Historia wina – wykład otwarty

Wiedzieliście, że najstarsze ślady wina sprzed 6000 lat odkryto w Gruzji? Historia wina jest bardzo ciekawa i warto ją zgłębiać!

Najstarsze ślady wina sprzed 6000 lat odkryto w Gruzji. Do dzisiaj winiarze gruzińscy produkują wino w ogromnych, tradycyjnych glinianych dzbanach – kwerwi – zakopanych w ziemi. Historia wina jest bardzo ciekawa!

Gruzja – gliniane dzbany – kwerwi z winem.

Historia wina – dalej

Uprawa winorośli i produkcja wina udoskonalają starożytni Grecy a później w Rzymianie. Propagatorem wina były legiony rzymskie. Legioniści spędzali w podbitych prowincjach wiele lat. Dla zaspokojenia spożycia wina zakładano winnice i wytwarzano wino, duże ilości eksportowano do Rzymu.

Bachus – rzymski bóg wina i ekstazy, obraz Caravaggia

Po upadku Cesarstwa Rzymskiego winiarstwo odżywa dopiero w średniowieczu. W Europie – zwłaszcza we Francji – wino wytwarzają zakonnicy – Benedyktyni, Cystersi – na potrzeby liturgiczne, a także dla konsumpcji własnej. W zakonach wypijano średnio ponad litr wina dziennie per capita. Ośrodkami winiarstwa są klasztory Cluny i Citeaux w Burgundii. Wino staje się tak ważne, że papieże rezydujący w XIV wieku Awinionie, ustanawiają je piątym żywiołem – obok wody, ognia, powietrza i metalu.

Clos de Vougeot – dawna winnica Cystersów w Burgundii

Wino odgrywa także ważna rolę ekonomiczną. Podatki nakładane na winiarzy zasilają skarbiec wielmożów i króla finansując wojnę 100-letnią. Wiek XVI to złoty okres wina. Powierzchnia winnic w Europie była czterokrotnie większa niż obecnie, a konsumpcja per capita sięgała 200 litrów rocznie. Wino traktowani jako jeden ze składników pokarmu. W kolejnych wiekach winiarstwo podupada, lecz zabójczy cios zadaje w drugiej połowie XIX  winnicom zaraza filoksery. Zaraza zniszczyła setki tysięcy hektarów winnic, a wiele gatunków winorośli bezpowrotnie utracono.

Usychająca winnica zaatakowana przez filokserę

Wino jest jednym z głównych aktorów na scenie jednego z najważniejszych przewrotów społecznych i politycznych w Europie – Rewolucji Francuskiej. Panująca drożyzna i pogarszała — i tak już niski – poziom życiowy mieszkańców Paryża i innych miast. W Lyonie i szybko opanowała Paryż. Wzburzony lud domagał się chleba i wina – wznoszono okrzyki:

Wino dla trzeciego stanu za 4 sole za butelkę!

cytat.

W 1855 roku powstaje klasyfikacja Wielkich Win z Bordeaux, która daje podstawy do powstania w 1935 roku ogólnej klasyfikacji win francuskich według miejsca pochodzenia AOC Appellation d’ Origine Contrôlée – Kontrolowane Oznaczenie Pochodzenia. Jej zasady stanowiły później wzór dla klasyfikacji wina w innych krajach – we Włoszech  Hiszpanii, Portugalii oraz w całej Unii Europejskiej.

Wino w zbiornikach ze stali nierdzewnej

Historia wina – bliżej

Radykalne zmiany na mapie światowego winiarstwa maja miejsce w drugiej połowie XX wieku. Rewolucja technologiczna w produkcji wina – m.in. zastosowanie zbiorników ze stali nierdzewnej, automatyczna kontrola temperatury podczas fermentacji i dojrzewania wina, stosowanie nowych beczek, itd. – umożliwiły wytwarzanie wina dobrej jakości w ciepłych krajach i regionach – w Kalifornii, Australii, RPA. Wśród konsumentów na całym świecie uznanie zdobywają wina z  USA, Chile, Argentyny, Nowej Zelandii, Australii, RPA – z krajów określanych mianem Nowego Świata winiarskiego.

Po więcej zapraszam w czwartek 20.05. 2011 o 19:00 na platformie Zoom!

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma jeden komentarz

  1. Marek

    Marku, co za ogromna wiedza. Gratuluję. Marek C.

Dodaj komentarz

winnica wspiera fundację Fundacja People4People (P4P)

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY