Wino z Navarry
Tradycja winiarstwa w regionie Navarry sięga średniowiecza. Już w XII wieku benedyktyni z Monasterio de Irache dostarczali wino na dwór królewski Navarry i wspomagali winem pielgrzymów, wędrujących drogą Camino de Santiago do Świętego Jakuba w katedrze Santiago de Compostela. Obok klasztoru, otoczone winnicami, znajdują się dzisiaj budynki Bodegas de Irache, jednego z prestiżowych producentów wina z Navarry.
Monasterio de Irache oraz budenek Bodegas de Irache.
Region winiarski DO Denominación de Origen Navarra rozciąga się na południe od stolicy regionu Pamplony aż do doliny rzeki Ebro i obejmuje ponad 13 000 hektarów. Ponad 2000 winiarzy wytwarza rocznie około 500 000 hektolitrów wina. Navarra jest znana z doskonałych win różowych. Powstają tam również dobre wina czerwone i białe, w tym najwyższej jakości oznaczane jako Vino de Pago. Główne odmiany białe to Viura, Chardonnay, Garnacha Blanca, natomiast czerwone to Tempranillo, Graciano, Garnacha i Cabernet Sauvignon.
Prowincja Navarra Podregiony winiarskie
Wino produkowane jest w czterech zróżnicowanych pod względem mikroklimatu i warunków glebowych podregionach: Ribera Alta, Ribera Baja, o największej powierzchni winnic położonych na granicy rzeki Ebro, Baja Montaña z suchym klimatem oraz Tierra Estella i Valdizaarbe.
Winnice Navarry Foto Asocciacion de Bodegas Navarra
Rodzaje win
Wytrawne wina różowe wytwarzane są głównie z odmiany Garnacha, są to wina świeże, owocowe i łagodne, przyjemne w konsumpcji. Wina czerwone produkowane są głównie z odmiany Tempranillo i Garnacha, wina o aromatach owocowych z wyraźnym wpływem dębowej beczki, w której dojrzewają. Wina białe powstają z odmian Garnacha Blanca i Chardonnay.
Winnice Navarry Foto Asocciacion de Bodegas Navarra
Znani producenci – bodegas
Bodegas Irache
Firma rodzinna Bodegas Irache powstała w 1891 roku, choć jej początki sięgają średniowiecza. Wina dojrzewają w ogromnej piwnicy zajmującej ponad 6700 metrów kwadratowych o charakterystycznej, łukowej budowie. Spoczywa w niej 10 000 dębowych beczek z winem. Obok znajduje się magazyn na 3 miliony butelek. Wszystko utrzymywane jest w odpowiedniej, stałej temperaturze. Ponadto wino jest magazynowane w 23 zbiornikach ze stali nierdzewnej o pojemności 70 000 litrów każda.
Piwnice Bodegas Irache
Winnice zajmują 150 hektarów obsadzonych odmianami Tempranillo, Garnacha, Cabernet Sauvignon,Merlot, Graciano, Mazuelo oraz białymi Viura, Chardonnay i Malvasia.
Winobranie w Bodegas Irache
Bodegas Chivite
Bodegas Chivite to najstarsza firma winiarska z Navarry z tradycjami sięgającymi 1647 roku.
Winnice zajmują obszar 500 hektarów. Międzynarodową sławę przyniosło firmie eleganckie, owocowe wino wylansowane pod marką Gran Feudo. W roku 1985, w celu upamiętnienia daty założenia firmy, powstała seria win Colleción 125. Zasłużoną sława cieszy się zwłaszcza eleganckie w smaku wino białe – 125 Blanco.
Winnice Bodegas Chivite
Bodegas Valcarlos
Winiarnia założona w 2001 roku należy do dużej grupy – Grupo Faustino. Produkuje się tutaj wina czerwone, białe i różowe pod handlową marką Marqués de Valcarlos.
Wino Marqués de Valcarlos, Crianza 2014
Czerwone, wytrawne wino z odmiany Tempranillo, dojrzewające wiele miesięcy w dębowych beczkach, o kolorze purpury, intensywnych zapachach i smakach owocowych z miękkimi nutami wanilii i przypraw; dobra struktura, eleganckie taniny, wino dobrze zrównoważone.
Wino uniwersalne, dobre do wielu potraw: mięsnych, rybnych –tuńczyk, serów, pizzy, spaghetti bolognese, lazanii z mielonym mięsem.
Wino otrzymuje od Winnicyprofesora wysoką ocenę:
cztery punkty za walory jakościowe plus 0,5 za bardzo korzystną cenę, w Lidlu 19,99 PLN. Wino należy pić lekko schłodzone, do 16C. Wino ma jeszcze potencjał dojrzewania 2-3 lata, dlatego warto kupić dodatkowe butelki i przechować do następnej okazji.
Inni producenci z Navarry
Principe de Viana
Bodegas Ochoa
Sañorio de Saria
Gran Feudo
Vega de Castillo
Ten post ma jeden komentarz
Pingback: Jeszcze o winie różowym | Winnica profesora