Guebrnator Gavin Newsom ogłosił stan wyjątkowy w Kalifornii. Niespotykane dotąd pożary niszczą tysiące hektarów lasów w regionie Sonoma Country, zagrażają mieszkańcom, którzy muszą ewakuować się z miejsca zamieszkania. Pożary dotykają również winnice. Najbardziej znane regiony winiarskie w części północnej to Napa Valley i Sonoma Country. Wprawdzie w większości winnic udało się zebrać winogrona wcześniej, to jednak niektóre nie uniknęły zniszczenia przez rozprzestrzeniający się szybko ogień.
Pożar zagraża winnicom w Kalifornii, fot. the drink business
W USA wytwarza się średnio 24 miliony hektolitrów wina rocznie, z czego około 90% w Kalifornii. Tutaj powstają najlepsze wina, takie jak Opus One, legendarne wino stworzone przez Roberta Mondaviego, czy Stag’ s Leep , które w historycznej degustacji na ślepo w 1976 roku w Paryżu pokonało Château Mouton Rotschild – Wielkie Wino z Bordeaux. Od tego czasu wina kalifornijskie zaczęły pojawiać się na rynkach wielu krajów, zyskując coraz więcej zwolenników wśród konsumentów i zmieniając strukturę światowego rynku wina.
Produkcja wina na świecie w 2019 roku spadła o 10%
Gwałtowne pożary w Kalifornii są przyczyną klimatu w tej części USA, charakteryzującego się wysokimi temperaturami, brakiem opadów i narastającą suszą oraz silnymi wiatrami.
Zmiany klimatu mają znaczący wpływ na sektor winiarski nie tylko w Kalifornii. Z danych opublikowanych ostatnio przez OIV ( International Organisation of Vine and Wine) wynika, że w 2019 roku światowa produkcja wina spadła o 31 mln hl, z 294 mln hl w 2018 do 263 mln hl w 2019, czyli tyle ,ile rocznie produkują wina Argentyna, Chile i Brazylia. Największe spadki miały miejsce w Europie: we Francji i Włoszech o 15%,w Hiszpanii o 24% oraz w Ameryce Południowej: w Chile o 7% i Argentynie o 10%. Główną przyczyną były wahania pogody, zimna i deszczowa wiosna oraz ekstremalnie gorące lato.
Więcej na temat słynnej degustacji na ślepo w Paryżu oraz rewolucji technologicznej w winiarstwie Kalifornii dowiesz się w Przewodniku po świecie wina: