Wino i Ptaki

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Co wino może mieć  wspólnego z ptakami?

Pytanie nieco dziwne. Okazuje się jednak, że związki ptaków z winem są, i to całkiem spore. Opowiada o nich  Piotr  Tryjanowski w książce  Wino i Ptaki . Amator  wina i ornitolog, profesor Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, który z niejednej beczki wino pijał i niejednego ptaka naukowo rozpoznawał, roztacza przed nami wartką i niezwykle interesującą opowieść o tym, co i dlaczego robią ptaki w winnicy, na etykietach wina oraz jakie wino towarzyszy daniom z ptaków – raczej tych hodowlanych, czyli z drobiu.

Wino i Ptaki 3

Wino i Ptaki 2

Nie będę relacjonował treści książki – warto ją sememu przeczytać – koniecznie! Zatrzymam się tylko na dwóch fragmentach, które zainteresowały mnie szczególnie. Podobnie jak Autor, ja również jestem zwolennikiem wina zamykanego naturalnym korkiem. Wprawdzie koszt dla winiarza większy, lecz korek naturalny to ekologia, a więc konkretna  korzyść dla wszystkich, nie tylko amatorów wina. Okazuje się ,że lasy dębu korkowego, położone w większości w Portugalii i Hiszpanii, to siedlisko wielu gatunków ptaków, które, jak np. sójki, roznosząc żołędzie dębowe walnie przyczyniają się do powiększania drzewostanu i równocześnie ratują wyjątkowego, iberyjskiego orła cesarskiego, który wśród tych lasów żyje. Pijmy więc wino zamykane naturalnym korkiem, zachęca  Autor,  ratujmy dębowe lasy i przebywające tam ptaki.

Orzeł cesarski oraz Dzierzba, ulubiony ptak Autora  książki, fot. Wikipedia, Wikimedia

W rozdziale „ Co do drobiu i dzikiej kaczki?” znajdziemy wiele ciekawych uwag dotyczących doboru wina do konkretnych dań, lub odwrotnie.

Przywoływany jest  tutaj jeden z domowych ptaków – kogut i słynne, burgundzkie danie Coq au vin (kogut w, lub na winie), do którego najczęściej podaje się wino czerwone,  burgunda lub Beaujolais. Niestety, we Francji kogutów jest coraz mniej i jeśli, będąc w tym kraju, przyjdzie nam ochota zamówić w restauracji coq au vin , to nie daję gwarancji, że kawałki mięsa na talerzu to faktycznie kogut, choć  wino będzie z całą pewnością prawdziwe.

Kogut w naturze i Coq au vin na talerzu fot. Wikimedia, Wikipedia

Książkę Piotra Tryjanowskiego ” Wino i Ptaki „ Bogucki Wydawnictwo Naukowe, Poznań, 2018, s.109, cena 29,90 PLN, winnicaprofesora  poleca wszystkim amatorom wina i ptaków. Jak przystało na naukowca, książka jest udokumentowana bogatą literaturą.

Zdjęcia ptaków i potrawy dodane dla ilustracji tekstu, nie znajdują się w książce.

Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma 2 komentarzy

  1. Piotr Tryjanowski

    Panie Profesorze! Bardzo dziękuję, posyła w świat;-) PT

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Domaine Chandon de Briailles

Głębokie, złożone, finezyjne, czyste, urzekające.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.