Winnice w najbardziej wysuniętym na południe skrawku świata.
W górzystym regionie Central Otago w Nowej Zelandii rozpościerają się winnice położone na najbardziej wysuniętym na południe skrawku świata. W wysokich górach winnice zajmują obszary w dolinach, na wysokości 200 – 400 metrów. Kontynentalny klimat regionu charakteryzują gorące i suche lata oraz chłodne zimy. Duże różnice temperatur pomiędzy porami roku, a także między dniem i nocą sprzyjają produkcji wina o intensywnym zapachu i głębokim kolorze.
Źródło: Fot.resources.news.com.au
Jak wszędzie na świecie, także i w tym zakątku Nowej Zelandii swoje piętno winiarskie odcisnęli Francuzi. Winnice założył tutaj Jean Désiré Féreaud, który w roku 1860 przybył do Nowej Zelandii w pogoni za odkrywcami złota. Central Otago jest dzisiaj regionem o dużym potencjale rozwoju produkcji czerwonego wina jakościowego, bazującego na szczepach Pinot Noir, i białego opartego na szczepach Pinot Gris oraz Chardonnay. Na ogólnym obszarze prawie 2000 hektarów winnic Pinot Noir zajmuje 1500 hektarów, Pinot Gris 230 ha, a Chardonnay zaledwie 52 ha.