Wino finansuje wojnę 100-letnią

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Wino finansuje wojnę 100-letnią

Pod koniec średniowiecza w Europie nastąpił spadek liczby ludności. Z jednej strony liczne batalie w czasie Wojny 100 letniej (1337-1443), z drugiej strony straszliwa epidemia dżumy z 1348 roku dziesiątkowały mieszkańców wsi i miast. W latach 1300- 1430 liczba ludności we Francji i Anglii zmniejszyła się o połowę. Niska podaż siły roboczej sprawiała, że we Francji koszty dniówki pracowników rolnych wzrosły w tym czasie aż czterokrotnie. Poziom dochodów ludności – rzemieślników, robotników rolnych, mieszkańców miast- wzrósł. Wino stawało się napojem coraz bardziej powszechnym. Tawerny wyrastały jak przysłowiowe grzyby po deszczu.

Jednakże skarbiec królewski potrzebował coraz więcej pieniędzy, które pochłaniała ciągnąca się wojna.

Wojna 100- letnia, oblężenie Orleanu || Bitwa pod Formigny (1450)

Nakładano podatki na handel winem, a pieniądze przeznaczano m.in. na budowanie murów obronnych.

Wojna 100-letnia i aukcje wina w Burgundii

Z wojną 100-letnią związna jest historia winiastwa burgundzkiego. Wprawdzie układ z Arras w 1435 roku formalnie zakończył wojenne zmagania, to w Burgundii trawły jeszcze działania maruderów wojennych, którzy rabowali i mordowali mieszkańców regionu. W miastach panował głód, panoszyły się choroby i bieda. W roku 1443 Nicolas Rolin, kanclerz Księcia Burgundii Filipa Dobrego, założył szpital dla biednych – l’Hôtel-Dieu de Beaune. W następnych latach dołaczyły do niego szpitale z innych miejscowości – Pommard, Nolay, Mersault i Beaune, tworząc zrzeszenie pod nazwą Hospices de Beaune.

hispices historia3

Hispices de Beaune – dawny szpital, dziś muzeum

Bogata arystokracja burgundzka zasilała szpital darowiznami, m.in. w formie winnic.W ciągu stuleci obszar winnic na najlepszych działkach w Côte de Beaune i Côte de Niuts przekroczył 60 hektarów.Powstawały tam wina najwyższej kalsy – premiers oraz grand crus.

historia 4

Wino Hispices de Beaune

W 1794 roku zorganizowano pierwszą licytację wina Hispices de Beaune, z której dochody przeznaczano na finansowanie dziłalności szpitala oraz inne cele charytatywne. Od tego czasu w aukcja wina rozpoczyna  się w każdą trzecią niedzielę listopada.Wino sprzedawane jest w 228 litrowych beczkach, a nabywca zobowiązuje się do napełnienia, po okresie 14-16 miesięcy dojrzewania, wina do butelek. Od 2005 roku licitacje prowadzi znany dom aukcyjny Christie’s.

 

157 licytacja wina Hospices de Beaune

historia 5

157ème Vente des Vins des Hospices de Beaune
17, 18 & 19 novembre 2017

Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Maison Foucher Les Vieilles Vignes Pouilly-Fume

Doskonałe do dań z białych ryb, drobiu, miękkich serów.

Maison Louis Latour Pouilly-Fuissé

Piękny, przejrzysty kolor ze złocistymi odblaskami.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.