Wszystkie trzy wina z bąbelkami powstają w naturalny sposób w procesie produkcji. Jest to jedyna, wspólna ich cecha. Zdecydowanie więcej jest między nimi różnic.
Położenie geograficzne oraz cechy regionów
Położenie geograficzne ma znaczenie dla klimatu, nasłonecznienia, ilości opadów, zróżnicowania temperatur, a także ukształtowania terenu i rodzaju gleby, czyli tych wszystkich czynników, które mają decydujący wpływ na jakość winogron i powstającego z nich wina.
fot.tecnovino
Szampan związany jest od setek lat z Szampanią, najbardziej wysuniętym na północ regionem winiarskim Francji. Stosunkowo chłodny i zmienny klimat powoduje, że każdego roku warunki dojrzewania winogron są inne. Brak dostatecznej ilości słońca sprawia, że moszcz musi być często dosładzany Dlatego szampan rocznikowy (Vintage), otrzymywany z winogron danego roku jest wyjątkiem. Większość stanowi szampan będący kompozycją, kupażem, win z różnych roczników. Szampan powstaje w większości z czerwonych odmian, głównie Pinot Noir. Mniejsze ilości wytwarzane są z odmiany białej – Chardonnay.
Penedes w Katalonii, to główny region gdzie powstaje wino musujące Cava. Gliniaste i piaszczyste gleby oraz śródziemnomorski klimat z dużymi dawkami słońca sprzyjają dojrzewaniu winogron. Dlatego Cava powstaje z jednego rocznika jako kupaż trzech miejscowych, białych odmian – Macabeu, Xarel.lo i Parellada.
Podobnie Prosecco wytwarzane w regionie Valdobbiadene na północ od Wenecji cieszy się słonecznym klimatem i dogodnymi warunkami uprawy białej odmiany Glera, z której powstaje charakterystyczne wino musujące.
Różne metody produkcji
Szampan i Cava produkowana są tradycyjną metodą szampańską, czyli podwójnej fermentacji z tym, że druga fermentacja odbywa się w butelkach, które leżakują na specjalnych stojakach. W przypadku Prosecco druga fermentacja ma miejsce w stalowych zbiornikach, skąd wino z bąbelkami nalewa się bezpośrednio do butelek.
Prestiż i ceny
Niewątpliwie największym, ugruntowanym historycznie prestiżem cieszy się szampan. Cava, a zwłaszcza Prosecco zdobywają coraz więcej zwolenników na cały świecie, głównie z racji dobrej relacji jakości do ceny. Różnice w cenach butelki markowego szampana i wina Cava lub Prosecco są bardzo duże, choć nie brakuje amatorów skłonnych zapłacić wysoką cenę za oryginalne wino z Szampanii.
Więcej na temat win musujących:
Na Nowy Rok – szampan czy wino musujące?
Szczęśliwego Nowego Roku
2020
pixabay.com