Kapryśna wiosna – przymrozki zagrażają winnicom we Francji

Wiosna w winnicy to bardzo wrażliwy okres dla rozwoju winorośli. Dlaczego akurat w 2021 przymrozki zagrażają winnicom we Francji?

Wiosna w winnicy to bardzo wrażliwy okres dla rozwoju winorośli. Na krzewach zaczynają pojawiać się pączki, które są zwiastunem zbioru winogron – ich ilości i jakości. Niestety, wiosenne warunki pogodowe są kapryśne. Niekiedy – po cieplejszych, słonecznych dniach – pojawiają się bardzo zimne noce. Minusowe temperatury powodują przemarzanie pączków winorośli. Część z nich jest tracona. Dlaczego przymrozki zagrażają winnicom?

Szampania – Domaine Jacquart.

Przymrozki zagrażają winnicom – winiarze wytaczają artylerię

Od zeszłego poniedziałku w wielu regionach winiarskich we Francji temperatury spadły w nocy poniżej zera. Niektórzy winiarze wytoczyli ciężką artylerię. Inni zdecydowali się na łagodniejsze metody, poświęcając część pączków.

Akwitania -Domaine Franc Mayne.

Aby ochronić przyszłe zbiory winiarze starają się ocieplać winnice – rozkładają między winoroślami specjalne pojemniki (świece) i rozpalają w nich ogień. Temperatura powietrza podnosi się także z racji ulatniającego się dymu, który otulając krzewy tworzy warstwę izolacyjną.

Dolina Loary – Anjou- Domaine Mosse

Przymrozki zagrażają winnicom – na północy jest trochę lepiej

Na północy – w Szampanii – szkody nie są duże. Chłodniejszy klimat regionu sprawia, że pączki winorośli nie są jeszcze dobrze rozwinięte. W regionie Jury sytuacja jest poważna. Z racji wiosennych przymrozków niektóre winnice utraciły w latach 2017 i 2019 aż 85-90% zbiorów. Dlatego teraz winiarze ogrzewają winorośle specjalnymi urządzeniami, tak jak w Domanie de la Ratte.

Przymrozki zagrażają winnicom - na północy Francji nie ma dramatu.
Jura – Domaine de la Ratte.

Najbardziej dotknięte są winnice Burgundii, gdzie wiele pączków całkowicie zamarzło. Winiarze ogrzewają winorośle specjalnymi świecami – jest to kosztowne, a i tak ochrona winnicy nie jest wystarczająca.

Przymrozki zagrażają winnicom - specjalne ogrzewacze.
Burgundia – Chateau de la Tour Clos de Vougeot

W innych regionach, jak w Domaine Breton w Turynii pali się słomę (w Burgundii jest to zabronione). Powstający dym chroni częściowo winorośle przed przymrozkiem.

Przymrozki zagrażają winnicom - palona słoma ma ogrzać winogrona.
Turenia – Domaine Breton.

Podobnie w bordoskiej gminie Brasac – w czwartek w winnicach Château Coutet (43 hektary) temperatura spadła w nocy do minus 3,9C. Pomimo ogrzewania ponad 90% winorośli zostało dotknięte zimnem. Aline Coutet  – właścicielka winnicy, ma nadzieję, że ponowne pączkowanie winorośli pozwoli osiągnąć skromne zbiory.

  • Zdjęcia figarovin.

Więcej o pracy w winnicy dowiesz się z książki “Przewodnik po Świecie Wina“!

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma jeden komentarz

  1. Jerzy

    W Polsce ,szczególnie na północy jest duży problem z przymrozkami majowymi.Ja okrywam rzędy winorośli specjalnie uszytym namiotami z agrowłókniny .Ale to jest możliwe na małej winnicy , tak jak u mnie 500 krzewów.W 2020 r. zdjąłem namioty 21 maja , a 25 był niespodziewany przymrozek ok 4 o C , ale uratowałem się poprzez zraszanie winorośli wodą przez całą noc , ale czego nie robi się dla wina.

Dodaj komentarz

winnica wspiera fundację Fundacja People4People (P4P)

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY