych owoców. Równocześnie wino jest dobrze zbudowane, a kilkuletnie dojrzewanie w butelce podnosi jego jakość.

Winnice Juilénas, fot.lesgrappesleparisien.fr

Régnié (400 ha)

O ile większość crus uzyskała oznaczenie pochodzenia AOC w latach 1930tych, o tyle Régnié dopiero w 1988 roku. Podłoże z różowego granitu sprawia, że wino które tam powstaje jest dość soczyste i zawiera niewiele tanin.

Winnice wokół miasteczka Régnié, fot.beaujolais.com

 

Wina do leżakowania 

Chénas (270 ha)

AOC Chénas to najmniejszy obszar crus Beaujolais, położony w sąsiedztwie prestiżowego Moulin-à-Vent. Wino stąd pochodzące posiada bogaty bukiet kwiatowy, podobny do burgundzkiego Pinot-Noir. Jego cechy jakościowe rozwijają się z czasem, dlatego najlepiej konsumować wino kilkuletnie.

Winnice Chénas, fot.wikipedia

Moulin-à-Vent (660 ha)

Jest to najbardziej znane i doceniane wino z Beaujolais. Winnice posadowione są na piaskach różowego granitu i kruchym gresie, przetykane manganowymi żyłami, co nadaje winu intensywny kolor. Wino młode rozwija smaki kwiatowe i owocowe z przewagą fiołka i wiśni. Wraz z upływem czasu pojawiają się nuty irysa, zeschłej róży oraz przypraw, coraz bardziej przypominające dobre wino burgundzkie.

Winnice i wina Moulin à Vent, fot.hachette-vin.com

Le Morgon (1 100 ha)

Winnice AOC Morgon zajmują ogromny teren Beaujolais i wyrażają istotę szczepu Gamay, zwłaszcza na szczególnym, wulkanicznym obszarze Côte du Py. Łupki granitowe, nasycone tlenkami żelaza i manganu stanowią bazę dla gleby, na której rozwijają się winorośle i winogrona Gamay, tworząc wino o zapachach dojrzałych owoców, takich jak wiśnia i śliwka. Wina z dobrych roczników posiadają zdolność do długotrwałego dojrzewania.

Winnice Morgon, fot.beaujolaisvignoble.com

Na rynku w Polsce

Najwięcej młodego wina z Beaujolais pojawia się w polskich sklepach w listopadzie, z okazji święta Beaujolais Nouveau. Oferta tego wina trawa jednak krótko, a ceny są przystępne – w granicach 20 – 30 PLN za butelkę. Najlepsze wina Crus de Beaujolais są osiągalne w niektórych sklepach specjalistycznych w cenach 60 – 70 PLN za butelkę. Natomiast w sklepach sieci handlowych, Auchan, Cerrefour, Lidl ceny są niższe, choć wina pochodzą od mniej znanych producentów.

Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma 2 komentarzy

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Maison Foucher Les Vieilles Vignes Pouilly-Fume

Doskonałe do dań z białych ryb, drobiu, miękkich serów.

Maison Louis Latour Pouilly-Fuissé

Piękny, przejrzysty kolor ze złocistymi odblaskami.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.