Nowości u producentów Prosecco

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Prosecco jest jednym z najbardziej popularnych, naturalnych win musujących na świecie. Również w Polsce zdobywa coraz więcej zwolenników, głównie z racji dobrej relacji ceny do jakości. Warto odnotować kilka nowości, jakie przygotowują winiarze z regionu Prosecco.

W czerwcu tego roku na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO wpisano krajobraz Le Collone del Prosecco di Congeliano e Valdobbiadene, zwłaszcza niewielkie, wąskie działki (ciglioni) winnic, opadające tarasami na stromych zboczach oraz oryginalną metodę ( bellussera) uprawy winorośli jako przykład kształtowania i dostosowywania naturalnego krajobrazu przez człowieka.

Prosecco winniceWinnice Prosecco położone na spadzistych zboczach, Consorzio Congeliano Valdobbiadene

Położenie winnic wymaga specjalnej organizacji i metody transportu winogron. Służą temu  wyciągi linowe, na których zaczepione koszyczki , wypełnione zebranymi winogronami, wędrują z góry do dołu stromego zbocza.

Prosecco transport winogron

Transport winogron w winnicy Prosecco

Wina z tegorocznych zbiorów będą pierwszymi, podlegającymi nowym regulacjom, umożliwiającym produkcję bardziej wytrawnego oraz różowego wina.

 Regulacje dotyczą:

– wytwarzania wina metodą  na osadzie z drożdży (siu lieviti), czyli wina musującego zamkniętego w butelce, co nawiązuje do tradycji produkcji wina w tym regionie

– produkowania wina Extra Dry o zawartości cukru resztkowego do 6 gr/l, czyli nadanie Prosecco mineralnej elegancji

– produkowania różowego Prosecco

Prosecco BIO

Ponadto, w czerwcu 2019 zakazano używać w winnicach regionu Prosecco pestycydów. Jest to początek projektu „protokołu uprawy winnicy” jaki ma doradzać winiarzom w ochronie środowiska i produkcji certyfikowanego wina BIO.

Prosecco różowe

Nowością w 2020 roku będzie różowe Prosecco, które już w styczniu ukaże się na rynku w Wielkiej Brytanii, a później w innych krajach. Zgodnie z zatwierdzonymi regulacjami DOC Prosecco Rosé musi, w trakcie drugiej fermentacji, pozostawać 60 dni w zbiornikach pod ciśnieniem . Celem jest stabilizacja koloru.

 

Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Domaine Chandon de Briailles

Głębokie, złożone, finezyjne, czyste, urzekające.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.