Grecja i jej wina

Wybierasz się na wakacje do Grecji - na Peloponez, Kretę, Santorini, Korfu, Rodos? Dowiedz się, jakich win warto spróbować będąc na miejscu!

Wybierasz się na wakacje do Grecji – na Peloponez, Kretę, Santorini, Korfu, Rodos? Warto dowiedzieć się jakie wina możesz tam spotkać i spróbować. Winnica Profesora przygotowała krótki przewodnik po regionach i winach Grecji. Jakie wino w Grecji?

Regiony winiarskie – Grecja

Warunki klimatyczne jakie panują w poszczególnych regionach Grecji decydują w dużej mierze o uprawianych odmianach winogron oraz o rodzaju wytwarzanego wina. W większości są to odmiany miejscowe, z których powstają charakterystyczne wina.

Jakie wino w Grecji? Na zdjęciu są regiony winiarskie Grecji.

Regiony winiarskie Grecji, Antaviva.

Grecja Północna – Epir, Macedonia, Tracja

W winnicach uprawia się sporo odmian białych, służących do produkcji wytrawnych i musujących win białych, a także miejscową odmianę czerwoną. Charakterystyczne wina to białe Malagousia i czerwone Xinomavro.

Jakie wino w Grecji? Na zdjęciu winnica z Grecji Północnej.

Winnice Xinomavro w greckiej Macedonii, fot.vaeninaoussa.com.

  • Malagousia:

Wytrawne wino białe o delikatnych zapachach kwiatowych i owoców cytrusowych.

  • Xinomavro:

Czerwone wino wytrawne o solidnej budowie, bukiecie czerwonych owoców i sporych taninach – nazywane grackim Barolo.

Grecja Centralna – jakie wino w Grecji?

Z Grecji Centralnej, zwłaszcza z regionu Attyki i Aten, pochodzą popularne wina białe z odmiany Savatiano oraz słynna Retsina.

  • Savatiano:

Wino białe Savatiano cechują zapachy zielonego jabłka, limonki z lekką kwasowością – zbliżoną do Chablis.

  • Retsina:

Retsina jest grecką specjalnością. Specyficzne aromaty wina pochodzą z żywicy sosny alpejskiej dodawanej do moszczu w trakcie produkcji wina. Wino ma zapachy ziaren oleju lnianego, skórki cytryny oraz smaki jabłka i róży. Retsinę wytwarza się  głównie w regionie Attyki z winogron Assyrtiko lub Savatiano, ta ostatnia jest łagodniejsza w smaku.

Retsinę serwuje się schłodzoną do 8-10 C, podobnie jak wino białe, i podaje w szklaneczkach do typowych dań kuchni greckiej, m.in. do przekąsek (meze). Smak i zapach wina jest specyficzny i  nie każdemu będzie odpowiadał. Będąc w Grecji warto jednak spróbować Retsinę i samemu ocenić jej zalety, lub wady.

Wina z Peloponezu – jakie wino w Grecji?

Jakie wino w Grecji? Na zdjęciu Peleponez.

Winiarnie na Peloponezie, charlopedia.wordpress.

  • Moschofilero:

Moschofilero to aromatyczna odmiana grackich winogron uprawiana  głównie na Peloponezie. Powstają z niej białe wina  – wytrawne, aromatyczne o dobrej kwasowości, charakteryzujące się bukiem zapachowym kwiatów róży i świeżych owoców. Z wiekiem rozwijają się aromaty i smaki nektarynki i nuty orzechowe.

  • Agiorgitiko:

Agiorgitiko to jedna z najbardziej popularnych odmian czerwonych uprawianych w Grecji. Odmiana pochodzi z regionu Nemea na Peloponezie. Powstają z niej dobre czerwone wina o aromatach malin i czarnej porzeczki oraz łagodnych taninach. W zależności od sposobu winifikacji wino może być łagodne lub zawierać sporo tanin. Często wino jest kupażem z Cabernet-Sauvignon.

Kreta – jakie wina z Krety?

Obecnie winnice Krety zajmują prawie 13% całej powierzchni winnic w Grecji i są trzecim, największym regionem winiarskim w tym kraju.

Winnice na Krecie, fot.greecetravelsecret.com.

Na Krecie spotkamy wina białe, takie jak Vilana i Dafni oraz czerwone Kotsifali z miejscowych odmian, które jest kupażowane z zagranicznymi, głównie francuskimi:

  • Dafni:

Wytrawne wino białe, bardzo aromatyczne, mała zawartość alkoholu, dobra kwasowość. Aromaty ziół, rozmarynu, męty, lukrecji. Wino pije się jako młode lecz lepsze jest starsze – nawet do 7 lat po dacie produkcji. Doskonale smakuje do typowych greckich dań.

  • Kotsifali:

Charakterystyczne wino czerwone z Krety, często komponowane z odmianami  Mandilari oraz Syrah. Kotsifali Mandilari to wino o ciemnym, malinowym kolorze i wyraźnych zapachach truskawek, malin i czerwonych wiśni. Należy konsumować jako młode 1-2 letnie, lekko schłodzone. jest dobre do przystawek (mezedes), dań mięsnych. Z kolei Kotsifali Syrah  ma zapachy ciemnych owoców, nuty przypraw; najlepsze jest 4-5 letnie, świetne do jagnięciny, smażonej wieprzowiny, grillowanych mięs.

Romeiko lub Liatiko – jakie wino w Grecji?

Romeiko pochodzi z zachodniej części wyspy, z regionu Chani, natomiast Liatiko z Heraklionu. W wersji deserowej wina mają aromaty suszonych owoców, świetne np. do dojrzewających serów, takich jak Graviera z Krety.

Santorini

Na wyspie Santorini ponad 70% winnic obsadzonych jest białą odmianą Assyrtiko. Wulkaniczna gleba, na której dojrzewają winogrona nadaje winu charakterystyczne cechy. Znanym winem z Santorini jest także słodkie Vin Santo.

Jakie wino w Grecji? Santorini na zdjęciu.

Santorini, winnice na wulkanicznej glebie, fot.newwinesofgreece.

  • Assyrtiko:

Assyrtiko to szlachetna, biała odmiana winogron, dojrzewająca  na wulkanicznych glebach Santorini. Białe wino z tej odmiany ma wysoki poziom alkoholu. Jest lekkie, wytrawne, ma aromaty cytrusów z mineralnymi nutami i nieznaczną goryczką w końcówce degustacji. Znane jest wino pod marką Nykteri. Wytrawne Assyrtiko jest doskonałe w połączeniu z danami z ryb, zwłaszcza z popularną w Grecji doradą, świętą rybą bogini Afrodyty.

  • Słodkie Vinsanto:

Z Santorini pochodzi słodkie wino Vinsanto, wytwarzane głównie z odmiany Assyrtiko.  Winogrona suszy się na słońcu przez około dwa tygodnie. Wyparowanie wody sprawia, że w winogronach następuje koncentracja cukru. Wino dojrzewa przynajmniej dwa lata w dębowych beczkach.

Vinsanto ma złocisto – pomarańczowy kolor, złożony bukiet zapachowy, w którym dominują zapachy suszonych moreli, rodzynek i innych suszonych owoców. Wino uznawane  jako deserowe ma zrównoważoną budowę, gdzie wysoką kwasowość winogron Assyrtiko  łagodzi zawartością cukru.

Więcej o winach Krety na blogu: Przewodnik po winach Krety – winiarska turystyka Kreta >

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY