Na hasło Toskania amatorzy wina odpowiedzą jednym głosem – Chianti, Brunello i Sangoviese. Niewielu wymieni nazwę Bolgheri i tradycyjne bordoskie odmiany – Cabernet Sauvignion, Marlot czy Cabernet Franc.
Jeszcze dwadzieścia lat temu nazwa Bolgheri nie kojarzyła się z winem. Położony w Toskanii, w prowincji Maremma, niedaleko Livorno, region winiarski nawiązuje nazwą do miasta Bolgheri. Powstają tu czerwone wina o głębokim kolorze, zdolności do długiego starzenia, wytwarzane z bordoskich odmian.
Kontrolowane oznaczenie pochodzenia wina DOC Bolgheri (Denominazione di Origine Controllata) ma niedawna historię. Do lat 1980tych wina z tego regionu niczym się nie wyróżniały. Przełom nastąpił w1978 roku, kiedy czasopismo Decanter oceniło nieznane wówczas wino Sassicaia z posiadłości Tenuta San Guido wyżej, aniżeli najlepsze wina z Bordeaux. Przyciągnęło to uwagę świata winiarskiego do regionu i win stąd pochodzących. Tak powstawały słynne Super Tuscans (Wielkie Toskany), wina śmiało konkurujące jakością i ceną z bordoskimi Grands Crus. Do najbardziej znanych, cenionych i najdroższych należą Sassicaia, Ornellaia, Solaia, Tigranello, Masseto.
Super Tuscans, fot.christies.com
Nazwa Sassicaia oznacza kamienne pole i nawiązuje do kamienistych gleb bordoskich winnic Graves i Médoc. W latach 1980tych Lodovico Antinori założył w sąsiedztwie posiadłość Ornellaia. Suchy, słoneczny klimat Blogheri, kamieniste gleby z elementami wapnia przyciągnęły innych winiarzy do regionu i uprawy bordoskich odmian. Tak powstawały słynne Super Tuscans (Wielkie Toskany), wina śmiało konkurujące jakością z bordoskimi Grands Crus.
Winnice regionu Maremmy, fot. ciaociaocitalia
Dzisiaj wina czerwone DOC Bolgheri z regionu Maremmy mogą być wytwarzane w całości z odmiany Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc lub Merlot lub jako kupaż tych odmian oraz do 50% Syrah lub Sangoviese.
Białe wina z Bolgheri powstają z odmian Vermentino, aż do 70% udziału, oraz Sauvignon Blanc i Trebbiano Toscano.
Wino z zamku Bolgheri
Z winnic okalających zamek Bolgheri pochodzi doskonałe wino, niewiele ustępujące słynnym Super Tuscans. Historia zamku sięga XIII wieku. W kolejnych stuleciach zamek był modyfikowany i rozbudowywany. Winiarnia powstała w XVIII wieku. Obecnie posiadłość wokół zamku liczy 130 hektarów, w tym 50 ha winnic, a pozostałe to m.in. 6000 drzew oliwnych.
Winnice otaczające Castello di Bolgheri
Castello di Bolgheri 2015, DOC Bolgheri Superiore
Kraj: Włochy
Region: Toskania, DOC Bolgheri
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Odmiany: kupaż 70% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc i 15% Merlot.
Ocena:
fot. winnicaprofesora
Wino pochodzi z winnic położonych niedaleko miasteczka Bolgheri. Winogrona z 20 letnich winorośli zbierane są ręcznie i selekcjonowane. Winifikacja odbywa się w stalowych zbiornikach, częściowo także w drewnianych. Maceracja trwa długo, od 20 dni dla Merlota i Cabernet Franc do 30 dni dla Cabernet Sauvignon, co pozwala na wydobycie eleganckich tanin. Wino dojrzewało 18 miesięcy w 500 litrowych, dębowych beczkach.
fot. winnicaprofesora
Na wysoką ocenę wina, 5/6 w skali winnicyprofesora, składają się znakomity bukiet zapachowy z beczkowymi nutami, smak czerwonych owoców, delikatne taniny, choć doskonałą równowagę wino osiągnie za 2 -3 lata.
Bardzo dobra relacja ceny do jakości.
Castello di Bolgheri niewiele odbiega charakterem od Super Tuscans lecz jest od nich znacznie tańsze. O ile za butelkę wina Sassicaia zapłacimy ponad 1000 PLN, to za wino Castello di Bolgheri trzy razy mniej. Dostępne w sklepach Wielkie Wina w Poznaniu i Warszawie.
Uzupełnij swoją wiedzę o winie dzięki książce Przewodnik po świecie wina.