Zawsze jestem ciekaw wina z tej samej odmiany, lecz pochodzącego z innego kraju i regionu winiarskiego. Pinot Noir przywołuje momentalnie Burgundię i jej znakomite wina czerwone powstające z tej odmiany. Także w Nowej Zelandii, w regionie Central Otago, Pinot Noir znalazł sprzyjające warunki do rozwoju.
Ostatnio zwróciło moją uwagę wino Pinot Noir z hiszpańskiej Navarry. Nieczęsto na takie wino można trafić, bowiem uprawa tej odmiany jest w Hiszpanii wyjątkiem. Tym bardziej ucieszyła mnie butelka z Bodegas Castillo Monjardin , ze starej 30- letniej winnicy El Cerezo (Wiśniowe drzewo), położonej u podnóża Pirenejów, na wysokości 650 m.n.p.m.
Castillo Monjardin i otoczony winnicami
Wino: Castillo Monjardin 2016
Kraj: Hiszpania
Region: DO Navarra
Odmiana: 100% Pinot Noir
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Ocena
Wino ma delikatny, rubinowy kolor, elegancką, intensywną paletę aromatyczną z nutami przypraw, zdecydowaną budowę, jest dobrze zrównoważone, ma delikatne taniny, w smaku czerwone owoce, dojrzewając 9 miesięcy w dębowych beczkach dostarcza nuty waniliowe. Solidną budowę wspiera 13,5% zawartość alkoholu.
Wino oceniam na 4,5/6 , czyli lepiej aniżeli Pinot Noir z Nowej Zelandii. Jednak moje preferencje pozostają niezmiennie przy burgundach.
Do dań lekkich, sałat, wędzonych ryb, serów
O winie Pinot Noir z Central Otago:Wino z Nowej Zelandii
O regionie winiarskim Navarry: Wino z Navarry
Więcej o Pinot Noir i innych odmianach znajdziesz w książce Przewodnik po świecie wina – możesz go zamówić tutaj