Beaujolais Nouveau – Święto Młodego Wina

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Każdego roku, w trzeci czwartek listopada, w tysiącach barów i restauracji na całym świecie próbuje się młode, dopiero co napełnione do butelek wino Beaujolais Nouveau.  W ciągu niespełna miesiąca konsumenci wypijają ponad połowę produkcji nowego wina.

Beaujolais Nouveau 1

Pojawienie się wina oznajmia slogan marketingowy: Le Beaujolais Nouveau est Arrivé (Przybyło Nowe Beaujolais), pochodzący z książki René Falleta pod tym samym tytułem, opublikowanej w 1968 roku.

Beaujolais Nouveau 2

ź: beure-over-com blog

Wino pochodzi z regionu winiarskiego Beaujolais, położonego na północ od Lyonu. Na 22 000 hektarów winnic wytwarza się głównie wino czerwone z odmiany Gamay. Obok popularnego Beaujolais Nouveau w regionie powstają wina oznaczone jako Beaujolais Village oraz 10  najlepszej jakości Crus de Beaujolais, takich jak np. Bruilly, Saint Amour,Moulin à Vent czy Juliénas.

Beaujolais mapa 2

Ręcznie zebrane winogrona podlegają oryginalnej winifikacji

Zebrane ręcznie całe grona, łącznie z łodygą i szypułkami ,umieszcza się ściśle w zamkniętych zbiornikach. Pod wpływem ciężaru jagody puszczają sok. W środowisku pełnym dwutlenku węgla kwas jabłkowy przekształca się w alkohol. Jest to fermentacja węglowa, która nadaje winom z tego regionu cechy specyficzne. Do momentu tłoczenia maceracja trawa krótko – tylko 4 dni w przypadku Beaujolais Nouveau.

Ręczny zbiór winogron Gamay w Beaujolais

Wino ma umiarkowaną kwasowość, jest lekkie, ma mało tanin, jest owocowe w smaku, o wyraźnym zapachu i krótkotrwałe. Wino pije się jako młode, serwując je lekko schłodzone, najlepiej wraz z prostymi daniami – wędlinami, podrobami, smażonymi kiełbaskami, mięsiwem z grilla.

Marketingowy majstersztyk

Od dawna wino z Beaujolais było popularnym, stołowym winem Francuzów. W latach po II Wojnie światowej tanie Beaujolais cieszyło się dużym powodzeniem w barach Paryża oraz w pobliskim Lyonie. Powojenny boom gospodarki francuskiej w latach 1950 – 1970 zaowocował dużym wzrostem dochodów gospodarstw domowych. Francuzów było stać na droższe wina lepszej jakości. Konsumpcja wina stołowego stopniowo zmniejszała się uderzając w wino z Beaujolais. Regionowi, uzależnionemu całkowicie od uprawy winorośli i produkcji wina, zaczął zagrażać głęboki kryzys. Winiarze z ledwością wiązali koniec z końcem, a wielu stanęło na progu bankructwa.

Georges Duboeuf

Winiarze oraz handlowcy, tacy jak George Duboeuf, wylansowali, początkowo  na skalę krajową a później międzynarodową, święto młodego wina Beaujolais Nouveau – wina ze zbiorów bieżącego roku, gotowego do sprzedaży już po 6 tygodniach. Od 1985 roku inauguracja młodego wina odbywa się każdego roku w trzeci czwartek listopada.

Wina Beaujolais Nouveau

Z czasem święto młodego wina Beaujolais Nouveau stało się obyczajem powszechnym nieomal na całym świecie.

Rocznie produkuje się około 450 000 hektolitrów Beaujolais Nouveau, co stanowi około 1/3 całej produkcji wina z regionu Beaujolais.

Ponad 50 % trafia na rynki azjatyckie, głównie do Japonii i Korei Południowej. W ciągu kilku dni sprzedaje się ponad 30 % całej produkcji świeżego wina z Beaujolais. Do nas obyczaj Beaujolais Nouveau dotarł po 2004 roku, kiedy po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej zniknęły cła na produkty z krajów unijnych i wina z Francji stały się bardziej dostępne.

Swięto Beaujolais Nouveau w Azji

ź: pastouch.fr

Wprawdzie sukces przyciąga naśladowców z innych krajów winiarskich, np. z Włoch, gdzie produkuje się vino novello, to jednak winiarze z Beaujolais zbierają premię za innowację rynkową.

 

 

winnicaprofesora

winnicaprofesora

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Domaine Chandon de Briailles

Głębokie, złożone, finezyjne, czyste, urzekające.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.