Latem, kiedy w ciepłe dni wybieramy raczej lekkie, mniej kaloryczne dania warto dobrać do nich odpowiednie wino – wino o mniejszej zawartości alkoholu, o dobrej kwasowości i umiarkowanych taninach.
Alkohol w winie daje uczucie ciepła, dlatego wina o wysokiej zawartości alkoholu nie są polecane w lecie. Natomiast lekkie, owocowe wina białe są doskonałe do wielu zakąsek, sałat z warzyw lub owoców, dań z ryb, drobiu, a także jako aperitif. Najlepsze są wina z chłodnych regionów, które odznaczają się dobrą kwasowością, zapachami owoców cytrusowych i smakową świeżością.
Wyborem winnicyprofesora na letnie dni są wina z Alzacji.
Położony w chłodnym klimacie północno-wschodniej Francji, region winiarski Alzacji jest od wieków miejscem powstawania znakomitych win białych, wytwarzanych z takich odmian jak Riesling, Pinot Gris, Sylvaner, Gewurztraminer czy Pinot Blanc.
Pinot Blanc z Alzacji i ostrygi, fot. Winnicaprofesora