Jak powstaje wino lodowe? – zapytaj winnicęprofesora

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Wprawdzie zbiory winogron zakończyły się kilka miesięcy temu, a wytworzone wino znajduje się już w butelkach lub dojrzewa jeszcze w zbiornikach i beczkach, to są winnice gdzie czeka się aby winogrona zostały zmrożone przez zimowe temperatury. Z nich powstanie oryginalne , lodowe wino.

Wino lodowe, Icewine, Eiswein, Vin de Glace, Vino de Hielo:

Lodowe winogrona

fot.tecnovino

powstaje ze zmrożonych poniżej zera winogron. Ilość otrzymywanego wina jest niewielka, lecz  jest bogate w cukier i kwasy.

Winogrono składa się w 85% z wody. Dlatego w ujemnych temperaturach sok winogrona zamarza. Wino z tak zlodowaciałych winogron otrzymywano już w XVIII wieku w Austrii i Niemczech. Natomiast największym producentem wina lodowego jest obecnie Kanada.

Zimowe winobranie

Zmrożone winogrona zbiera się w okresie od grudnia do lutego, kiedy temperatury spadają do minus 7-10 C.  Doskonałe warunki dla wina lodowego nie powtarzają się każdego roku, dlatego uzyskanie najlepszego wina nie jest łatwe. W krajach o cieplejszym klimacie zamraża się winogrona w sposób sztuczny, lecz uzyskane wino nie jest tak dobre, jak te z winogron zamrożonych naturalnie.

Zbiór winogron na wino lodowe wymaga szczególnej uwagi i troski winiarza. Zbyt późny może spowodować, że winogrona pod ciężarem lodu opadną na ziemię i zbiór zostanie zmarnowany. Ważny jest także szybki transport zebranych winogron do winiarni. Jeżeli winnica jest zbyt oddalona od winiarni, wówczas po drodze winogrona mogą rozmrozić się , co wpłynie na oryginalny charakter wina lodowego. Dlatego niektórzy winiarze przewożą prasy  do winnicy i na miejscu wyciskają sok z winogron.

Szczególne uwarunkowania i wysoka pracochłonność produkcji uzasadniają wysoką cenę tego nadzwyczajnego wina.

W Polsce wino lodowe wytwarza w niewielkich ilościach Winnica Turnau (190PLN butelka). Ponadto znajdziemy je w sklepach specjalistycznych, m.in. w WinnicyLidla w cenach od 80PLN i więcej za butelkę.

Więcej i winie lodowym:

W zimie wino lodowe [Inside the difficult and delicate process of making ice wine]

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

polecam

Muscadet de Sevre et Maine

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie WINNICA.PL.

Amancaya - wino zakochanej Indianki!

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie VININOVA.

szukaj

instagram

Instagram has returned invalid data.

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

INSTAGRAM
Instagram has returned invalid data.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.