Grecja i jej wina

Wybierasz się na wakacje do Grecji - na Peloponez, Kretę, Santorini, Korfu, Rodos? Dowiedz się, jakich win warto spróbować będąc na miejscu!

Spis Treści:

Wybierasz się na wakacje do Grecji – na Peloponez, Kretę, Santorini, Korfu, Rodos? Warto dowiedzieć się jakie wina możesz tam spotkać i spróbować. Winnica Profesora przygotowała krótki przewodnik po regionach i winach Grecji. Jakie wino w Grecji?

Regiony winiarskie – Grecja

Warunki klimatyczne jakie panują w poszczególnych regionach Grecji decydują w dużej mierze o uprawianych odmianach winogron oraz o rodzaju wytwarzanego wina. W większości są to odmiany miejscowe, z których powstają charakterystyczne wina.

Jakie wino w Grecji? Na zdjęciu są regiony winiarskie Grecji.

Regiony winiarskie Grecji, Antaviva.

Grecja Północna – Epir, Macedonia, Tracja

W winnicach uprawia się sporo odmian białych, służących do produkcji wytrawnych i musujących win białych, a także miejscową odmianę czerwoną. Charakterystyczne wina to białe Malagousia i czerwone Xinomavro.

Jakie wino w Grecji? Na zdjęciu winnica z Grecji Północnej.

Winnice Xinomavro w greckiej Macedonii, fot.vaeninaoussa.com.

  • Malagousia:

Wytrawne wino białe o delikatnych zapachach kwiatowych i owoców cytrusowych.

  • Xinomavro:

Czerwone wino wytrawne o solidnej budowie, bukiecie czerwonych owoców i sporych taninach – nazywane grackim Barolo.

Grecja Centralna – jakie wino w Grecji?

Z Grecji Centralnej, zwłaszcza z regionu Attyki i Aten, pochodzą popularne wina białe z odmiany Savatiano oraz słynna Retsina.

  • Savatiano:

Wino białe Savatiano cechują zapachy zielonego jabłka, limonki z lekką kwasowością – zbliżoną do Chablis.

  • Retsina:

Retsina jest grecką specjalnością. Specyficzne aromaty wina pochodzą z żywicy sosny alpejskiej dodawanej do moszczu w trakcie produkcji wina. Wino ma zapachy ziaren oleju lnianego, skórki cytryny oraz smaki jabłka i róży. Retsinę wytwarza się  głównie w regionie Attyki z winogron Assyrtiko lub Savatiano, ta ostatnia jest łagodniejsza w smaku.

Retsinę serwuje się schłodzoną do 8-10 C, podobnie jak wino białe, i podaje w szklaneczkach do typowych dań kuchni greckiej, m.in. do przekąsek (meze). Smak i zapach wina jest specyficzny i  nie każdemu będzie odpowiadał. Będąc w Grecji warto jednak spróbować Retsinę i samemu ocenić jej zalety, lub wady.

Wina z Peloponezu – jakie wino w Grecji?

Jakie wino w Grecji? Na zdjęciu Peleponez.

Winiarnie na Peloponezie, charlopedia.wordpress.

  • Moschofilero:

Moschofilero to aromatyczna odmiana grackich winogron uprawiana  głównie na Peloponezie. Powstają z niej białe wina  – wytrawne, aromatyczne o dobrej kwasowości, charakteryzujące się bukiem zapachowym kwiatów róży i świeżych owoców. Z wiekiem rozwijają się aromaty i smaki nektarynki i nuty orzechowe.

  • Agiorgitiko:

Agiorgitiko to jedna z najbardziej popularnych odmian czerwonych uprawianych w Grecji. Odmiana pochodzi z regionu Nemea na Peloponezie. Powstają z niej dobre czerwone wina o aromatach malin i czarnej porzeczki oraz łagodnych taninach. W zależności od sposobu winifikacji wino może być łagodne lub zawierać sporo tanin. Często wino jest kupażem z Cabernet-Sauvignon.

Kreta – jakie wina z Krety?

Obecnie winnice Krety zajmują prawie 13% całej powierzchni winnic w Grecji i są trzecim, największym regionem winiarskim w tym kraju.

Winnice na Krecie, fot.greecetravelsecret.com.

Na Krecie spotkamy wina białe, takie jak Vilana i Dafni oraz czerwone Kotsifali z miejscowych odmian, które jest kupażowane z zagranicznymi, głównie francuskimi:

  • Dafni:

Wytrawne wino białe, bardzo aromatyczne, mała zawartość alkoholu, dobra kwasowość. Aromaty ziół, rozmarynu, męty, lukrecji. Wino pije się jako młode lecz lepsze jest starsze – nawet do 7 lat po dacie produkcji. Doskonale smakuje do typowych greckich dań.

  • Kotsifali:

Charakterystyczne wino czerwone z Krety, często komponowane z odmianami  Mandilari oraz Syrah. Kotsifali Mandilari to wino o ciemnym, malinowym kolorze i wyraźnych zapachach truskawek, malin i czerwonych wiśni. Należy konsumować jako młode 1-2 letnie, lekko schłodzone. jest dobre do przystawek (mezedes), dań mięsnych. Z kolei Kotsifali Syrah  ma zapachy ciemnych owoców, nuty przypraw; najlepsze jest 4-5 letnie, świetne do jagnięciny, smażonej wieprzowiny, grillowanych mięs.

Romeiko lub Liatiko – jakie wino w Grecji?

Romeiko pochodzi z zachodniej części wyspy, z regionu Chani, natomiast Liatiko z Heraklionu. W wersji deserowej wina mają aromaty suszonych owoców, świetne np. do dojrzewających serów, takich jak Graviera z Krety.

Santorini

Na wyspie Santorini ponad 70% winnic obsadzonych jest białą odmianą Assyrtiko. Wulkaniczna gleba, na której dojrzewają winogrona nadaje winu charakterystyczne cechy. Znanym winem z Santorini jest także słodkie Vin Santo.

Jakie wino w Grecji? Santorini na zdjęciu.

Santorini, winnice na wulkanicznej glebie, fot.newwinesofgreece.

  • Assyrtiko:

Assyrtiko to szlachetna, biała odmiana winogron, dojrzewająca  na wulkanicznych glebach Santorini. Białe wino z tej odmiany ma wysoki poziom alkoholu. Jest lekkie, wytrawne, ma aromaty cytrusów z mineralnymi nutami i nieznaczną goryczką w końcówce degustacji. Znane jest wino pod marką Nykteri. Wytrawne Assyrtiko jest doskonałe w połączeniu z danami z ryb, zwłaszcza z popularną w Grecji doradą, świętą rybą bogini Afrodyty.

  • Słodkie Vinsanto:

Z Santorini pochodzi słodkie wino Vinsanto, wytwarzane głównie z odmiany Assyrtiko.  Winogrona suszy się na słońcu przez około dwa tygodnie. Wyparowanie wody sprawia, że w winogronach następuje koncentracja cukru. Wino dojrzewa przynajmniej dwa lata w dębowych beczkach.

Vinsanto ma złocisto – pomarańczowy kolor, złożony bukiet zapachowy, w którym dominują zapachy suszonych moreli, rodzynek i innych suszonych owoców. Wino uznawane  jako deserowe ma zrównoważoną budowę, gdzie wysoką kwasowość winogron Assyrtiko  łagodzi zawartością cukru.

Więcej o winach Krety na blogu: Przewodnik po winach Krety – winiarska turystyka Kreta >

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Wesprzyj moją pracę!

Zapisz się do newslettera!

Partnerzy bloga

Kim jest autor bloga?

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

Książka dla miłośników wina!

Winnica Profesora - książka.

Wina dla konesera...

Szukasz czegoś?