Wina słodkie, wina pełne słodyczy – WIDEO

Słodkie wina są niezwykle ciekawym zagadnieniem. Powstają na różne sposoby i mają bogatą, długą historię. Zapraszam do oglądania!

Spis Treści:

Recioto, Sauternes, Tokaji Aszú, Ice Wine, Vin de Paille, Vinsanto, Muscat de Rivesaltes, BA Riesling, Moscato d’ Asti, Pedro Ximenez– co łączy te wina? Wszystkie powstają w różnych krajach i regionach, z różnych odmian winogron i sposobów produkcji – lecz wszystkie mają wspólny mianownik… mają złocisty kolor i są słodkie. Porozmawiajmy o ciekawym temacie, jakim są wina słodkie!

Słodkie wina mają złocisty kolor.

Takie wina powstają z winogron bogatych w cukier. Podczas fermentacji drożdże przerabiają cukier zawarty w winogronach w alkohol. Winiarz może zatrzymać fermentację i pozostawić część cukru w moszczu i winie. Ilość cukru resztkowego w winie jest podstawą podziału na wino wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Koncentrację cukru w winogronach osiąga się również poprzez późne winobranie czy suszenie winogron. Wyjątkowe są wina wytwarzane z winogron pokrytych szlachetna pleśnią. Z kolei popularną odmianą wykorzystywaną do wytwarzania naturalnie słodkich win – vin doux naturel – jest Muscat.

Słodkie wina z winogron pokrytych szlachetną pleśnią Brotytis Cinarea

Aby szlachetna pleśń mogła rozwijać się i pokrywać  – winogronom potrzebny jest szczególny mikroklimat w rejonie uprawy winorośli. Właśnie takie warunki panują w regionie Sauternes w południowej części Bordeaux, w regionie Tokaj w północno – wschodniej części Węgier oraz w Niemczech w dolinie Mozeli. W wykładzie wideo szczegółowo poruszam każdy z wymienionych regionów i jestem pewny, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Winogrona pokryte szlachetną pleśnią.

Pleśń tworzy w skórce winogrona pory, przez które wyparowuje woda. Cukier w soku zagęszcza się i wzbogaca w glicerynę – równocześnie rozpuszczają się pektyny, a kwasowość ulega redukcji. To niesamowicie fascynujący i interesujący proces, który niestety jest też stosunkowo wymagający. Słodkie wina powstające z takich winogron są coraz rzadsze, ponieważ ogromna liczba czynników niezależnych od samych winiarzy wpływa na proces powstawania takiej pleśni.

Z  winogron pokrytych  szlachetną pleśnią powstają niepowtarzalne wina słodkie:

  • Tokaji Aszú na Węgrzech:
  • Sauternes w Bordeaux we Francji:
  • BA Riesling w regionie Mozeli w Niemczech:

Zagadnienie słodkich win poruszyłem w wykładzie wideo:

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

Wesprzyj moją pracę!

Zapisz się do newslettera!

Partnerzy bloga

Kim jest autor bloga?

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

Książka dla miłośników wina!

Winnica Profesora - książka.

Wina dla konesera...

Szukasz czegoś?