Prosecco jest jednym z najbardziej popularnych, naturalnych win musujących na świecie. Również w Polsce zdobywa coraz więcej zwolenników, głównie z racji dobrej relacji ceny do jakości. Warto odnotować kilka nowości, jakie przygotowują winiarze z regionu Prosecco.
W czerwcu tego roku na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO wpisano krajobraz Le Collone del Prosecco di Congeliano e Valdobbiadene, zwłaszcza niewielkie, wąskie działki (ciglioni) winnic, opadające tarasami na stromych zboczach oraz oryginalną metodę ( bellussera) uprawy winorośli jako przykład kształtowania i dostosowywania naturalnego krajobrazu przez człowieka.
Winnice Prosecco położone na spadzistych zboczach, Consorzio Congeliano Valdobbiadene
Położenie winnic wymaga specjalnej organizacji i metody transportu winogron. Służą temu wyciągi linowe, na których zaczepione koszyczki , wypełnione zebranymi winogronami, wędrują z góry do dołu stromego zbocza.
Transport winogron w winnicy Prosecco
Wina z tegorocznych zbiorów będą pierwszymi, podlegającymi nowym regulacjom, umożliwiającym produkcję bardziej wytrawnego oraz różowego wina.
Regulacje dotyczą:
– wytwarzania wina metodą na osadzie z drożdży (siu lieviti), czyli wina musującego zamkniętego w butelce, co nawiązuje do tradycji produkcji wina w tym regionie
– produkowania wina Extra Dry o zawartości cukru resztkowego do 6 gr/l, czyli nadanie Prosecco mineralnej elegancji
– produkowania różowego Prosecco
Ponadto, w czerwcu 2019 zakazano używać w winnicach regionu Prosecco pestycydów. Jest to początek projektu „protokołu uprawy winnicy” jaki ma doradzać winiarzom w ochronie środowiska i produkcji certyfikowanego wina BIO.
Nowością w 2020 roku będzie różowe Prosecco, które już w styczniu ukaże się na rynku w Wielkiej Brytanii, a później w innych krajach. Zgodnie z zatwierdzonymi regulacjami DOC Prosecco Rosé musi, w trakcie drugiej fermentacji, pozostawać 60 dni w zbiornikach pod ciśnieniem . Celem jest stabilizacja koloru.