Wino finansuje wojnę 100-letnią
Pod koniec średniowiecza w Europie nastąpił spadek liczby ludności. Z jednej strony liczne batalie w czasie Wojny 100 letniej (1337-1443), z drugiej strony straszliwa epidemia dżumy z 1348 roku dziesiątkowały mieszkańców wsi i miast. W latach 1300- 1430 liczba ludności we Francji i Anglii zmniejszyła się o połowę. Niska podaż siły roboczej sprawiała, że we Francji koszty dniówki pracowników rolnych wzrosły w tym czasie aż czterokrotnie. Poziom dochodów ludności – rzemieślników, robotników rolnych, mieszkańców miast- wzrósł. Wino stawało się napojem coraz bardziej powszechnym. Tawerny wyrastały jak przysłowiowe grzyby po deszczu.
Jednakże skarbiec królewski potrzebował coraz więcej pieniędzy, które pochłaniała ciągnąca się wojna.
Wojna 100- letnia, oblężenie Orleanu || Bitwa pod Formigny (1450)
Nakładano podatki na handel winem, a pieniądze przeznaczano m.in. na budowanie murów obronnych.
Wojna 100-letnia i aukcje wina w Burgundii
Z wojną 100-letnią związna jest historia winiastwa burgundzkiego. Wprawdzie układ z Arras w 1435 roku formalnie zakończył wojenne zmagania, to w Burgundii trawły jeszcze działania maruderów wojennych, którzy rabowali i mordowali mieszkańców regionu. W miastach panował głód, panoszyły się choroby i bieda. W roku 1443 Nicolas Rolin, kanclerz Księcia Burgundii Filipa Dobrego, założył szpital dla biednych – l’Hôtel-Dieu de Beaune. W następnych latach dołaczyły do niego szpitale z innych miejscowości – Pommard, Nolay, Mersault i Beaune, tworząc zrzeszenie pod nazwą Hospices de Beaune.
Hispices de Beaune – dawny szpital, dziś muzeum
Bogata arystokracja burgundzka zasilała szpital darowiznami, m.in. w formie winnic.W ciągu stuleci obszar winnic na najlepszych działkach w Côte de Beaune i Côte de Niuts przekroczył 60 hektarów.Powstawały tam wina najwyższej kalsy – premiers oraz grand crus.
Wino Hispices de Beaune
W 1794 roku zorganizowano pierwszą licytację wina Hispices de Beaune, z której dochody przeznaczano na finansowanie dziłalności szpitala oraz inne cele charytatywne. Od tego czasu w aukcja wina rozpoczyna się w każdą trzecią niedzielę listopada.Wino sprzedawane jest w 228 litrowych beczkach, a nabywca zobowiązuje się do napełnienia, po okresie 14-16 miesięcy dojrzewania, wina do butelek. Od 2005 roku licitacje prowadzi znany dom aukcyjny Christie’s.
157 licytacja wina Hospices de Beaune
157ème Vente des Vins des Hospices de Beaune
17, 18 & 19 novembre 2017