Casillero del Diablo – wino z Piwnicy Diabła

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Chile to siódmy producent wina na świecie. Na obszarze 210 000 hektarów winnic powstają dobre wina, zwłaszcza czerwone wytwarzane z odmiany Carmenere. Rynek wina zdominowany jest przez pięć wielkich firm winiarskich. Największą i najbardziej znaną jest Choncha y Toro, a jej flagowe wino Casillero del Diablo (Piwnica Diabła) jest doceniane przez konsumentów na całym świecie.

45
Dość mocna ocena 4/6.

Wino Casillero del Diablo, Reserva

Kraj pochodzenia: Chile

Region winiarski: Valle de Maipo

Producent: Chonch y Toro

Rodzaj wina: czerwone z odmiany Carmenere

Wino, historia, galeria

Jest to wino jakościowe, dojrzewające w dębowych beczkach, przeznaczone dla masowego konsumenta. Zostało wytworzone w doskonałych warunkach klimatycznych Valle de Maipo, z odzyskanego w latach 1990tych szczepu Carmenere. Charakteryzuje się intensywnym, głębokim kolorem czerwieni, owocowym aromatem, z dominacją śliwki i dojrzałej porzeczki oraz nutami czekolady i kawy. W smaku wino jest wyraźne o dobrej, zrównoważonej strukturze. Wysoką ocenę Winnicy Profesora 4/6 wino uzyskuje dzięki bardzo dobrej relacji jakości do ceny.  Warto spróbować win Casillero del Diablo  z innych odmian (wybór mamy spory) – z pewnością zadowolą gusty wielu z Was. Wino jest dostępne w różnych sieciach sklepów, a jego cena wynosi, w zależności od sklepu, 25- 30 PLN za butelkę.

Firma winiarska Concha y Toro

Kiedy w 1883 roku Don Melchior Concha y Toro, chilijski polityk i biznesmen, zakładał rodzinna firmę winiarską z pewnością nie mógł sobie wyobrazić, że za ponad 100 lat będzie to największy producent wina w Ameryce Południowej i jedna z największych i najbardziej rozpoznawalnych firm winiarskich  na świecie. Pod względem wielkości przychodów Grupa Concha y Toro zajmuje w branży winiarskiej czwarte miejsce na świecie.  Od 1994 roku wartość giełdowa (kapitalizacja) firmy , notowanej na giełdzie w Nowym Jorku, wzrosła z 207 milionów USD  do ponad  1,5 miliarda USD.

Concha y Toro znak firmowy
Concha y Toro

Concha y Toro gospodaruje na obszarze prawie 12 000 hektarów winnic, głównie w Valle de Maipo, centralnym regionie winiarskim w Chile ,a także w Argentynie i Kalifornii. Produkcja wina sięga średnio ponad 2,5 miliona hektolitrów rocznie i w 70 % jest eksportowana na rynki 146 krajów, w tym do Polski.

Winnice Concha y Toro
Winnice Concha y Toro, źródło: pasionefluida.blogspot.com

Firma rozwija się nie tylko w Chile. W 1996 roku przejmuje kontrolę nad Trivento Bodegas Viñedos w prowincji Mendoza w Argentynie. W 2011 roku kupuje Fetzer Vineyards w Kalifornii i rozwija marki Fetzer i Bonterra, zwłaszcza w USA.

W Concha  y Toro powstają wina najwyższej klasy, takie jak Almaviva czy Marques de Casa Concha. Jednak wiodącą marką, cieszącą się największą popularnością i uznaniem wśród konsumentów na całym świecie, jest Casillero del Diablo (Piwnica Diabła).

Legenda głosi, że w piwnicach gdzie wino leżakuje w beczkach panują takie ciemności, że z pewnością musi tam być siedziba samego diabła, który pilnuje wina. Oczywiście sukces handlowy Casilliero del Diablo nie zawdzięcza legendzie, choć otoczka tajemniczości winu nie zaszkodzi. Głównym atutem wina jest jego jakość, rozsądna cena i oryginalne działania marketingowe. Kiedy w 2010 roku podpisano układ partnerski z „Czerwonymi Diabłami”, słynnym angielskim klubem piłkarskim Manchester United, popularność wina spod znaku Piwnicy Diabła wzrosła błyskawicznie, przynosząc spore przychody ze sprzedaży.

Casillero del Diablo są wytwarzane z kilku odmian winogron czerwonych i białych, tworząc cała rodzinę win o dobrej jakości i umiarkowanej cenie.

Rodzina win Casillero del Diablo

casillero del diablo - czerwone
Rodzina win czerwonych.
casillero del diablo - białe
Rodzina win białych.

Chcesz pogłębić swoją wiedzę o winie? Zamów Przewodnik po świecie wina, nową książkę profesora Marka Rekowskiego dla początkujących i bardziej zaawansowanych amatorów wina. Zamów TUTAJ!

winnicaprofesora

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Grüner Veltliner z Austrii

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie WINNICA.PL.

Godello z Monterrei

Przejrzysty, kolor jasno-żółty, bogaty bukiet zapachów owocowych, w smaku łagodne. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Baltos

Wino o intensywnym kolorze fioletowym, z pięknym jasnym odblaskiem na dysku. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Salzl Seewinkelhof Zweigelt

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie WINNICA.PL.

szukaj

instagram

Instagram did not return a 200.

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

INSTAGRAM
Instagram did not return a 200.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.