Region winiarski Puglia położony jest na południu Włoch. Na ponad 80 000 hektarach winnic dominują rodzime odmiany winogron – Primitivo i Negroamaro. Powstają z nich charakterystyczne, wytrawne wina czerwone. Primitivo znane jest w USA pod nazwą Zinfandel.
Puglia to Primitivo i Negroamaro
Wino Primitivo powstaje z winogron o tej samej nazwie. Ma wysoką zawartość alkoholu – sięgającą 14% – wyczuwalne taniny i intensywny smak, z nutami śliwki i przypraw. Wino dojrzewające dłuższy czasu w butelce – lub w dębowej beczce – staje się bardziej łagodne i zrównoważone. Natomiast wino Negroamaro, z winogron o identycznej nazwie, jest ciemniejsze w barwie i bardziej skoncentrowane.
Popularnym winem z Puglii – obecnym w polskich sklepach – jest Primitivo di Manduria, pochodzące z winnic położonych w okolicach miasteczka Manduria . Dla uzyskania równowagi smakowej Primitivo i Negroamaro łączy się ze sobą otrzymując wino o nazwie Salice Salento.
Negroamaro-winogrono. Negroamaro – wino.
Masseria Surani – Puglia
Masseria Surani jest jedną – spośród 570 hektarów – z winiarskich posiadłości rodziny Tomassi, położonych w najważniejszych regionach winiarskich Włoch:
- Valpolicella,
- Toskania,
- Manduria w Puglii.
W Puglii – centrum uprawy rodzimej odmiany Primitivo – tradycja winiarstwa sięga starożytności, kiedy Grecy zajęli Mandurię i wprowadzili uprawę winorośli. W Masseria Surani nawiązuje się do tej tradycji i nadaje winom nazwy greckich bogów.
Winnice położone są kilka kilometrów od Morza Jońskiego. W skład posiadłości wchodzi dworek z początku XX wieku zwany Masseria, gdzie obecnie znajduje się winiarnia z pomieszczeniami do winifikacji i dojrzewania wina.
Na 80 hektarach winnic uprawia się głownie odmiany Primitivo, Negroamaro, Cabernet Sauvignon i białą Chardonnay. Gęstość uprawy wynosi 5 500 winorośli na hektar. Gleba o podłożu wapiennym jest żyzna i przepuszczalna, a kolor ochry pochodzi z dużej zawartości żelaza.
Wino: Masseria Surani Ares, 2017.
Kraj i region: Włochy, Puglia.
Producent: Masseria Surani, S.S.Agricola Tommasi Viticoltori.
Rodzaj: czerwone, wytrawne.
Odmiana: kupaż Primitivo 70%, Cabernet Sauvignon 30%.
Ocena 4,6/5.
Puglia, wino Ares Rosso
Wino Ares Rosso – nawiązujące nazwą do greckiego boga wojny może wydawać się agresywne – lecz faktycznie zawartość alkoholu jest ograniczona do 13% i dobrze zrównoważona z innymi składnikami, zawłaszcza taninami.
Dokładnie wyselekcjonowane winogrona poddawane są winifikacji w kontrolowanej temperaturze przez 12-15 dni. Następnie wino dojrzewa 6 miesięcy w dębowych beczkach.
Powstało wino o głębokim, rubinowym kolorze. Intensywnym, owocowym aromacie wiśni, maliny, śliwki z nutą przypraw. W smaku owocowe, świeże, zrównoważone, taniny dobrze wkomponowane, finisz przyjemny, lekki.
Ten post ma jeden komentarz
Pingback: Gęsina na Świętego Marcina - jakie do niej wino? | Winnica Profesora