Z południowego regionu Alentejo przenosimy się na północ Portugalii, gdzie w regionie winiarskim Vinho Verde (Zielone Wino) powstają świetne białe wina.
Region winiarski Vinho Verde oraz wysoko prowadzone winorośle Alvarinho, fot.catavino.net
Vinho Verde jest kontrolowanym oznaczeniem DOC Denominaçäo de Origem Controlada (Kontrolowane Oznaczenia Pochodzenia) dla win pochodzących z wyznaczonego regionu winiarskiego na północy Portugalii. Region słynie z wytrawnych win białych. Niektóre z nich są lekko musujące (frizzante). Wina są świeże dzięki naturalnej kwasowości, odznaczają się owocowymi i kwiatowymi aromatami, mają kolor cytrynowy lub słomiany i od 8,5 do 11 % alkoholu. Wytwarza się je z lokalnych odmian takich jak Laurelio, Arinto, Trajadura czy Avesso.
Natomiast przy granicy z hiszpańską Galicją, w pobliżu rzeki Minho, położone są winnice obsadzone odmianą Alvarinho, z której powstają najlepsze, portugalskie wina białe – Vinho Alvarinho. Wino z tej odmiany jest orzeźwiające, ma wyraźną kwasowość, 13 -13,5% alkoholu oraz intensywny aromat z nutami cytryny, limonki i owoców tropikalnych – mango, marakuja.
Wino
Encostas de Caíz, Grande Escolha, 2016
Kraj: Portugalia
Region: Vinho Verde DOC
Rodzaj: białe, wytrawne, frizzante
Odmiany: 100% Avesso
Ocena:
Winnice, z których pochodzi wino Encostas de Caíz, rozłożyły się na łagodnych zboczach w pobliżu rzeki Tâmega, gdzie dominują gleby piaskowo-ilaste. Wino powstaje w 100% z miejscowej odmiany Avesso. Nad uprawą 25 hektarów winorośli i produkcją wina czuwa Agostinho Fraitas, przedstawiciel trzeciej generacji winiarskiej firmy rodzinnej.
Winnice nad brzegiem rzeki Tâmega, z których pochodzi wino Encostas de Caíz
Wino jest eleganckie, owocowe, o delikatnej kwasowości, zrównoważone i długim finiszu. Po nalaniu do kieliszka uwalniają się delikatne bąbelki, nadając winu orzeźwiający charakter, zwłaszcza kiedy wino jest dobrze schłodzone do 8-10C. Wino otrzymuje wysoka ocenę 4,5/6 – 4 za jakość plus 0,5 za korzystną cenę. W Lidlu kosztuje 19,99 PLN/butelka 0,75
Najlepiej serwować do :grillowana, smażona ryba, krewetki, białe mięso – kurczak, indyk
Wskazówka: wino musujące i frizzante
Obydwa wina zawierają charakterystyczne bąbelki, czyli CO2. Jednak w winie musującym dwutlenku węgla jest więcej (około 7 g na litr) aniżeli w frizzante ( od 2 do 5 g/l). Dlatego w winie frizzante bąbelki są bardzo delikatne. Ponadto, w winach musujących bąbelki powstają często w sposób naturalny w trakcie drugiej fermentacji w butelce, jak w przypadku francuskiego szampana oraz hiszpańskich win Cava, natomiast w winie typu frizzante fermentacja zachodzi w kadziach, lub wino nasyca się CO2, podobnie jak w przypadku wielu wód gazowanych.
O tym jak i z jakich winogron powstaje wino, porady praktyczne oraz fascynująca historię wina znajdziecie w książce Przewodnik po świeci wina, pięknie ilustrowanej książce o winie dla początkujących i bardziej zaawansowanych miłośników wina. Możecie ją nabyć w partnerskim sklepie Lifetasty.eu.
Ten post ma jeden komentarz
Pingback: Jakie wino na Wigilię? Podpowiadam | Winnica Profesora