W piątek 26 stycznia odbyło się kolejne spotkanie z winem WinnicyProfesora i restauracji Tusieje.
Tym razem poznawano francuski region winiarski Bordeaux, słynący z doskonałych win czerwonych. Degustowano wina z Médoc: podstawowe Bordeaux Supérieur, produkowane na całym obszarze regionu oraz wina wyższej klasy jakościowej Cru Bourgeois z Dolnego Médoc (Bas Médoc) i winnicy z Górnego Médoc (Haut Médoc).
Nowością spotkania były oceny wina dokonywane przez uczestników według systemu WinnicyProfesora, nawiązującego do skali ocen szkolnych, czyli od 2- niedostatecznej aż do 6- celującej.
Wino Bordeaux Supérieur, AOC Bordeaux, 2015
Młode wino podstawowe pochodzące z regionu winiarskiego Bordeaux. Wino napełniane do butelek przez firmę Maison Johanes Bourée. Oznaczenie Supérieur wskazuje na nieco wyższy poziom jakościowy w stosunku do wina stołowego. Niestety, wino ma niewyraźne zapachy i dość „płaskie” smaki. Dlatego nie przypadło do gustów uczestników spotkania, którzy wystawili mu ocenę zaledwie dostateczną.
Ocena uczestników spotkania : 3/6
Wino Château La Branne : AOC Médoc, Cru Bourgeois, 2010
- Winnica rodzinna, położona około 70 km na północ od miasta Bordeaux
- obszar niewielki, zaledwie 2 hektary
- wydajność 50 hl/ha
- wino : 50% Cabernet-Sauvignon,48% Merlot, 2% Petit Verdot
- dojrzewa 12 miesięcy w nowych beczkach z dębu francuskiego
Wino pochodzi z bardzo dobrego rocznika 2010. Dominanta Cabernet Sauvignon nadaje winu charakterystyczny kolor, aromaty czerwonych owoców i solidną strukturę smakową tanin oraz beczkowymi nutami . Wino zostało ocenione bardzo wysoko, zdarzały się nawet oceny bardzo dobre.
Ocena uczestników spotkania : 4,5/6
Château Tour Marcillanet : Cru Bourgeois, Haut Médoc 2008
- winnica 16 hektarów
- wino 65% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon,5% Cabernet Franc
- dojrzewanie w zbiorniku i beczkach od 6-18 miesięcy
Wino pochodzi z Haut – Médoc, południowej części regionu winiarskiego Médoc. Powstaje w stosunkowo niewielkiej winnicy. W kupażu przeważa odmiana Marlot, co sprawia, że wino jest bardziej owocowe i lekkie w smaku. 10 lat dojrzewania wina w beczce i w butelce sprawia, ze wino osiągnęło swój najwyższy poziom jakościowy. Uczestnicy spotkania zauważyli różnice aromatyczno-smakowe w stosunku do wina Château La Branne, lecz nie wpłynęło to na ich wysoka ocenę wina, średnio 4,5/6.
Ocena uczestników spotkania : 4,5/6
Fotorelacja z wydarzenia: