Regiony winiarskie Hiszpanii

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Region winiarski Ribera del Duero DO – Denonomnación de Origen

Regionem gdzie powstają wysokiej jakości wina czerwone, cieszące się uznaniem wśród konsumentów na całym świecie jest Ribera del Duero. Region winiarski oznaczony w 1982 roku jako Ribera del Duero jest częścią ogromnego obszaru dorzecza rzeki Duero.

Źródło: winetourimspain.com

Winnice położone są w pasie 110 kilometrów, wzdłuż doliny rzeki Duero. O klasie wina decyduje jakość winogron, którą kształtują warunki klimatyczne regionu. Dominuje klimat kontynentalny z wpływami śródziemnomorskiego – lato jest suche, a zimy stosunkowo długie i zimne. Spore różnice temperatur między denim i nocą wpływają na powolne dojrzewanie winogron. Gleby są ubogie, z dużą zawartością wapnia.

Ribera del Duero winnice

Źródło: Winnice Ribera del Duero, winexfood.com

Do panujących w regionie warunków klimatycznych doskonale przystosowuje się odmiana Tempranillo, z której powstają wina czerwone, nadające się do długiego leżakowania. Aż 85% win jest produkowane z tej odmiany. Dodatkowo występują także Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot oraz Garnacha.

Tempranillo

Winogrono Tempranillo

Na obszarze około 20 000 hektarów winnic, oznaczonych pochodzeniem ( DO – Denominación de Origen)  działa 280 producentów  (bodegas), którzy rocznie produkują około 62 000 000 litrów wina, z czego 70% trafia na rynek krajowy, a 30% na eksport, w tym do Polski. Główne strefy produkcji wina to Burgos, Segovia, Soria i Valladolid, stolica prowincji Castilla y León.

Ribera del Duero winnice 1

Gęsto obsadzone winnice Ribera del Duero, źródło: clubmarcopolo.es

W regionie wytwarza się ponad 1200 marek wina, które powstają wyłącznie ze szczepu Tempranillo, lub z połączenia z Cabernet Sauvignon, Merlot i Malbec. Produkuje się wina czerwone, młode (joven) oraz dojrzewające  – crianza, reserva i gran reserva.   Wina dojrzewające w dębowej beczce uzyskują elegancję i moc, solidne taniny, dobrą strukturę i równowagę.

Kultowe są dwa wina – Tinto Pesquera z winnicy Alejandro Fernandeza oraz Vega Sicilia z posiadłości rodziny Alvarez. Wysoka jakość, uznana na całym świecie marka oraz ogromny popyt sprawiają, że wina z DO Ribera del Duero osiągają wysokie ceny.

Producenci (bodegas) z Ribera del Duero, których wina możemy spotkać w Polsce:

Vega Sicilia

Ajejandro Fernandez Pesquera

Bodegas Protos

Pago de Carraovejas

Bodegas Aalto

Bodegas de Pingus

Bodegas Emilio Moro

Bodegas Arzuaga Navarro

Pago Florentino

Félix Solis Avantis

Picture of winnicaprofesora

winnicaprofesora

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma 4 komentarzy

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY