Szampan, Cava czy Prosecco – czym świętować Nowy Rok?

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Wszystkie trzy wina z bąbelkami powstają w naturalny sposób w procesie produkcji.   Jest to jedyna, wspólna ich cecha. Zdecydowanie więcej jest między nimi różnic.

Położenie geograficzne  oraz cechy regionów

Położenie geograficzne  ma znaczenie dla klimatu, nasłonecznienia, ilości opadów, zróżnicowania temperatur, a także ukształtowania terenu i rodzaju gleby, czyli tych wszystkich czynników, które mają decydujący wpływ na jakość winogron i powstającego z nich wina.

Szampan nalewany do kieliszków

fot.tecnovino

Szampan związany jest od setek lat z Szampanią, najbardziej wysuniętym na północ regionem winiarskim Francji. Stosunkowo chłodny i zmienny klimat powoduje, że  każdego roku warunki dojrzewania winogron są inne. Brak dostatecznej ilości słońca  sprawia, że moszcz musi być często dosładzany Dlatego szampan rocznikowy (Vintage), otrzymywany z winogron  danego roku jest wyjątkiem. Większość stanowi szampan będący kompozycją, kupażem, win z różnych roczników. Szampan powstaje w większości z czerwonych odmian, głównie Pinot Noir. Mniejsze ilości wytwarzane są z odmiany białej – Chardonnay.

Penedes w Katalonii, to główny region gdzie powstaje wino musujące Cava. Gliniaste i piaszczyste gleby oraz śródziemnomorski klimat z dużymi dawkami słońca sprzyjają dojrzewaniu winogron. Dlatego Cava powstaje z jednego rocznika jako kupaż trzech miejscowych, białych odmian – Macabeu, Xarel.lo i Parellada.

Podobnie Prosecco wytwarzane w regionie Valdobbiadene na północ od Wenecji cieszy się słonecznym klimatem i dogodnymi warunkami uprawy białej odmiany Glera, z której  powstaje charakterystyczne wino musujące.

Różne metody produkcji

Szampan i Cava produkowana są tradycyjną metodą szampańską, czyli podwójnej fermentacji z tym, że druga fermentacja odbywa się w butelkach, które leżakują na specjalnych stojakach. W przypadku Prosecco druga fermentacja ma miejsce w stalowych zbiornikach, skąd wino z bąbelkami nalewa się bezpośrednio do butelek.

Prestiż i ceny

Niewątpliwie największym, ugruntowanym historycznie prestiżem cieszy się szampan. Cava, a zwłaszcza Prosecco zdobywają coraz więcej zwolenników na cały świecie, głównie z racji dobrej relacji jakości do ceny. Różnice w cenach butelki markowego szampana i wina Cava lub Prosecco są bardzo duże, choć nie brakuje amatorów skłonnych zapłacić wysoką cenę za oryginalne wino z Szampanii.

Więcej na temat win musujących:

Na Nowy Rok – szampan czy wino musujące?

                   Szczęśliwego Nowego Roku

                                      2020

Szampan kieliszkipixabay.com

Happy New Year- Bonne Année- Prospero Año Nuevo- Gutes Neu Jahr

                                   Życzy Winnicaprofesora

Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Domaine Chandon de Briailles

Głębokie, złożone, finezyjne, czyste, urzekające.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.