Jak powstaje wino lodowe? – zapytaj Winnicę Profesora

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Wprawdzie zbiory winogron zakończyły się kilka miesięcy temu, a wytworzone wino znajduje się już w butelkach lub dojrzewa jeszcze w zbiornikach i beczkach, to są winnice gdzie czeka się aby winogrona zostały zmrożone przez zimowe temperatury. Z nich powstanie oryginalne, wino lodowe.

Wino lodowe takie jak Icewine, Eiswein, Vin de Glace, Vino de Hielo:

Lodowe winogrona

Wino lodowe, zamrożone winogrona fot.tecnovino

powstaje ze zmrożonych poniżej zera winogron. Ilość otrzymywanego wina jest niewielka, lecz  jest bogate w cukier i kwasy.

Winogrono składa się w 85% z wody. Dlatego w ujemnych temperaturach sok winogrona zamarza. Wino z tak zlodowaciałych winogron otrzymywano już w XVIII wieku w Austrii i Niemczech. Natomiast największym producentem wina lodowego jest obecnie Kanada.

Zimowe winobranie

Zmrożone winogrona zbiera się w okresie od grudnia do lutego, kiedy temperatury spadają do minus 7-10 C.  Doskonałe warunki dla wina lodowego nie powtarzają się każdego roku, dlatego uzyskanie najlepszego wina nie jest łatwe. W krajach o cieplejszym klimacie zamraża się winogrona w sposób sztuczny, lecz uzyskane wino nie jest tak dobre, jak te z winogron zamrożonych naturalnie.

Zbiór winogron na wino lodowe wymaga szczególnej uwagi i troski winiarza. Zbyt późny może spowodować, że winogrona pod ciężarem lodu opadną na ziemię i zbiór zostanie zmarnowany. Ważny jest także szybki transport zebranych winogron do winiarni. Jeżeli winnica jest zbyt oddalona od winiarni, wówczas po drodze winogrona mogą rozmrozić się , co wpłynie na oryginalny charakter wina lodowego. Dlatego niektórzy winiarze przewożą prasy  do winnicy i na miejscu wyciskają sok z winogron.

Szczególne uwarunkowania i wysoka pracochłonność produkcji uzasadniają wysoką cenę tego nadzwyczajnego wina.

W Polsce wino lodowe wytwarza w niewielkich ilościach Winnica Turnau (190PLN butelka). Ponadto znajdziemy je w sklepach specjalistycznych, m.in. w WinnicyLidla w cenach od 80PLN i więcej za butelkę.

Więcej o winie lodowym:

W zimie wino lodowe [Inside the difficult and delicate process of making ice wine]

#wino lodowe #wino lodowe lidl

Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Domaine Chandon de Briailles

Głębokie, złożone, finezyjne, czyste, urzekające.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.