Gaskonia – królestwo Armaniaku i białego wina
Gaskonia, region w zachodnio-południowej Francji, oblany od zachodu wodami Atlantyku, natomiast od południa, opierając się o Pireneje, graniczy z Hiszpanią. Dla większości Gaskonia przywodzi na myśl dwa skojarzenia. Pierwszym jest z pewnością d’Artagnan, słynny Gaskończyk, który jako czwarty muszkieter uwieczniony został w powieści Aleksandra Dumasa. Pierwowzorem tej postaci był gaskoński szlachcic Charles de Batz-Castelmore. Drugim, jest ceniony na całym świecie winiak, znany pod nazwą Armaniaku. Uprawy winorośli zajmują kilkanaście tysięcy hektarów, przy czym spora część winogron wykorzystywana jest do produkcji 52-60 % destylatu, który dojrzewa w dębowych beczkach i w końcu staje się Armaniakiem.
Ź: lefigarovin
Pomnik d’Artagnana w Paryżu, Wikipedia
Gaskonia to nie tylko Armaniak. Region znany jest z dobrych win białych, dostępnych po umiarkowanych cenach. Wina białe pochodzą z ponad 8000 hektarów winnic, położonych głównie w departamencie Gres, obsadzonych dominującymi w regionie szczepami Colombard, Ugni Blanc i Sauvignon. Od 2009 roku region winiarski Côtes de Gascogne – wzgórza, rozciągające się w północno-wschodniej części Gaskonii- posiada oznaczenie IGP Indication Géographique Protégée (Chronione Oznaczenie Geograficzne). Obok win oznaczonych IGP produkuje się duże ilości wina stołowego. Obecnie winnice uprawia około 1400 plantatorów, których większość zrzeszona jest w spółdzielniach produkcyjnych. Producentów niezależnych jest tylko 150. Roczna produkcja wina białego wynosi średnio 800 000 hektolitrów, z czego 70 % jest eksportowane, głównie do Wielkiej Brytanii oraz USA. Ostatnio gaskońskie wina trafiają także do Polski.
Winnice Gaskonii, Vin cotes de gascogne.fr
***
l’escargot, Domaine de l’ Herré, 2015, IGP Côtes de Gascogne
Wino pochodzi z Domaine de l’ Herré. Winnice, zajmujące obszar 130 hektarów, położone są na najlepszych ziemiach, gdzie charakterystyczny dla Gaskonii mikroklimat pozwala osiągać odpowiednią kwasowość białych win. Od połowy Sierpnia aż do Października noce stają się chłodniejsze a dni ciepłe. Tworzą się mgły, które w naturalny sposób nawadniają winnice i winogrona.
Winnice Domaine de l’Herre na tle Pirenejów, fotcapwineint.com
Uprawia się takie szczepy jak Sauvignon, Colombard, Chardonnay oraz Gros Manseng. Zbiory winogron odbywają się w chłodniejszych okresach dnia i są natychmiast dostarczane do produkcji, gdzie prasy wyciskają sok z winogron. Fermentacja trwa 21 dni. Powstają wina o bogatym aromacie i przyjemnym smaku. Wina z Domaine de l’ Herré posiadają oznaczenie IGP Côtes de Gascogne.
Wino o oryginalnej nazwie l’escargot (ślimak) powstało w 100 % z winogron Sauvignon Blanc. Dlatego posiada charakterystyczne dla tego szczepu smaki owocowe. Odpowiednio schłodzone jest orzeźwiające i zrównoważone w degustacji, choć w końcówce nieco kwaskowate. Jest to jednak cechą wielu młodych win białych. Świetnie komponuje się z daniami z ryb ,owocami morza czy z sałatką z avocado i krewetek. Dobrze smakuje także jako aperitif. Cena w sklepvininova.pl jest korzystna i wynosi 33 PLN.
Ocena:
***
Terrasse de Vasconie, 2016, IGP Côtes de Gascogne
Kolejnym winem z regionu Gaskonii jest Terasse de Vasconie. Młode wino cechują zapachy i smaki owoców cytrusowych i zielonago jabłka.W strukturze wyczuwa się pewną kwasowość. Wino można pić jako aperitif, także do dań z ryb oraz serów kozich. Serwować schłodzone do temperatury 8-10C.
Wino znalazłem w Lidlu po bardzo korzystnej cenie 15 PLN za butelkę.
Ocena:
Ten post ma jeden komentarz
Nie Gres tylko Gers :p