Wybierasz się na wakacje do Grecji – na Peloponez, Kretę, Santorini, Korfu, Rodos? Warto dowiedzieć się jakie wina możesz tam spotkać i spróbować. Winnica Profesora przygotowała krótki przewodnik po regionach i winach Grecji. Jakie wino w Grecji?
Regiony winiarskie – Grecja
Warunki klimatyczne jakie panują w poszczególnych regionach Grecji decydują w dużej mierze o uprawianych odmianach winogron oraz o rodzaju wytwarzanego wina. W większości są to odmiany miejscowe, z których powstają charakterystyczne wina.
Regiony winiarskie Grecji, Antaviva.
Grecja Północna – Epir, Macedonia, Tracja
W winnicach uprawia się sporo odmian białych, służących do produkcji wytrawnych i musujących win białych, a także miejscową odmianę czerwoną. Charakterystyczne wina to białe Malagousia i czerwone Xinomavro.
Winnice Xinomavro w greckiej Macedonii, fot.vaeninaoussa.com.
- Malagousia:
Wytrawne wino białe o delikatnych zapachach kwiatowych i owoców cytrusowych.
- Xinomavro:
Czerwone wino wytrawne o solidnej budowie, bukiecie czerwonych owoców i sporych taninach – nazywane grackim Barolo.
Grecja Centralna – jakie wino w Grecji?
Z Grecji Centralnej, zwłaszcza z regionu Attyki i Aten, pochodzą popularne wina białe z odmiany Savatiano oraz słynna Retsina.
- Savatiano:
Wino białe Savatiano cechują zapachy zielonego jabłka, limonki z lekką kwasowością – zbliżoną do Chablis.
- Retsina:
Retsina jest grecką specjalnością. Specyficzne aromaty wina pochodzą z żywicy sosny alpejskiej dodawanej do moszczu w trakcie produkcji wina. Wino ma zapachy ziaren oleju lnianego, skórki cytryny oraz smaki jabłka i róży. Retsinę wytwarza się głównie w regionie Attyki z winogron Assyrtiko lub Savatiano, ta ostatnia jest łagodniejsza w smaku.
Retsinę serwuje się schłodzoną do 8-10 C, podobnie jak wino białe, i podaje w szklaneczkach do typowych dań kuchni greckiej, m.in. do przekąsek (meze). Smak i zapach wina jest specyficzny i nie każdemu będzie odpowiadał. Będąc w Grecji warto jednak spróbować Retsinę i samemu ocenić jej zalety, lub wady.
Wina z Peloponezu – jakie wino w Grecji?
Winiarnie na Peloponezie, charlopedia.wordpress.
- Moschofilero:
Moschofilero to aromatyczna odmiana grackich winogron uprawiana głównie na Peloponezie. Powstają z niej białe wina – wytrawne, aromatyczne o dobrej kwasowości, charakteryzujące się bukiem zapachowym kwiatów róży i świeżych owoców. Z wiekiem rozwijają się aromaty i smaki nektarynki i nuty orzechowe.
- Agiorgitiko:
Agiorgitiko to jedna z najbardziej popularnych odmian czerwonych uprawianych w Grecji. Odmiana pochodzi z regionu Nemea na Peloponezie. Powstają z niej dobre czerwone wina o aromatach malin i czarnej porzeczki oraz łagodnych taninach. W zależności od sposobu winifikacji wino może być łagodne lub zawierać sporo tanin. Często wino jest kupażem z Cabernet-Sauvignon.
Kreta – jakie wina z Krety?
Obecnie winnice Krety zajmują prawie 13% całej powierzchni winnic w Grecji i są trzecim, największym regionem winiarskim w tym kraju.
Winnice na Krecie, fot.greecetravelsecret.com.
Na Krecie spotkamy wina białe, takie jak Vilana i Dafni oraz czerwone Kotsifali z miejscowych odmian, które jest kupażowane z zagranicznymi, głównie francuskimi:
- Dafni:
Wytrawne wino białe, bardzo aromatyczne, mała zawartość alkoholu, dobra kwasowość. Aromaty ziół, rozmarynu, męty, lukrecji. Wino pije się jako młode lecz lepsze jest starsze – nawet do 7 lat po dacie produkcji. Doskonale smakuje do typowych greckich dań.
- Kotsifali:
Charakterystyczne wino czerwone z Krety, często komponowane z odmianami Mandilari oraz Syrah. Kotsifali Mandilari to wino o ciemnym, malinowym kolorze i wyraźnych zapachach truskawek, malin i czerwonych wiśni. Należy konsumować jako młode 1-2 letnie, lekko schłodzone. jest dobre do przystawek (mezedes), dań mięsnych. Z kolei Kotsifali Syrah ma zapachy ciemnych owoców, nuty przypraw; najlepsze jest 4-5 letnie, świetne do jagnięciny, smażonej wieprzowiny, grillowanych mięs.
Romeiko lub Liatiko – jakie wino w Grecji?
Romeiko pochodzi z zachodniej części wyspy, z regionu Chani, natomiast Liatiko z Heraklionu. W wersji deserowej wina mają aromaty suszonych owoców, świetne np. do dojrzewających serów, takich jak Graviera z Krety.
Santorini
Na wyspie Santorini ponad 70% winnic obsadzonych jest białą odmianą Assyrtiko. Wulkaniczna gleba, na której dojrzewają winogrona nadaje winu charakterystyczne cechy. Znanym winem z Santorini jest także słodkie Vin Santo.
Santorini, winnice na wulkanicznej glebie, fot.newwinesofgreece.
- Assyrtiko:
Assyrtiko to szlachetna, biała odmiana winogron, dojrzewająca na wulkanicznych glebach Santorini. Białe wino z tej odmiany ma wysoki poziom alkoholu. Jest lekkie, wytrawne, ma aromaty cytrusów z mineralnymi nutami i nieznaczną goryczką w końcówce degustacji. Znane jest wino pod marką Nykteri. Wytrawne Assyrtiko jest doskonałe w połączeniu z danami z ryb, zwłaszcza z popularną w Grecji doradą, świętą rybą bogini Afrodyty.
- Słodkie Vinsanto:
Z Santorini pochodzi słodkie wino Vinsanto, wytwarzane głównie z odmiany Assyrtiko. Winogrona suszy się na słońcu przez około dwa tygodnie. Wyparowanie wody sprawia, że w winogronach następuje koncentracja cukru. Wino dojrzewa przynajmniej dwa lata w dębowych beczkach.
Vinsanto ma złocisto – pomarańczowy kolor, złożony bukiet zapachowy, w którym dominują zapachy suszonych moreli, rodzynek i innych suszonych owoców. Wino uznawane jako deserowe ma zrównoważoną budowę, gdzie wysoką kwasowość winogron Assyrtiko łagodzi zawartością cukru.
Więcej o winach Krety na blogu: Przewodnik po winach Krety – winiarska turystyka Kreta >