Po 25 latach badań potwierdzono, że dzienna konsumpcja kieliszka czerwonego wina obniża ryzyko związane z cukrzycą typu drugiego u kobiet.
Czy wino jest zdrowe? Kieliszek czerwonego wina zmniejsza ryzyko cukrzycy
Jak donosi Wine Spectator – badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Uppsali w Szwecji oraz Harvard Medical School potwierdziły, że dieta bogata w warzywa, pełna ziarna, oliwę oraz kieliszek wina dziennie zmniejsza odporność insulinową i indeks masy ciała u kobiet, które brały udział w badaniach. Dane analityczne pochodziły z Women’ s Health Study, z badań ankietowych wśród 25 000 kobiet w latach 1992-2017.
Jak kieliszek czerwonego wina zmniejsza ryzyko cukrzycy?
Przez 25 lat zbierano dane na temat stylu życia kobiet, historii medycznej, diety, w tym spożycia wina. Na początku przeprowadzono badanie krwi – 40 biomarkerów – w tym dobrego cholesterolu. Tak dokładne i długie badania pozawalają na poszukiwanie przyczyn cukrzycy.
To, co jemy ma istotne implikacje zdrowotne , zwłaszcza dla zdrowia serca w kolejnych 25 latach.
mówi dr Samia Mora współautor raportu z badań
Wprawdzie od dawna wiedziano, że dieta śródziemnomorska ma korzystny wpływ na zdrowie, to jednak nie było wiadome jaką drogą przyczynia się do obniżenia ryzyka cukrzycy. Jaką drogą i w jakim stopniu. Dopiero ustalenie tych zależności mogłoby dać powód do wysnucia konkretnych wniosków. Na szczęście dzięki badaniu – udało się osiągnąć pożądane cele.
Dieta była punktowana, np. konsumpcja poniżej średniej czerwonego mięsa dawała jeden punkt, podobnie jak spożywanie owoców, warzyw, ryb, jarzyn. Także jeden kieliszek wina dawał jeden punkt, lecz większe spożycie uznawano jako niekorzystne dla zdrowia.
Badanie wykazało, że konsumentki z większą ilością punktów diety śródziemnomorskiej – wykazywały lepszy poziom dobrego cholesterol i niższy poziom odporności insulinowej. Miały także mniejszy wskaźnik BMI i mniejszą skłonność do nadwagi.
- Więcej o winie i zdrowiu czytaj na blogu – Wino i Zdrowie >