Lody z wina

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Przygotuj w domu pyszne, bezalkoholowe lody z czerwonego lub białego wina i spraw niespodziankę swoim gościom.

lody

Drinkenos przedstawia prosty sposób na lody z wina. Oto przepis:

  1. Przez 40 minut gotuj wino z butelki 750ml, do czerwonego wrzuć laskę cynamonu a do białego skórkę cytryny. Podczas gotowania wino utraci alkohol i część wody.
  2. Odstaw naczynie aby ostygło, wyjmij cynamon (skórkę cytryny) i zawartość wlej do pojemnika, naczynia, szklanego. Poczekaj aż całkowicie ostygnie i zamrażaj w lodowce przez 24 godziny.
  3. Do naczynia dodaj 400 ml śmietany do ciasta i ubijaj, nie dodawaj cukru. Jak będzie gęste dodaj 250 ml skondensowanego mleka i zredukowane wino, które masz w lodówce
  4. Wszystko wymieszać i przechować w zamrażarce minimum 4 godziny.
  5. Udekorować czerwonymi owocami w przypadku lodów z wina czerwonego i cytrusami (cytryna, pomarańcza, limonka) dla lodów z wina białego.

Tym sposobem masz lody z wina, które zachwycą gości – i bez alkoholu.

 

Picture of Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY