Słynne, czerwone wina Grand Crus z Bordeaux powstają jako kompozycja (kupaż) tradycyjnych odmian – Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot. O ile w winach z lewej strony rzeki Dordogne (Rive Gauche), w Médoc, dominantą jest Cabernet Sauvignon – to w tych ze strony prawej (Rive Droite), w Saint Emilion, Pomerol przeważa Merlot. Dziś więcej o winie Don Melchior – bordoskim kupażu z Chile.
Don Melchior – dlaczego kupaż?
Kompozycja (fr. assemblage) bordoskich odmian zapewniła powstającym w Bordeaux winom wyjątkową jakość, prestiż i rozpoznawalność na całym świecie. Nic dziwnego, że winiarze z innych krajów zaczęli obsadzać winnice odmianami Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc i łącząc je ze sobą (niekiedy także z odmianą miejscową) wytwarzać wina. Często przy pomocy francuskich enologów, które osiągają wysoką jakość i zdobywają coraz większe powodzenie wśród amatorów wina.
Znane są bordoskie kupaże z Toskanii we Włoszech. Określa się je mianem Super Tuscans – Super Toskanów. Jest ich wiele, choć największym prestiżem ciszą się Sassicaia oraz Ornellaia. Z kolei ikoną kalifornijskiego wina jest Opus One, stworzone przez Roberta Mondaviego we współpracy z Baronem Philippem de Rotschild z bordoskiego Premier Grand Cru Château Mouton Rotschild.
Kompozycje bordoskich odmian spotkamy także w Chile. Jedna z największych na świecie firm winiarskich – Concha y Toro, obok popularnej linii win Frontera i wyższej Casillero del Diablo, wytwarza dwa wina najwyższej jakości i ceny:
- Don Melchior;
- Almaviva.
Wina są kompozycją Cabernet Sauvignon , Cabernet Franc, Merlot oraz Carmenère (Almaviva), odmian pochodzących z najlepszych winnic Doliny Maipo. Obydwa powstały we współpracy ze słynnymi winiarzami z Bordeaux – Almaviva z Baronem Philippe de Rothschild z Château Mouton, natomiast Don Melchior z bordoskim konsultantem wina z rodziny Boissenot.
Don Melchior Concha y Toro
Kiedy w 1883 roku Don Melchior de Santiago Concha y Toro zakładał firmę winiarską – sprowadzając z Francji odmiany winogron – z pewnością nie mógł przewidzieć, że po ponad stu latach firma nosząca jego nazwisko – Concha y Toro będzie największą firmą winiarską w Chile i jedna z największych na świecie. Zaś wino Dom Melchior, nazwane jego imieniem stanie się ikoną wina, osiągającą najwyższe uznanie wśród ekspertów i amatorów wina.
Don Melchior za 100 punktów
Wino Don Melchior z rocznika 2018, które ukazało się na rynku osiągnęło, w ocenie znanego krytyka Jamesa Sucklinga maksymalna notę – 100 punktów.
Wino pochodzi z renomowanej winnicy Puente Alto położonej w regionie Maipo w Chile. Rocznik 2018 był dla rozwoju winorośli i winogron idealny. Odpowiednie temperatury, okres kwitnienia i powstawania owoców i niewiele opadów, co zaowocowało wysoką koncentracją składników w jagodach.
W procesie powstawania wina Don Melchior odmiany winogron oraz pochodzące z różnych działek są poddawane oddzielnej winifikacji – w sumie jest to 181 win, w tym obciekowych:
- 62 Cabernet Sauvignon,
- 6 Merlot,
- 6 Cabernet Franc,
- 2 Petit Verdot.
Jest też 105 win tłoczonych. Zanim ustalono ostateczną kompozycję dokonano 15 prób.
Finał okazał się nadzwyczajny:
Z kompozycji odmian – 91% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc, 3% Merlot i 1% Petit Verdot powstało wino o czystym kolorze, skoncentrowanych lecz gładkich owocowych aromatach. Lekkie, pomimo 14,5 % zawartości alkoholu, orzeźwiającej kwasowości i aksamitnych taninach. Doskonałe do bieżącej degustacji, ma potencjał dojrzewania do 30 lat – jednym słowem Wielkie Wino.