Jakie wino na świąteczny stół?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Na święta Bożego Narodzenia przygotowujemy tradycyjnie wiele różnych potraw... Jakie wino na świąteczny stół, na którym obok ryby jest mięso czerwone?

Na święta Bożego Narodzenia przygotowujemy tradycyjnie wiele różnych potraw – poczynając od ryb, głównie karpia, przez dania mięsne, a kończąc na ciastach. Do każdej, wyjątkowej potrawy warto dobrać odpowiednie wino. Przez wieki kształtowała się umiejętność łączenia wina z posiłkami. We Francji, Hiszpanii czy Włoszech jest to niemal sztuką. U nas dopiero uczymy się tego. Jakie wino na świąteczny stół?

Jakie wino na świąteczny stółw doborze do dań ważna jest jego budowa

W doborze wina do potraw znaczenia mają składniki, z których wino jest zbudowane. Na strukturę wina białego składają się kwasy, cukier i alkohol. W winie czerwonym dochodzą jeszcze taniny. W zależności od wagi poszczególnych składników – wina można podzielić na:

  • wina o lekkiej budowie (ang. light bodied) – większa kwasowość, mniejszy alkohol, niewielkie taniny (w winie czerwonym);
  • wina o budowie średniej (medium bodied);
  • wina o budowie pełnej, solidnej  (ang. ful bodied) – mniejsza kwasowość, większy alkohol, większe taniny (w winie czerwonym).

Istotne znaczenie dla struktury wina ma odmiana winogron, z której powstało:

  • generalnie, wina czerwone z odmian Pinot Noir, Garnacha/Grenache, Gamay są winami lekkimi o dużej kwasowości, mniejszej zawartości alkoholu i tanin.
  • z kolei Cabernet Sauvignon, Shiraz, Mourvèdre, Malbec to wina pełne o mniejszej kwasowość lecz wyższym alkoholu i większej zawartości tanin.
  • natomiast lekkie wina białe to – między innymi – Pinot Gris, Chenin, Grüner Veltliner, zaś Chardonnay jest dobrze zbudowane.

Jakie wino na świąteczny stółzasady doboru wina do potraw

Pomimo wielu możliwych win, jakie mogą towarzyszyć różnym daniom, można wskazać pewne podstawowe zasady – jakimi powinniśmy się kierować dobierając wino do konkretnego dania.

Jakie wino na świąteczny stół? Białe, czerwone?

Klasyczna zasada doboru wina do dań rekomenduje:

  • wino białe do dań z ryb, owoców morza;
  • wino czerwone do dań mięsnych.

Wino białe… nie tylko do ryb

Nie ulega wątpliwości, że do dań rybnych i owoców morza dobieramy wino białe. Najlepsze są wina o lekkiej budowie i silnym bukiecie aromatycznym z regionów położonych w sąsiedztwie oceanów. Takie jak:

  • Sauvignon Blanc i Muscadet z regionu Doliny Loary (Valée de la Loire) we Francji;
  • Sauvignon Blanc z regionu Malborough w Nowej Zelandii;
  • Vinho Verde z Portugalii;
  • Albariño z regionu Rias Baixas w Hiszpanii;
  • Assyrtico  z Santorini w Grecji.

Dobieranie wina czerwonego do dań z ryb jest niewskazane. W kontakcie w mięsem ryb, taniny obecne w winie ściągają się i stają się bardziej sztywne. Ostatecznie można szukać do ryb wino czerwone, lecz o bardzo łagodnych taninach – np. bardzo stare Pinot Noir. Mimo wszystko nie polecam próbować.

Wino białe do białych mięs – z drobiu, cielęciny

Możliwości doboru białego wina są bardziej zróżnicowane. Są dania mięsne, do których odpowiednie będzie wino białe. Przede wszystkim dotyczy to mięs białych – zwłaszcza drobiu w sosie śmietanowym, któremu nie po drodze jest z taninami wina czerwonego.

Do dań z drobiu o białym mięsie – pieczony kurczak o chrupiącej skórce, indyk- najlepsze są wina białe:

  • Sauvingnon Blanc;
  • Chardonnay;
  • Riesling, nawet z niewielkim udziałem cukru resztkowego, typowym dla Alzacji;
  • Grüner Veltliner z regionu Wachau w Austrii;
  • Airen z Portugalii.

Do dań z drobiu dobrze przyprawionych – zwłaszcza z mięsa z kaczki – najlepiej szukać lekkich, aromatycznych win czerwonych o małej zawartości tanin. Wytwarzanych choćby z odmian Pinot Noir,Garnacha/Grenache czy Gamay z Beaujolais

Popularne są dania z małego ptactwa – jak przepiórka. Mięso dobrze upieczone, staje się delikatne lecz jednocześnie zachowuje swoje smaki. Z powodzeniem możemy do takich dań dobrać wyrazisty, beczkowy Chardonnay, wino różowe lub lekkie czerwone – Pinot Noir czy Garnacha/Grenache.

Także do delikatnej cielęciny – dobre będzie lepiej zbudowane wino białe. Na przykład beczkowe Chardonnay, Viognier lub Gewürztraminer. Z kolei do dań kuchni azjatyckiej, lepiej pasują wina białe, półwytrawne lub o słodszych nutach, np. Pinot Gris czy Gewürztraminer z Alzacji aniżeli łagodne wina czerwone.

Jakie wino na świąteczny stół – czerwone do mięs czerwonych

Mięsa czerwone – wieprzowina, wołowina, jagnięcina – mają dużo protein zwierzęcych i tłuszczu. Dla ich zrównoważenia warto wybrać dobrze zbudowane wino czerwone, ze sporymi taninami:

  • Cabernet Sauvignon;
  • Shiraz;
  • Merlot;
  • Malbec.

Do pieczeni wieprzowej dobrze towarzyszy Mencía z Hiszpanii, Nero d’ Avola z Sycylii czy Carmenère z Chile.

Podstawowa zasada polega na tym, aby winem nie przytłoczyć dania mięsnego – zbyt silne taniny mogą przykryć smaki dania.

Cista świąteczne, piernik, makowiec, sernik, babka

Ciasta są tłuste i słodkie. Aby zrównoważyć te składniki, najlepsze są wina o bogatej strukturze cukru i kwasowości, młode zachowujące świeżość. Cechy te mają słodkie wina naturalne, o bogatym bukiecie aromatów, świeżym i słodkim smaku:

  • Sauternes, Barsac, Cerons, Loupiac z regionu Bordeaux we Francji; 
  • Muscat de Rivesaltes z Langwedocji we Francji;
  • Tokaj Aszu z Węgier;
  • Moscato d’Asti z Piemontu we Włoszech;
  • Recioto dela Valpolicella z Włoch;
  • BA/TBA Beerenauslese Riesling z Niemiec.

Jakie wino na świąteczny stół?

Kierując się powyżej przedstawionymi wskazówkami – możemy wybrać się do sklepu w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie „jakie wino na świąteczny stół”. Także w Winnicy Konesera – na blogu – znajdziecie dobre wina białe i czerwone, jakie z powodzeniem można degustować wraz ze świątecznymi potrawami.

Chcesz wiedzieć więcej?

Zajrzyj po książkę „Przewodnik po Świecie Wina”! To idealny prezent dla siebie bądź bliskich. Przystępne wejście do złożonego i bogatego świata wina. Przeprowadzę Cię przez historię, aspekty techniczne, cały proces tworzenia wina aż po degustację.

Książka – zajrzyj na tę stronę.

 

 

prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Lawson’s Dry Hills White Label

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie VININOVA.PL.

Castello di Vopaia Chianti

Wino powstało jako kupaż z winogron Sangiovese z najlepszych winnic i działek w uprawie biologicznej z Volpaia.

Queiron Reserva

Wino o bogatym, intensywnym, owocowym bukiecie zapachowym z nutami beczki.

Queiron Mi Lugar

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie WINNICA.PL.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.