Odpowiedzi dostarczają butelki z winem odnalezione na zatopionym statku u wybrzeży Niemiec. Większość była potłuczona. Kiedy podczas przeglądania zawartości jedna z butelek pękła stwierdzono, że zawiera czerwone wino.
Naukowcy z Uniwersytetu Burgundii w Dijon potwierdzili, że płyn w butelce zawiera kwas winowy i pochodzi z winogron. Ponadto stwierdzono typowe dla starego wina produkty rozkładu tanin oraz obecność resweratrolu, co wskazuje na krzepkie, czerwone wino. Forma butelki i korka doprowadziły do wniosku, że wino butelkowano w latach 1670-1690.
Z racji przebywania przez długi czas pod wodą wino raczej nie będzie nadawać się do konsumpcji. Zresztą, ważniejsza jest jego wartość historyczna. Dwie nienaruszone butelki będą przedmiotem aukcji w Londynie. Szacuje się, że cena butelki osiągnie 26000 – 30 000 GBP.
Nie wskazano z jakiego kraju wino pochodzi. Chyba jednak nie z Francji, gdzie prekursorem butelkowania wina była winnica Château La Nerthe z regionu Châteauneuf du Pape z Doliny Rodanu, a pierwsze butelki wina zaczęto ekspediować w 1776 roku, czyli sto lat później aniżeli odnalezione butelki z zatopionego statku.
Dzisiejsze butelki do wina mają zupełnie inne formy, standaryzowane przy pomocy nowoczesnej technologii produkcji.
Więcej o butelkach do wina znajdziesz w książce Przewodnik po świecie wina